Kağıt-Ambalaj Sektörünün Can Kurtaranı E-Ticaret Oldu

Kağıt-Ambalaj Sektörünün Can Kurtaranı E-Ticaret Oldu
Bera Holding’e bağlı İSO ikinci 500 listesinin zirvesinde yer alan Konya Kağıt A.Ş., Covid dönemini tüm olumsuzluklara rağmen üretime ara vermeden geride bıraktı. Konya Kağıt A.Ş. Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, e-ticaret, online alışverişler vb. yöntemlere olan talep yükselişinin; ambalaj, kağıt ve karton ihtiyacını artırdığını söyledi.

Bera Holding’e bağlı İSO ikinci 500 listesinin zirvesinde yer alan Konya Kağıt A.Ş., Covid dönemini tüm olumsuzluklara rağmen üretime ara vermeden geride bıraktı. Konya Kağıt A.Ş. Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, e-ticaret, online alışverişler vb. yöntemlere olan talep yükselişinin; ambalaj, kağıt ve karton ihtiyacını artırdığını söyledi.

 

Sektöre dair küresel ve Türkiye ölçeğinde değerlendirmelerde bulunan Efe; “Dünya kağıt talebi, belli kağıt türleri hariç (tissue temizlik kağıtları, ambalaj kağıtları vb) seyahat kısıtlamaları, okulların kapanması, sanayi üretimindeki azalış, hizmet sektörünün ve reklam, tanıtım, promosyon ve fuarların durma noktasına gelmesi nedeniyle tüketimi olumsuz etkilemiştir. Bu azalmaya ilave olarak ofislerin, konferansların, diğer iş aktivitelerinin ve üniversitelerin kapanması sebebiyle basılı materyallerde ciddi azalma olmuştur. Tissue temizlik kağıtlarında ise hijyen sebebiyle dünya genelinde tüketim artışına paralel olarak üretimde ciddi taleple karşılaşılmıştır. Kağıt sanayii bir bütün olarak, dünya genelinde istihdamlarda azalmalara yol açmasına rağmen (fabrikaların üretimlerini süresiz kapatması, yarı zamanlı çalışma vb. nedenlerle), Türkiye özelinde istihdamda bir azalma yaşanmamıştır.

 

‘Tüketici Tercihlerinde Önemli Değişimler Gözlenmiştir’

 

Tüketici tercihlerindeki değişime vurgu yapan Cemalettin Tunç Efe; “E-ticaretin, online alışverişlerin ve bunun gibi yöntemlerin artması ambalaj kağıt ve kartonlara ihtiyacı artırmıştır. Dünyadaki en büyük tüketici olan Çin’in 2020 yılında plastik malzeme kullanımını kısıtlaması sebebiyle birçok plastik bazlı ürün, kağıt bazlı ürüne dönüştürülmüştür. Bu durum 2021 yılı ve önümüzdeki dönemde tek kullanımlık (disposable) kağıt ürünlerine olan talebin önemli miktarda artmasına sebep (kağıt bardak, kağıt tabak vb.) olacaktır. Ayrıca Çin hurda kağıt ithalatını sınırlaması sebebiyle de dışarıdan yüklü miktarda ambalaj bobini ithal etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

‘Türkiye Selülöz Üretimine Geçmelidir’

 

Türkiye kağıt-karton üretiminde en çok karşılaşılan sorunlara değinen Efe; “Esas sorumunuz ana hammadde selülozun ithal girdi olmasıdır. Türkiye’de selüloz üretimi sadece OYKA’da 60.000 ton civarında olup kalan miktarın tamamı yurtdışından karşılanmaktadır. Gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak, plantasyon alanlarının açılması ve Türkiye’de selüloz üretimine geçilmesi zaruridir. Ayrıca karton ambalaj için ana hammadde olan hurda kağıdın, Türkiye’de toplanan miktarı yetmediği için ithalatla karşılanmaktadır. Hurda kağıt ithalatındaki sıkıntılar sebebiyle de bazı üretim tesisleri ciddi manada sıkıntı yaşamaktadırlar. Türkiye’de oluklu mukavva kağıtları ve kartonların toplam üretimi 3.600.000 ton civarında olup, yurtiçi satışları ise 4.425.000 ton civarındadır. Görüldüğü gibi ambalaj kağıtlarında üretim tüketimin altındadır. Kipaş Holding’in Söke’de 2021 yılı Haziran ayında devreye girecek 450.000 ton/yıl kapasiteli ambalaj kağıt karton tesisleri de ilave edilse bile hala açık olduğu görülmektedir” diye aktardı.

 

‘Konteyner Eksikliği İhracatı Olumsuz Etkiliyor’

 

Pandemi dönemindeki sorunlara vurgu yapan Efe, “2020’de başlayan 2021 yılına da sirayet eden lojistik masraflarındaki aşırı artış ciddi bir sorun oluşturmuştur. Konteyner fiyatları bir önceki yılın 4-5 katına çıkmış olup bu fiyatlarda bile konteyner bulunamamaktadır. Bu durum, ihracatımızı olumsuz etkilemektedir. İhracat stratejimiz ‘Global Düşün, Yerel Uygula’dır. İhracatımızın toplam satışımıza oranı yüzde 15’tir. Covid etkisiyle ihracat imkanlarımız kısıtlanmış olsa da ihracat yaptığımız ülkeler A.B.D., İrlanda, Gürcistan, İran, Irak, Libya, Etiyopya, Türkmenistan, K.K.T.C. olarak sıralanabilir” diye konuştu.

 

‘Türkiye İçin Yazı Tabı Kağıdı Üretimi Stratejik Öneme Sahiptir’

 

Konya Kağıt A.Ş.’nin ülkemiz adına stratejik öneme haiz olduğunu söyleyen Efe, şöyle devam etti: “2020 yılında Türkiye genelinde kağıt -karton üretim kapasitesi 5.754.000 ton, kağıt-karton tüketimi ise 6.698.000 tondur. Kişi başı kağıt tüketimi ise 80,1 Kg.’dır. Konya Kağıt A.Ş., yazı tabı kağıt fabrikası, Konya ve İstanbul/Güneşli de matbaa ambalaj tesisleri ve Konya ‘da defter üretim tesislerine sahip olup 30 yılı aşkın süredir sektörde faaliyet göstermektedir. Konya Kağıt A.Ş. merkez ve Güneşli şubemiz dahil 478 kişi istihdam etmektedir. Çalışanlarımızın bilgi, birikim ve deneyimleriyle sektörümüze ve şirketimize değer yaratmaya devam etmekteyiz. Konya Kağıt A.Ş. ofset kağıdı üretmekte olup, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ana kağıt tedarikçilerindendir. 99.000 ton/yıl kurulu kapasiteye sahip olup, Türkiye’deki ofset kağıt üretiminin % 25’ini karşılamaktadır. Ürün çeşitlerimiz, ofset bobin kağıt, ebat kağıt ve fotokopi kağıdı olarak sıralanabilir. Bunun yanında çeşitli ebatlarda karton kutu ve sıvamalı kutu üretim çeşitlerimiz vardır. Ayrıca KOMEKS marka defter çeşitlerimiz de bulunmaktadır. Türkiye’nin genç nüfusu ve öğrenci sayısı dikkate alındığında yazı tabı kağıdının stratejik bir ürün olduğu aşikardır.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.