Bakan Varank: ‘Konya Yatırımlarla Büyüyecek’

Bakan Varank: ‘Konya Yatırımlarla Büyüyecek’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Model Fabrika ve Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) 5. Kısım Genişleme Alanı altyapı yatırımlarının açılış törenine katıldı.

Bir dizi programa katılmak üzere Konya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Model Fabrika ve Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) 5. Kısım Genişleme Alanı altyapı yatırımlarının açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Bakan Varank, Konya sanayisinden ve organize sanayi bölgelerinden övgü ile bahsederek, “Konya’mız savunma, havacılık ve uzay alanında parmakla gösterilen merkezlerden biri haline gelecek. Konya büyüyecek, Türkiye büyüyecek” dedi.

Konya’nın aldığı yatırımlar ile büyüyeceğini, Konya ile birlikte Türkiye’nin de büyüyeceğini ifade eden Bakan Varank, şunları söyledi: “Açılışını yaptığımız Konya Model Fabrikada 13 firmaya öğren dönüş, 33 firmaya eğitim ve danışmanlık, 47 firmaya da teknik teşhis ve tanı hizmeti sunuldu. İnşallah model fabrikanın çalışmaları ve firmalarımızın gayretiyle bu sayılar önümüzdeki dönemde daha da artacak. Firmalarımız daha rekabetçi bir yapıya kavuşacak. Diğer yandan, Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 5. Kısım altyapı yatırımlarının resmi açılışını da gerçekleştiriyoruz. Malumunuz OSB’ler, içlerinde bulunan inovasyon merkezleri, depolama alanları, konferans salonları gibi tesislerle iş birliğine yönelik ortamlar sunuyor. Ayrıca elektrik, doğalgaz, su ve haberleşme, atık su arıtma tesisleri, güneş enerjisi santralleri gibi altyapılarla OSB’lerdeki işletmelerin verimliliğini arttıracak hizmetler sunuyor. İşte açılışını yaptığımız bu yeni yatırımla Konya OSB 5. kısmın atık su şebekesi, yağmur suyu şebekesi, fiber hat yatırımları gerçekleşmiş oldu. Devam eden kısımların da bitmesiyle bu yatırımlar 560 milyon liralık bir değere ulaşacak. Böylelikle işletmelerimizin sadece üretime odaklanabilecekleri yeni alanlar üretim ordularımızın hizmetine sunulmuş olacak. Tabii biz de bakanlık olarak sağladığımız çok uygun maliyetli kredilerle OSB’lerimizi finansal açıdan destekliyoruz. Konya OSB’ye de bugüne kadar 91 milyon lira kredi sağladık. Hamdolsun özel sektörümüz de sağlanan bu desteklere, üretim yatırımları ile karşılık veriyorlar. İşte Konya’ya verdiğimiz değer, Konya’ya yaptığımız yatırımlar ortada. 2021 yılı itibarıyla Konya’daki OSB sayısı 10’a ulaştı. 2 endüstri bölgesi projesi devam ediyor. Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi tamamlandığında Konya’mız savunma, havacılık ve uzay alanında parmakla gösterilen merkezlerden biri haline gelecek. Konya büyüyecek, Türkiye büyüyecek.”

 

Kütükcü: “Konya OSB’de Yatırımcılara Dünya Standartlarında Alt Yapı Hizmeti Sunuyoruz”

 

Konya Sanayi Odası (KSO) ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü de, Bakan Varank’a Konya sanayisine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Konuşmasında Konya Organize Sanayi Bölgesi hakkında bilgiler veren Başkan Kütükcü, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’nin 3. büyük OSB’si haline geldiğini, bölgedeki yatırımcılara dünya standartlarında alt yapı hizmeti sunduklarını vurguladı.

Kütükcü, Konya OSB’deki alt yapı yatırımlarının sadece bugünü değil, geleceği öngören bir vizyonla hayata geçirildiğinin altını çizerek, 5. Kısım’da açılışı yapılan alt yapı yatırımlarının da aynı vizyonla yapıldığını vurguladı. Kütükcü, Bakan Varank’ın katılımı ile açılışı yapılan 5. kısım altyapı yatırımlarıyla ilgili şunları söyledi: “5. Kısım Genişleme Alanımızda sanayicilerimizin hizmetine sunulmak üzere, 2017 yılından bu yana elektrik-su-doğalgaz alt yapılarına,  atık su şebekesi, yağmur suyu şebekesi, yol alt yapılarına, fiber optik alt yapısına, yağmur suyu deşarj kanalı, içme suyu ve çevre sulama hatlarına, terfi merkezi alt yapılarına 407 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Bu yıl içerisinde tamamlanmak üzere 151 milyon liralık yatırımın da imzalarını attık, sözleşmelerini yaptık. Bu yatırımlar da tamamlandığında 5. kısımdaki altyapı yatırımlarımız inşallah 560 milyon lirayı bulacak.”

 

Kütükcü, Bakan Varank’tan Destek İstedi

 

Konuşmasında Konya sanayisinin yatırım iştahına dikkat çekerek, Konya OSB’nin 5. Kısım Genişleme Alanı’nda yoğun bir yatırımcı talebi ile karşılaştıklarını ve noter huzurunda tahsis yapmak zorunda kaldıklarını anlatan Kütükcü, Bakan Varank’tan hem Konya’daki hem de Türkiye’deki tüm OSB’lerde arsa üretme süreçlerinin daha da hızlandırılması konusunda destek istedi.

 

Vali Özkan: Konya’nın Yatırım İştahı Çok Yüksek

 

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, Konya’nın yatırım iştahının çok yüksek olduğunu, son 20 yılda ihracatının 25 kata yakın arttığını söyledi. Vali Özkan, “Bugün ilimiz açısından çok bereketli bir gün oldu. Model fabrika gerçekten, sanayi stratejimizin gerçeklerinin odaklandığı bir yer. Yerli üretimi, katma değeri yüksek üretimi, aynı zamanda bölgeler arasında dengeleri sağlayan, dijital dönüşümü anlatan bir yer. Bu model fabrika ile beraber sanayicilerimiz de öğreniyorlar. Şu anda Konya’mızın yatırım iştahı çok yüksek. Son 20 yıl içinde ihracatımızda 25 katlık bir artış oldu. Bunun artarak devamı yönünde de bir kararlılık var” dedi.

 

Altunyaldız: “Pandeminin Fırsatları, Avantaja Dönüştürülecek”

 

TBMM Sanayi, Ticaret ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, yaptığı konuşmada pandemi döneminin getirdiği fırsatların avantaja dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı. Altunyaldız, “Hükümet olarak her zaman üretimi ve insanı önceledik. Tüm dünyanın karanlığa kapıldığı dönemde dahi üretmeye devam ettik. 2020 yılında ekonomisini büyüten bir kaç ülkeden biri olduk. Oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bu dönemde, geleceğin inşasına talibiz diyoruz. Bu dönemin fırsatlarının bilincinde olarak üretim, tedarik, lojistik ve daha birçok alanda fırsatları avantaja dönüştürmek için hazırız. El ele yürek yüreğe vererek, üretmeye ve büyümeye devam edeceğiz. Ülkemizin üreterek büyümesine katkı veren tüm sanayicilerimize de yürekten teşekkür ediyorum. Açılışını yaptığımız yatırımlarınız hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

 

Altay’dan Sanayicilere Teşekkür

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, üretmenin ve istihdam oluşturmanın önemine değinerek, sanayicilere teşekkür etti. Başkan Altay, “Konya üretmeyi, ihracat yapmayı seviyor. Ben üreten, ihracat yapan tüm işveren ve işçi kardeşlerime teşekkür ediyorum. Bir şehri imal edebilirsiniz, inşa edebilirsiniz. Ama istihdam oluşturamazsanız, insanlar bu şehirde yaşamazlar. Bu yüzden biz de istihdamın ne kadar önemli olduğunu bilerek, odalarımıza ve borsamıza yürüttüğü projelerinde her türlü desteği veriyoruz. Bundan sonra da Konya’nın birlik, beraberlik ruhu ile üretmeye ve istihdam oluşturmaya devam edeceğiz. OSB’mizde üretim için çok yoğun gayret sarf eden sanayicilerimize kolaylıklar diliyorum. Bu şehir sizlerle gurur duyuyor. Allah hepinizden razı olsun” diye konuştu.

 

Öztürk: Model Fabrika Konya İçin Kazançtır

 

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk de, Türkiye’deki sayılı model fabrikalardan birinin de Konya’da kurulmasının, şehir için bir kazanç olduğunu söyledi. Öztürk, “Küresel vizyon ülkemiz ve şehrimiz özel sektörünün çalışma azmini kamçılamaktadır. Türkiye’deki model fabrikaların da birinin Konya’da kurulması ayrı bir kazanç olmuştur. Tüm dünya ekonomilerinin küresel salgında durduğu dönemde, Konya ekonomisinde artış sağlanmıştır. İhracatımız yüzde 43 arttı. 2023’te ihracatta ilk 10’a girmeyi hedefliyoruz. Konya, ihracatı, istihdamı ile tüm kurumlarının iş birliğiyle ülkemizin hedeflerine ulaşması için inanç ve kararlılıkla çalışmasına devam edecektir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank ve protokol üyelerinin katılımı ile Konya Model Fabrika ve Konya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 5. kısım altyapı yatırımlarının açılışı gerçekleştirildi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.