Adil: “Tedbir alınmazsa esnafımızı Covid-19 değil açlık öldürecek”

Adil: “Tedbir alınmazsa esnafımızı Covid-19 değil açlık öldürecek”
ESNAFTAN S.O.S. SİNYALİ: Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil: “Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde esnafımız, Covid-19'dan değil ancak açlıktan ve sıkıntıdan ölmeye mahkum edilecektir”

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil, “Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde esnafımız, Covid-19'dan değil ancak açlıktan ve sıkıntıdan ölmeye mahkum edilecektir” dedi.

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yerel ve merkezi yönetimden zorda olan esnaflar için yardım beklediklerini söyledi.

Korona virüs salgınının ne zamana kadar süreceğinin belirsizliğine dikkati çeken Başkan Adil, “Dünyayı kasıp kavuran ve Ülkemizi de ne yazık ki etkisi altına almış olan Covid-19 salgını sonucu Mart ayında ilk olarak okulların kapanması ile kantin işletmecisi esnafımızın ve ardından İçişleri Bakanlığı'nın Ek Genelgesi ile Kıraathane, Kafe, İnternet kafe, Playstation Salonu, Çay ocağı gibi işletmelerimizin faaliyetleri bilindiği üzere geçici süreliğine durdurulmuştur. Ayrıca bu tedbir ve salgın hastalık durumunun ne zamana kadar devam edeceği de maalesef belirsizdir” diye konuştu

“ALINAN TEDBİRLER UMUTLANDIRMIŞ OLSA DA YETERLİ DEĞİL”

“Yaşadığımız bu zorlu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda mağduriyetlerimizi giderici tedbirlerin alınmaya başlanmış olması bizleri bir nebze olsun umutlandırmış olsa da bu tedbirler esnaf camiası tarafından yeterli görülmemektedir” diyen Başkan Mehmet Adil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu süreçte esnafımızın en büyük beklentisi hiç kuşkusuz kira yardımı, elektrik, su, doğalgaz, vergi, stopaj, SGK/Bağkur ve diğer vergi giderlerinin devlet tarafından ötelenmesinden ziyade karşılanması veya silinmesidir. Ayrıca 'Hayatını İdame Ettirebilecek, Geçimini Sağlayabilecek Miktarda Faizsiz Kredinin Kendilerine Tanımlanması'dır.

Ne yazık ki; tüm bunlar açıklanan pakette yer almamıştır ve esnafımız büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır. Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde esnafımız Covid-19'dan değil ancak açlıktan ve sıkıntıdan ölmeye mahkum edilecektir.”

“TALEP VE BEKLENTİLERİMİZİ İLETTİK”

Esnaf odaları olarak üyelerinin talep ve beklentilerini bir üst kuruluş olan Birlik ve Federasyon yönetimine, TESK’e bildirdiklerini açıklayan Mehmet Adil, “Ayrıca oda olarak yerel yönetimler ile ortak çalışma yapmaya hazırız.

Bu zorlu süreçte esnaf olarak bizler her zaman gerek yerel yönetimlerin gerekse merkezi yönetimin yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak bizlerin hayatımızı idame ettirebilmemiz için yerel yönetimlerden ve merkezi yönetimden realiteye dayalı bir takım haklı beklentilerimizin karşılanmasını istemekteyiz” şeklinde konuştu.

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Odası Başkanı Mehmet Adil, yerel ve merkezi yönetimden beklentilerini şu şekilde sıraladı:

“YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİMİZ;

-Başta su olmak üzere emlak, çevre temizliği, tabela ve reklam vergileri olmak üzere esnafın üzerinde yük olan gider kalemlerinin ötelenmesinden ziyade silinmesidir.

(İki ay iş yeri ve evlerimizden su parası alınmayacağı için Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve KOSKİ Müdürümüze teşekkür eder ayrıca Belediyemizin sosyal yardım paketinden esnafımıza ve yanında çalışanlara yapmış olduğu destekten dolayı teşekkür ederim)

MERKEZİ YÖNETİMDEN BEKLENTİLERİMİZ;

-Faizsiz (en az 6 ay ödemesiz) kredi.

-SGK/Bağkur ödemelerinin devlet tarafından karşılanması.

-Kira yardımı yapılması.

-Hayat idamesi için en az Bir asgari ücret tutarında nakdi yardımın yapılması.

-Elektrik, su, doğalgaz gibi insani ihtiyaçların devlet tarafından karşılanmasıdır.

(Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a İstikrar Kalkanı Paketi, Pandemi Sosyal Destek Programı Birinci, İkinci ve Üçüncü FAZ sosyal yardımlarından dolayı teşekkür eder ayrıca İŞKUR işsizlik ödeneğinden ve İŞKUR kısa çalışma ödeneğinden faydalanan esnaflarımız adına şükranlarımı sunarım.)

Devletinin sadece iyi gününde değil kötü gününde de yanında olan, toplumun omurgası Esnaf'ın Covid-19 'dan değil ama açlıktan ölmemesi için tüm ilgili kurum ve kuruluşları gerçekçi ve samimi çözümler üretmesi için göreve davet ediyor ve gereğini tüm esnaf camiası adına yetkililerden arz ediyorum.

Bu meyanda '23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı'nı kutlarım.

Son olarak Ramazan Ayı'nın hayrını ve bereketini ülkemiz, milletimiz ve tüm dünyadaki Müslümanların üzerine olmasını Yüce Mevla’mdan niyaz ederim.

Bu sürecin daha fazla uzamaması için #EVDEKALTÜRKİYE”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.