Büyükelçi Mesbah: “Hiçbir Yerden Görmediğimiz Saygıyı, Sevgiyi Türkiye’den Gördük”

Büyükelçi Mesbah: “Hiçbir Yerden Görmediğimiz Saygıyı, Sevgiyi Türkiye’den Gördük”
Afganistan’ın Bişkek Büyükelçisi Mesbah, “Hiçbir yerde görmediğimiz saygıyı, sevgiyi Türkiye’den, Türk halkından gördük. Biz kardeşiz. Kökenimiz Türk’tür. Biz her zaman Türklüğümüz ile gurur duyarız. Afgan halkı Türkiye’yi seviyor” dedi.

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Anma etkinliklerine katılmak üzere Konya’ya gelen, Afganistan’ın Bişkek Büyükelçisi Muhammed Issa Mesbah, “Hiçbir yerde görmediğimiz saygıyı, sevgiyi Türkiye’den, Türk halkından gördük. Biz kardeşiz. Kökenimiz Türk’tür. Biz her zaman Türklüğümüz ile gurur duyarız. Afgan halkı Türkiye’yi seviyor” dedi.

Büyükelçi Mesbah, Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Anma etkinlikleri kapsamında Türbeönü Buluşmaları sohbet çadırını ziyaret etti.

Zaman zaman duygusal anların yaşandığı ziyarette, Büyükelçi Mesbah, Türkiye’den övgü dolu sözlerden bahsederek, “Türkiye’den gördüğümüz samimiyeti, dostluğu başka hiçbir yerden görmedik” dedi.

“AFGAN HALKI TÜRKİYE’Yİ SEVİYOR”

Konya’da, Hz. Mevlana’nın huzurunda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Büyükelçi Mesbah, şöyle konuştu:

“Arkamızda Türkiye gibi ulus bir devlet var. Hz Mevlana’mız var. 21 yıllık diplomatım, her ülkede görev yaptım. Birçok yerde vazife yaptım. Hiçbir yerde görmediğimiz saygıyı, sevgiyi Türkiye’den, Türk halkından gördük. Hz. Mevlana’nın Türbesi’ni ziyaret ederken girişte ‘Selam Vakti’ yazısını okudum. Arkadaşlarıma ‘nedir’ diye sordum. Türkiye’ye geldiğimizde biz şuna bakarız. Türk insanı bize ne kadar saygı gösteriyor diye. ‘Selam Vakti’ fotoğrafı benim ilgimi çekti. Çok anlamlı bir fotoğraf, 5-6 yaşındaki bir çocuk o fotoğrafı görüyor. Sevgi ve muhabbeti öğreniyor. Onu gördüğü zaman insan sevgisini öğreniyor. Afganistan’da 6-7 milyon Türk var. Biz kardeşiz. Kökenimiz Türk’tür. Biz her zaman Türklüğümüz ile gurur duyarız. Konya’dan Türk halkına teşekkür ediyorum. 18 yıldır bize yardım ediyorsunuz. Kurbanlıklarınızı bize gönderiyorsunuz. Mehmetçikleriniz Afganistan’da bizim için şehit oldular. Afgan halkı Türkiye’yi seviyor.”

“MEVLANA, KARDEŞLİĞİMİZİ PEKİŞTİRİYOR”

Büyükelçi Mesbah’a ziyaretinde eşlik eden Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ise ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Büyükelçi Mesbah’ın duygu dolu konuşmasından dolayı kendisine teşekkür etti.

Yarar, “Türkiye, tüm Türki Cumhuriyetlerindeki kardeşlerine sırtını dayadı. İnşallah dünyada daha büyük yerlerde olacak. Biz kardeşiz ve bu kardeşliğimizi pekiştiren unsurların başında Hz. Mevlana geliyor. Afganistan’daki bir kardeşimizin ayağına diken batta bizim başımız sızlar” diye konuştu.

Yarar, ziyaretin anısına Büyükelçi Mesbah’a, Şeb-i Arus atkısı takdim etti.

 

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.