Çerkezler Anavatanlarından Sürgün Edilişlerinin 156. Yılını Farklı Andı

Çerkezler Anavatanlarından Sürgün Edilişlerinin 156. Yılını Farklı Andı
Yıldız: “Çerkezlerin büyük bir kısmı 1864’te çok kısa bir süre içerisinde ana yurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlardan biridir. Fakat tüm baskılara, dağılmış olmalarına ve acılara karşın Çerkezler varlıklarını ve kimliklerini korudular, yaşattılar”

Her yıl 21 Mayıs’ta Kafkasya başta olmak üzere Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle anılan ‘Büyük Çerkez Sürgünü’, bu yıl tüm dünyası etkisi altına alan korona virüs salgını dolayısıyla farklı olarak anıldı. 1864 yılında gerçekleşen Büyük Çerkez Sürgünü, büyük acılar yaşatmıştı.

Ertuğrul Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “1763 yılında Kafkasya’yı işgal eden ve yüzyılı aşkın uzun bir süre Çerkezlere boyun eğdiremeyen Çarlık Rusya’sı, Kafkasya’nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla sistemli bir baskı ve imha politikası uyguladı. Bu politikalar sonucu 21 Mayıs 1864’te Kafkasya’yı tamamen işgal etti. Çerkezlerin büyük bir kısmı 1864’te çok kısa bir süre içerisinde ana yurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlardan biridir. Fakat tüm baskılara, dağılmış olmalarına ve acılara karşın Çerkezler varlıklarını ve kimliklerini korudular, yaşattılar, 21 Mayıs’ı ve ana yurtlarını hiçbir zaman unutmadılar. Bu nedenle ‘21 Mayıs’ Soykırımı ve Sürgünü Anma Günü olarak kabul edildi” ifadelerini kullandı.

1864 Büyük Çerkez Sürgünü anma programını her yıl 21 Mayıs’ta  dernek olarak İstanbul yolu Ertuğrul Mahallesi’nde çeşitli etkinliklerle o günleri yad ettiklerini anımsatan Zeki Yıldız, bu yıl Büyük Çerkez Sürgünü’nün 156. yıl anısına Mart ayı içerisinde ağaçlandırma alanı oluşturarak 156 adet çam fidanını toprakla buluşturduklarını kaydetti.

Özellikle bu yıl 21 Mayıs’ta düzenlemeyi düşündükleri anma programını, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan korona virüs nedeniyle farklı bir şekilde yad ettiklerini aktaran Yıldız, mahallelerine fidan dikimiyle birlikte Afrika ülkelerinden Uganda’da iki adet içme suyu kuyusu açtırdıklarını, yine Afrika ülkelerinden Sudan, Benin, Burkina Faso, Uganda ve Nijerya’da gıda paketi dağıtımının yanı sıra mahallelerinde ki ihtiyaç sahiplerini de unutmadıklarını ve nakit para yardımında bulunduklarını söyledi.  

Ertuğrul Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldız, bu yılki yapılan anma programı etkinliğinde kendilerini yalnız bırakmayan dernek yönetimine, mahalle muhtarı ve heyetine, Afrika ülkelerinde içme suyu kuyusu ve gıda yardımı paketlerini ulaştıranlara ve mahalle sakinlerine teşekkür ederek, tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik etti. 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.