“Bir yılda 254 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı”

“Bir yılda 254 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı”
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Şevik: “Sıfır Atık Projesi kapsamında il genelinde; 19 ton kağıt-kartonun geri kazanımı sağlanarak yaklaşık 254 bin yetişkin ağacın kesilmesinin önüne geçilmiştir. 13 ton plastik atığın geri dönüşümüyle 91 bin litre petrolün kullanımından tasarruf edilmiştir. 4 ton cam atık ile 324 ton hammadde tasarrufu gerçekleşmiştir”

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Toprak, ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Konya’da yürütülen çalışmalar hakkında İl Müdürü Hülya Şevik’ten bilgi aldı.

“PLASTİK POŞET KULLANIMI AZALDI”

Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde kaynakların korunması ve atıkların kontrol altına alınması amacıyla başlatılan proje kapsamında, 40 Belediye ile 2 Bin 476 kamu kurum ve kuruluşun kayıt altına alındığını ifade eden Şevik, Plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla 2019 yılında uygulamaya konulan kanun çerçevesinde, bugüne kadar 250’nin üzerinde satış noktasında denetimlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

 Şevik, yapılan gözlemler sonucunda halkın projeye sahip çıktığını ve poşet kullanımının büyük oranda azaldığını belirtti.

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı olarak toplanması amacıyla 26 belediye tarafından ambalaj atıkları yönetim planının hazırlanarak uygulamaya konulduğunu belirten Şevik, tıbbi atıkların yönetimi için de 1 adet tıbbı atık sterilizasyon tesisinin bulunduğunu söyledi.

Şevik, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bakanlığımızdan çevre lisansı almış; 2 adet atık elektrikli ve elektronik eşya işleme tesisi,  2 adet bitkisel atık yağ ara depolama tesisi, 3 adet ömrünü tamamlamış araç geçici depolama tesisi ve 2 adet ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanım tesisi bulunmaktadır.”

“BİR YILDA 254 BİN AĞAÇ KESİLMEKTEN KURTARILDI”

Sıfır atık projesi kapsamında, 2018 yılında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Şevik, şöyle devam etti:

“İl genelinde; 19 ton kağıt-kartonun geri kazanımı sağlanarak yaklaşık 254 bin yetişkin ağacın kesilmesinin önüne geçilmiştir. 13 ton plastik atığın geri dönüşümüyle 91 bin litre petrolün kullanımından tasarruf edilmiştir. 4 ton cam atık ile 324 ton hammadde tasarrufu gerçekleşmiştir. 7 ton metal atığın dönüşümüyle 9 ton hammadde tasarrufu sağlanmıştır. 2 ton atık pil proje kapsamında toplanarak toplam 36 ton tehlikesiz atık, Sıfır Atık Projesi kapsamında değerlendirilmiştir.”

2019 yılının ilk beş ayını da değinen Şevik, “Bir ton kağıt atığın 17 adet ağacı kesilmekten kurtardığı düşünülürse ilimizde yaklaşık 103 bin ağacın kurtarıldığı, 1 ton plastik için 16 varil petrol harcandığını düşünüldüğünde ise 7 bin varil petrol kazancımızın olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca bu 5 aylık dönemde 446 ton cam için 19 bin kwh,  281 ton metal için ise 365 ton hammadde tasarrufu elde edilmiştir” diye konuştu.

“HEDEF, KONYA’NIN SIFIR ATIKTA MARKA ŞEHİRLER ARASINDA YER ALMASI”

Konya’da Sıfır Atık Projesi’nin uygulanması ve plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının destekleriyle sürdürülen farkındalık ve uygulama çalışmalarının hızlı bir şekilde devam edeceğinin altını çizen Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, “Hedefimiz bu çalışmaların toplumun her kesiminde karşılık bularak, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkların kontrol altına alınması ile Konya’nın bu konuda Türkiye’deki marka şehirler arasında gösterilmesini sağlamak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir, temiz bir çevre bırakmak olacaktır” dedi.

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.