Dr. Karaca: “Bugün üretim maliyetleri satış fiyatını geçmiştir”

Dr. Karaca: “Bugün üretim maliyetleri satış fiyatını geçmiştir”
DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca: “Son dönemlerde girdi maliyetlerinin artması üreticilerimizi zor duruma düşürmüştür. Bugün çiftçilerimiz artan maliyetlerden dolayı kredi ile ayakta kalmaya çalışmaktadır”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, süt üreticilerinin, girdi maliyetlerinin artmasından dolayı zorlandığını dile getirerek, ayakta kalması için iktidardan süt üreticilerinin sorunlarının çözümünü istedi.

Dr Karaca, gıda arzının sürdürülebilirliğinin toplumların sağlığı ve geleceği açısından öneminin büyük olduğunu belirterek, “İnsanlar için vazgeçilmez olan gıda arzının sürdürülebilirliği, toplumların sağlığı, geleceği ve bağımsızlığı açısından çok büyük öneme sahiptir. Gıda arzını etkileyen en temel unsurları dikkate alarak karar vericilerin politika geliştirmesi sektörel büyümenin önemli bir unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Süt sektörü birçok alt sektörün ilk hammadde ihtiyacını karşılaması nedeniyle tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimi ve sürdürülebilirliği ile aynı öneme sahiptir. Süt üretiminde girdilerin ucuz ve güvenilir olması sektörün sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri arz güvenliğinin teminatı tarımsal üretiminin sürdürülebilir şekilde yapılmasına bağlıdır” diye konuştu.

“EN KISA SÜREDE SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ”

 Üretim maliyetlerinin artmasıyla süt üreticilerinin zarar ettiğine değinen Dr. Seyit Karaca, en kısa sürede süt üreticilerinin sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Konya çiğ ve işlenmiş süt üretiminde ülkemizin en önemli üretim merkezlerindendir. Fakat son dönemlerde girdi maliyetlerinin artması üreticilerimizi zor duruma düşürmüştür. Bugün çiftçilerimiz artan maliyetlerden dolayı kredi ile ayakta kalmaya çalışmaktadır. Sektörde en önemli girdi maliyetleri olan yem ve enerji fiyatları ile diğer girdi maliyetleri artarken süt fiyatlarının artmaması üreticilerimizi zor duruma düşürmektedir. Bugün üretim maliyetleri satış fiyatını geçmiştir. Bu yaşanan süreçte yetkililer eğer tedbir almazlar ise birçok üreticimiz sektörden çekilmek zorunda kalacak ve vatandaşlarımız daha pahalı ürünlerle karşılaşmak durumunda kalacaktır. Yetkililer üretici, tüketici ve sanayici dengesi bağlamında hareket etmeli ve bu soruna çözüm bulmalıdır.”

“BAKANLIK SEKTÖRE YÖNELİK SÜBVANSİYONLARI ARTIRMALI”

“Süt üreticilerimizin ayakta kalması için Bakanlık sektöre yönelik sübvansiyonları artırmalıdır” değerlendirmesinde bulunan Dr. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulusal Süt Konseyi sektör paydaşlarımızla acilen toplanıp bu sorunu çözüme kavuşturmalıdır. Sektördeki üreticilerimizin seslerini duyurmak için birtakım faaliyetler yapma çabasının da kamuyu yönetenler tarafından engellendiği duyumları kulağımıza gelmektedir. Devlet, süt üreticileri ve tüketiciler olarak hepimiz sacayağının birer kollarıyız, birisinin eksik kalması diğer tarafları etkileyecektir. Yetkilileri en kısa zamanda süt üreticilerimizin bu sorununu çözmek için harekete geçmeye davet ediyoruz.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.