Eski Konya’nın Simgesi Olacak: Fatma Sultan Konağı

Eski Konya’nın Simgesi Olacak: Fatma Sultan Konağı
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş: “(Fatma Sultan Konağı) Sayıları çok azda olsa bu yerleri koruyup, ayakta tutmalıyız. Bu yerler bizim geçmişimizden bugüne kadar gelebilen tarihi simgelerimiz ve kültürel hazinelerimizdir. Şehirler tarihsel kültürleri ile vardır”

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, restorasyon çalışmaları tamamlanmakta olan Fatma Sultan Konağı’nı ziyaret ederek, “Sayıları çok azda olsa bu yerleri koruyup, ayakta tutmalıyız. Bu yerler bizim geçmişimizden bugüne kadar gelebilen tarihi simgelerimiz ve kültürel hazinelerimizdir. Şehirler tarihsel kültürleri ile vardır” dedi.

Konya’nın Meram İlçesi Taşcami Uzunharmanlar Caddesi üzerinde alt katı Sille taşı, üst katı da kerpiçten inşa edilen, bir Konya evi olan Fatma Sultan Konağı’nda sürdürülen restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Gazeteci Kemal Soylu’nun dedesi H.İsmail Büyükkendirci ve ninesi Fatma Büyükkendirci tarafından 1937 yılında yaptırılan 8 oda, 2 salondan oluşan iki katlı klasik Konya evi, bugüne kadar ayakta kalabilen sayılı Konya evlerinden biri olarak kendine hayran bırakıyor.

Fatma Büyükkendirci’nin 21 Temmuz 2008 tarihinde vefatı ile vasiyet yolu ile Kemal Soylu’ya geçen ve adını da “Fatma Sultan Konağı” alan tarihi klasik Konya evinde iki yıldır restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.

Tamamlandığında bir medya kuruluşunun merkezi olarak yer alacak olan Fatma Sultan Konağı’nı ziyaret eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Böyle tarihi bir mekanın Meram’da yer almasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Başkan Kavuş, şöyle konuştu: “Konya’mızda maalesef bu tür yerlerin çoğu betonlaşmaya kurban gitti. Sayıları çok azda olsa bu yerleri koruyup, ayakta tutmalıyız. Bu yerler bizim geçmişimizden bugüne kadar gelebilen tarihi simgelerimiz ve kültürel hazinelerimizdir. Şehirler tarihsel kültürleri ile vardır. Emeği geçenlerden Allah razı olsun, bu tür hazineleri de bırakıp gidenlerden de Allah rahmet eylesin.”

Başkan Kavuş, daha sonra konağı baştan sona gezerek, incelemelerde bulundu.

Fatma Sultan Konağı’nın Konya’nın bir kültür merkezi olacağını ve bu nedenle bugüne kadar gelen bir çok cazip kiralama tekliflerini geri çevirdiğini söyleyen Kemal Soylu ise, “Burası eski Konya’nın, gelecek kuşaklara aktarılacağı simge bir yer olacak” diye konuştu.

Soylu, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a ziyaretinden dolayı teşekkür etti.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.