“Hastaneler başta olmak üzere birçok kamu kurumunu fay hattı üzerine inşa etmişler”

“Hastaneler başta olmak üzere birçok kamu kurumunu fay hattı üzerine inşa etmişler”
Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi’nin olumsuz rapora rağmen 6,5 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olan fay zonunun üzerine inşa edildiği ortaya çıktı. Jeoloji Mühendisleri Konya Şube Başkanı Prof.Dr. Fetullah Arık, sadece Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yanı sıra birçok kamu kuruluşunun uyarılara rağmen fay zonunun üzerine inşa edildiğini açıkladı.

Konya’da 2018 yılında yapımı tamamlanan ve hizmete açılan Necmettin Erbakan Üniversite Meram Tıp Fakültesi hastanesinin mühendislerin olumsuz raporlarına rağmen fay hattı üzerine inşa edildiği ileri sürüldü. Ayrıca hastanenin arka bölümünde inşası tamamlanmak üzere olan toplu konut projesi de yer alıyor.

"KONYA'DAKİ BİRÇOK KAMU KURUMU FAY HATTINA YAKIN"

Konuya ilişkin konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı  Prof. Dr. Fetullah Arık, yetkililere olumsuz rapor vermelerine rağmen bölgeye hastanenin yapıldığını belirtti. Sadece Meram Tıp Fakültesi hastanesinin değil, Konya'daki birçok kamu kurumunun da fay zonu üzerine yapıldığını savunan Fethullah Arık, " Konya'da Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yanı sıra Beyhekim Hastanesi ve Numune Hastanesi de fay zonuna yakın. Ayrıca Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin yeni kampüsü de fay zonuna yakın bir yere inşa edildi. Toplam uzunluğu 50 km'nin üzerinde olan bu fay hattı Selçuk Üniversitesi'nin kuzeyinde yay şeklinde, TOKİ, Yazır, 500 Evler, Meram ve Hatıp'a kadar uzanıyor. Bu saydığımız alanlarda hastaneler ve başka kamu kurumları da yer alıyor" dedi.

"DEPREM RİSKİ ÇOK YÜKSEK"

Bu fay zonunun deprem üretme riski çok yüksek diyen Arık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yörede yapılan çalışmalar neticesinde geçmişte bu fayın 6-6,5 büyüklüğünde deprem ürettiği ortaya çıktı. 2009 yılında yaşanan depremde Yazır Mahallesi’nde bulunan fay zonunun 10 kilometrelik bir bölümü kırıldı.  Kuzeyinde ve güneyinde bulunan bölgelerde de kırılmalar bekleniyor. Ama deprembilimciler kırılmanın ne zaman yaşanacağına dair net bir bilgi veremiyor. Bu deprem bugün de olabilir, 50 yıl sonra da olabilir. Bu durumda korkuya kapılmak yerine depreme hazırlık yapmamız gerekiyor.”

(Müslüm Evci / Haber Kent / Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.