‘Bosna’da Pek Çok Alanda İş Birliğini Sürdürüyoruz’

‘Bosna’da Pek Çok Alanda İş Birliğini Sürdürüyoruz’
Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilerek Saraybosna’ya kazandırılan Mevlevihane’de eğitim alan el sanatları kursiyerleri Selçuklu Belediyesi’ni ziyaret etti.

Kardeş belediye protokolü kapsamında Bosna Hersek’ten Konya’ya ziyarete gelen Saraybosna Mevlevihanesi El Sanatları Kursiyerleri Selçuklu Belediyesi’ni ziyaret etti.

Selçuklu ve Bosna Hersek arasındaki tarihi, kültürel ve sosyal bağlar sürdürülmesine katkı sağlayan Saraybosna Mevlevihanesi’nde eğitimini tamamlayan kursiyer kadınlar Belediye Meclis Salonunda Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ile bir araya geldi.

Kursiyerleri ağırlayan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya  Saraybosna Mevlevihanesi Kurs Müdiresi Nevresa Ahatovic ile tercüme yapan Hajra Dragolovcanın eşlik etti.

“Bosna’da Pek Çok Alanda İş Birliğini Sürdürüyoruz”

Bosna’yla asırlardır devam eden gönül bağının daha da güçlenerek devam ettiğini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, şöyle devam etti: “Ramazan ayının başında Bosna’daydık orada güzel bir serginin açılışını yaptık hep birlikte. Hem Saraybosna’nın kurtuluş gününü kutlamış olduk hem de oradaki kardeşlerimizle kucaklaşma imkanı bulduk. Oradaki konuşmamda da ifade etmiştim biz Saraybosna’da olmadığımız zamana aslında gönlümüzün yarısı orda. Her zaman sizinle birlikte olduğumuzu tekrar burada ifade etmek istiyorum. Bosna Hersek’le bizim çok güçlü bağlarımız var Osmanlı’dan itibaren orada izlerimiz var. Yakın zamanda başlayan faaliyetlerle birlikte artık her alanda Bosna Hersek’te Saraybosna’da farklı iş birliklerini yürütüyoruz. Tabi en başta Saraybosna’da bulunan Mevlevihanemizde yürüttüğümüz faaliyetlerle hem oradaki özellikle hanımların günlük hayatına bir zenginlik katmış oluyoruz hem de oradaki eğitim faaliyetleriyle yapılan diğer çalışmalarla biz oradaki öğrencilerimizle, kardeşlerimizle birlikte olmuş oluyoruz.  Yunus Emre Enstitüsüyle birlikte okullarda Türkçe sınıfları açıyoruz ordaki Boşnak öğrencilerin Türkçe öğrenmelerini sağlıyoruz. Yine farklı bölgelerde okulların fiziki koşullarının şartlarının iyileştirilmesi çalışmalarına destek oluyoruz. Son ziyaretimizde Mostar’da Kemal Biyediç Üniversitesi’nde Rektör hocamızla ve oradaki  Başkonsolumuzla birlikte temaslarımız oldu. Kemal Biyediç Üniversitesi’nin içine yapılmış olan yurt binasının içinin tefrişi ile ilgili Konya Büyükşehir Belediyemizle merkez ilçe belediyelerimizle birlikte yurdun tamamının iç tefrişini üstlenmiş olduk. İnşallah önümüzdeki günlerde bununla ilgili çalışmaları hızlı bir şekilde başlatmayı planlıyoruz.”

“Öğrencilerimiz Arasında Da Güzel Bir Bağ Oluşturacağız”

Bosna ile olan gönül bağını öğrencilerle daha da kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini ifade eden Başkan Pekyatırmacı, “Yine Srebrenitsa’da Emmaus Derneği tarafından oradaki şehit annelerinin kalması için yapılmış olan binalara destek verdik. Orda yapılan binalardan bir tanesinin yapımını Selçuklu Belediyesi olarak  üstlendik ve yapımı tamamlandı. İnşallah Haziran ayı içerisinde de açılışını gerçekleştirmek için Bosna Hersek’te olmayı planlıyoruz. Yine Emmaus Derneği’nin ihtiyacı olan bir aracı temin ediyoruz onlara teslim edeceğiz ve oradaki öğrencilerinin bir kısmının da yıllık gider ve ihtiyaçlarını Selçuklu Belediyesi olarak biz karşılamış olacağız. Yunus Emre Enstitüsü ile birlikte Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün iş birliği kapsamında Konya ve Saraybosna arasında  kardeş okul ilişkisini başlatıyoruz. İnşallah Haziran ayının başında Saraybosna’dan yaklaşık 150 öğrencimizi Konya’ya getirmeyi planlıyoruz aynı zamanda oradan gelen uçak yine aynı sayıda öğrencimizi Saraybosna’ya götürecek ve böylelikle karşılıklı olarak öğrencilerimizle de birlikte de bir iletişimi başlatmış olacağız. bu kardeş okul projesiyle birlikte biz çocuklarımız arasında da güzel bir oluşmasını arzu ediyoruz” diyekonuştu.

“Bosna’da Her Yer İçin İş Birliğine Hazırız”

Bosna’da her noktada destek olmaya hazır olduklarını ifade eden Başkan Pekyatırmacı: “ Biz de orda yaptığımız çalışmalarda tabiî ki başta Saraybosna’da çalışmalarımızı yürütüyoruz ama bunun Bosna Hersek’te farklı il ve beldelerde yayılması bizim de temel hedeflerimizden bir tanesi. Tabiki orada bu çalışmaların yürütülebilmesi için mutlaka  oradan olan kişilerin sürecin içersinde olması,bizimle rahat rahat iletişime geçecek kişiler olması gerekir. Bu anlamda Nevresa Hanım bunu organize edip planlamalarını yaparsa biz seve seve her türlü çalışmaya her zaman destek oluruz” İfadelerini kullandı.

Ahatovic: “ Sizlerin Desteği Bize Güç Veriyor”

Saraybosna Mevlevihanesi El Sanatları kursiyerleri olarak Konya’da bulunmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade eden kurs müdiresi Nevresa Ahatovic ,“Konya’ya 11. kez gelişim ve bugün yine öğrencilerimle birlikte burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Konya ve Selçuklu ile aramızda gönül bağımız ve çok güzel bir ilişkimiz var. Geriye baktığımız zaman tam 15 yıl önce bu kursları açmıştık ve halen faaliyetlerine devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz başta Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı olmak üzere  emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Sizlerin bu desteği bize güç veriyor. Eğer bu desteğiniz olmasaydı bu kadar başarı elde edemezdik. Arzumuz; şuan Saraybosna içerisinde bulunan kurslardan diğer şehirlerde de kazandırılası. Çünkü bizim çok iyi işler yapan bayanlarımız var ve şuanda yeni kurslar açmak istiyorlar. Bu konuda da sizlerin desteğinize her zaman ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Ziyaret, karşılıklı plaket takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

Bosna heyeti, Konya ziyareti kapsamında Sille başta olmak üzere diğer tarihi kültürel yerleri de ziyaret edecekler.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.