Altın düşüyor

Altın düşüyor
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarının 260 liraya kadar düşmesini bekledikle...

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, altın fiyatlarının 260 liraya kadar düşmesini beklediklerini söyledi.

Geçen 14 Ekim’de 285,62 seviyesine kadar çıkan ve bugün itibariyle 268,77 seviyesine gerileyen altın fiyatları yatırımcılarını ve kuyum sektörünü olumsuz etkiledi. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, düzensiz seyir izleyen altın fiyatlarına rağmen doların istikrarını kaybetmediğini belirtti.

Başman, Çin ve ABD’nin arasındaki ticari söylem düellosu sonucu altının gerilim yaşadığını ifade ederek, “Söylemlerin üzerine ons bazında altın bin 520 dolara kadar geldi ve fiyatlar 287 lira seviyesine indi. 300 seviyelerini beklememize maalesef neden oldu. Çin ve ABD arasındaki görüşmelerin olumlu olması ve yeniden adımların atılmış olması ile dünya genelinde ekonomilerin iyileşme sürecine girmesi ons bazında fiyat kaybına yol açtı. Şuanda ons bin 450, bin 460 dolar seviyesinde. Buna bağlı olarak da gramda fiyatlar 17 lira gerileme yaptı. Şu anda altın 270 lira seviyelerinde, çeyrek altın ise 440 liralarda” diye konuştu.

Doların istikrarını korumasına da değinen Başman, altının 260 lira seviyelerini görebileceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bunun gerekçesi Türk halkı ve yatırımcıların dolara prim vermesi. Halkın çok yoğun bir şekilde mevduatını dolara çevirmesi doların yerini korumasına yol açmaktadır. Dolarla ilgili devletin bu alacağı tedbirler, yastık altındaki dövizin piyasa kaydırılması sonucu altının 260 liralara kadar gelmesi bizler için sürpriz olmayacak beklentisi içerisindeyiz.”

“ZARAR MI EDECEĞİZ BİLEMİYORUZ”

Kuyumcuların fiyatlar nedeniyle tedirgin olduğunu aktaran Oğuz Başman, “Fiyatları önceden kestiremiyoruz. Elimizdeki sermayenin arttığını veya düştüğünü bir türlü tahmin edemiyoruz. Bununla ilgili de ister istemez sıkıntı yaşıyoruz. Sattığımızı satıyoruz ama yerine koyabilecek miyiz. Fiyatları düşecek aldığımız maliyetin altına mı düşüp zarar mı edeceğiz bilemiyoruz. Buna bağlı olarak da halktaki satın almada ‘Bekle ve gör’ sürecine mi gireceğine yönelik bir tedirginlik var. Neticede bizler de geçimimizi bu yoldan sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

(Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay/İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.