Büyükelçi Lee: ‘Türkiye-Güney Kore İlişkilerinin Temelini Kore Gazileri Oluşturuyor’

Büyükelçi Lee: ‘Türkiye-Güney Kore İlişkilerinin Temelini Kore Gazileri Oluşturuyor’
Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye – Güney Kore ilişkilerinin temelini Kore gazilerinin oluşturduğunu söyledi.

Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye – Güney Kore ilişkilerinin temelini Kore gazilerinin oluşturduğunu söyledi.

Büyükelçi Lee, Selçuk Üniversitesi’nde (SÜ) düzenlenen “Türkiye - Kore İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferansta, öğrencilerle buluştu.

Sultan Alparslan Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansın açılışında konuşan SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah Eken, programın Türkiye - Güney Kore ilişkilerine bilimsel, akademik, kültürel, sanatsal ve ekonomik faaliyetler açısından katkı sağlamasını diledi. Selçuk Üniversitesinin kadim bir şehirde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Eken, Üniversitenin 1975 yılında kurulmasına karşın Büyük Selçuklu İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bir kültürle eğitim öğretim faaliyetlerine devam ettiğini anlattı.

Prof. Dr. Eken’in konuşmasının ardından “Türkiye – Kore İlişkilerinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu konferansa geçildi. Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Won Ik Lee, Türkiye – Güney Kore ilişkilerinin temelini Kore gazilerinin oluşturduğunu söyledi. Göktürkler döneminde iki toplumun Çin’e karşı mücadele ettiğini, sonrasında ise Türkiye – Güney Kore’nin Kore Savaşı’nda bir araya geldiğini belirten Lee, Kore’nin kurtuluşunda Türk askerinin ciddi bir katkısının olduğunu anlattı.

Lee, iki ülkenin 2002 Dünya Kupası’nda üçüncülük mücadelesi verdiğini, Tokyo 2022’de dostane bir rekabette bulunduğunu aktardı. Kore vatandaşlarının Türkiye’de yaşanan orman yangınlarına da kayıtsız kalmadığını vurgulayan Lee, gerçekleştirilen fidan bağışlarıyla 6 kentte dostluk ormanının oluşturulduğunu kaydetti.

Büyükelçi Lee, bu yıl Türkiye – Güney Kore diplomatik ilişkilerinin de 65’inci yıl dönümünü kutladıklarını ifade etti. Türkiye’de 190’dan fazla Kore firmasının bulunduğuna işaret eden Lee, “1915 Çanakkale Köprüsü, iki ülke arasındaki iş birliğinin bir sembolü olarak değerlendirebileceğimiz bir konu.  Köprü, dünyanın en uzun asma bir köprüsü ve çok ileri teknoloji isteyen bir projeydi. Bu projeyi beraber yapabildiğimiz gibi bundan sonra da daha büyük projeleri birlikte yapabileceğimizi düşünüyoruz. Böyle büyük projeler başardığı için sadece Türkiye’de değil, üçüncü bir ülkede de birlikte önemli projeler üstlenebiliriz” diye konuştu.

SÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Enderhan Karakoç, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semahat Küçükkolbaşı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Mangır, öğretim elemanları ve öğrencilerin katıldığı konferans, hediye takdimiyle sona erdi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.