Başkan Kalaycı’dan Tarihe Vefa

Başkan Kalaycı’dan Tarihe Vefa
Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı: “(Hatuniye Medresesi) Tarihi medrese Millet Kıraathanesine dönüştürülmeden önce de kafe olarak kiraya verilmiş ve ciddi tahribata uğratılmış. Şu an tahrip edilen bu tarihi dokuyu kurtarmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Millet Kıraathanesi için daha uygun bir yer bulursak Millet Kıraathanesini oraya taşıyacağız ve tarihi medreseyi amacına daha uygun bir şekilde değerlendireceğiz”

Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, “(Hatuniye Medresesi) Tarihi medrese Millet Kıraathanesine dönüştürülmeden önce de kafe olarak kiraya verilmiş ve ciddi tahribata uğratılmış. Şu an tahrip edilen bu tarihi dokuyu kurtarmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Millet Kıraathanesi için daha uygun bir yer bulursak Millet Kıraathanesini oraya taşıyacağız ve tarihi medreseyi amacına daha uygun bir şekilde değerlendireceğiz” dedi.

Tarihi Hatuniye Medresesi geçtiğimiz yıl dönemin AK Partili Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan tarafından millet kıraathanesine dönüştürülmüştü. Yaklaşık 8 ay Millet Kıraathanesi olarak hizmet veren tarihi medresenin Ramazan ayı nedeniyle geçici olarak hizmete kapatıldığı belirtilmişti. Ramazan ayının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen hizmete açılmayan tarihi medresenin nem ve rutubetten dolayı tahribata uğradığı öğrenildi.

"VATANDAŞLAR NEM VE RUTUBETTEN DOLAYI ŞİKAYETÇİ"

31 Mart seçimlerinde  AK Parti'li Ertuğrul Çalışkan'dan Karaman Belediye Başkanlığı görevini devralan MHP'li Savaş Kalaycı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, vatandaşların nem ve rutubet şikayetleri üzerine millet kıraathanesine dönüştürülen tarihi medresede incelemelerde bulunduklarını belirterek, buranın nem ve rutubetten dolayı tahribata uğramış olduğunu gördüklerini vurguladı.

"TARİHİ MEDRESE DAHA ÖNCE KAFE OLARK KULLANILMIŞ"

Tarihi medreseyi amacına daha uygun bir şekilde değerlendirmek istediklerini sözlerine ekleyen Kalaycı, "Tarihi medrese millet kıraathanesine dönüştürülmeden önce de kafe olarak kiraya verilmiş ve ciddi tahribata uğratılmış. Şu an tahrip edilen bu tarihi dokuyu kurtarmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. Millet Kıraathanesi için daha uygun bir yer bulursak Millet Kıraathanesini oraya taşıyacağız ve tarihi medreseyi amacına daha uygun bir şekilde değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

HATUNİYE MEDRESESİ TARİHİ

Karaman İl Merkezinde yer alan Hatuniye Medresesi, Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar'ın kızı, Karamanoğlu Alaaddin Bey'in karısı Nefise Sultan tarafından, 1382 yılında yaptırılmıştır. Medrese açık avlulu, tek eyvanlıdır. Medresenin avlusu revaklarla çevrili olup doğu ve batı cephelerinde öğrenci hücreleri yer alır. Medresede yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapıda süsleme taçkapı, eyvan kemeri, köşe odaların girişlerinde yoğunluk gösterir. Süslemelerde geometrik motifler yanında, bitki motifleri, rumi ve palmetler, yazı, kuşakları ana şemayı oluşturur.

(Müslüm Evci / Haber Kent / Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.