‘Kamil Uğurlu Konya’nın Beşi Bir Yerdesidir’

‘Kamil Uğurlu Konya’nın Beşi Bir Yerdesidir’
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, siyasetçi, fikir adamı şair ve yazar Kamil Uğurlu’nun 80.yaşı ve 60. yazı yılı dolayısıyla vefa programı düzenledi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi, siyasetçi yazar Dr. Kamil Uğurlu’nun 80. yaşı ve 60. yazı yılı dolayısıyla bir vefa günü düzenledi. Meram Belediyesi Tantavi Kültür Merkezi’ndeki programda yakın dostları Uğurlu’yu anlatırken, TYB tarafından yayınlanan “Kuş Misâli” adlı kitap katılımcılara hediye edildi.

Köseoğlu: ‘Hikmetli Sözler Saçmak İçin Buradayız’

TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, devletinin ve milletinin hizmetinde 80 yaşına gelmiş bir bilgeyi konuşmak için bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Üniversite hocalığı, TİKA Başkanlığı ,Belediye başkanlığı ve daha bir çok hizmetlerde bulunmuş torosların /Aladağından Arif ağanın oğlu Kâmil Uğurlu ağabeyin şiir limanına  sığındığı sanat ve edebiyatı öncelediği bir uzun hayatın şiir gibi kısa hikayesini konuşmak için buradayız. Kâmil Uğurlu ağabeyin üzerinden hikmetli sözleri tohum olarak saçmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından program yöneticisi Mustafa Çıpan, TYB Sakarya Şubesi başkanı Fahri Tuna, eğitimci Ertan Bilici ile Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, Kâmil Uğurlu’ya dair tespitlerini, hatıralarını anlattı. Uğurlu’nun; önceki yıl TYB Konya Şubesi’nin internet mecrasında düzenlediği Mevlânâ Şiir Şöleninin okuduğu şiir de gösterildi.

Çıpan: ‘Uğurlu Vefalı Bir İnsandır’

Bugün künyesinde hem Kâmil hem de Uğurlu kelimeleri bulunan bir insanı, 60. yazı yılında ahde vefa ve kadirşinaslık hissiyle hem dostlarından hem kendisinden dinlemek için toplandıklarını vurgulayan Mustafa Çıpan, “Kendisine alem olan bu iki ağır ismin, iki ağır kelimenin yükünü hakkıyla ve lâyıkıyla taşımış bir şahıstan bahsedeceğiz. Kâmil Uğurlu bey hepimizin olduğu gibi benim için de hem sohbetlerinden hem kitaplarından istifade ettiğim bir hoca, aynı zamanda samimi bir dost, yol gösterici bir ağabeydir. Konya'mızın yetiştirdiği ve yetiştiği topraklara bağlılığını vefa hissiyle yapmış olduğu hizmetlerle hem Konya'ya hem de ülkemize layıkıyla sunmuş bir gönül insanı, bir ilim insanıdır” diye konuştu.

Tuna: ‘Konya’nın Beşi Bir Yerdesidir’

Sözlerine “Kâmil Uğurlu Konya'nın beşi bir yerde’sidir” diyerek başlayan TYB Sakarya Şubesi Başkanı Fahri Tuna’da şunları dile getirdi:

“Vefa kelimesini sözlüğümüzden çıkardığımız zaman geriye kuru bir lâf salatası kalır. Vefa bu kadar önemlidir. Düğünlerde geline beşi bir yerde takılırdı. Çünkü çok değerlidir. Kâmil ağabey de Konya'nın ülkemize armağan ettiği beşi bir yerdedir. O bir çalışma abidesidir. 24 saatte 72 saat çalışan Kamil Uğurlu ağabey bütün iltifatları hak ediyor. Çalışmanın ibadet olduğuna inanarak çalışır ve çalışarak dinlenir. Çalışarak huzura ermenin öncüsü, önderi ve yolbaşçısısıdır. Örnek bir bürokrattır. 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin ertesi günü TOKİ ekibiyle birlikte Adapazarı'ndaydı. Yarı aç yarı susuz dolaşıp Adapazarı'nı yeniden imar etti. O depremden sonra Konya halkı 2 binin üzerinde daire bağışlamıştı Adapazarı'na. Biz oraya Konya Mahallesi adını veremedik ama bugün şehrim adına Konya halkına teşekkür, minnet ve selamlarını iletiyorum.

Kâmil bey irfan sahibidir. Akıl, bilim, gönül ve ihtiyaç dörtgeni üzerine oturttuğu onlarca büyük projesi vardır. Vefalı da bir insandır. Türk bürokrasisinin görülmeyen bilinmeyen kahramanlarındandır. Sıra dışı bir siyasetçidir. Karaman'ı Türk dünyasının daimi dil ve kültür başkenti ilan etmesi çok önemli bir şeydi.”

“Berse’den Mektuplu Kutlama”

Daha sonra Uğurlu’nun kadim dostlarından yazar Mehmet Kamil Berse’nin mektubu okundu. Berse mektubunda “Seksen yıllık ömre sığmayacak kadar ülkesine ve milletine faydalı işler yapmış ve yapmaya devam eden örnek alınacak bir insan... 98 ay boyunca şehir ve Kültür dergimizde bıkmadan, yılmadan, aşk ilen, sevgi ilen her nefeste bu nefesin hakkını veren değerli yazarımız, kıymetli ağabeyimiz, aziz dostumuza sağlıklı ve hayırlı ömür diliyorum” diye seslendi.

Bilici: ‘Kamil Ağabey Gönül Dilini Çok İyi Bilir’

Uğurlu’nun siyasi, ekonomik ve kültürel faaliyetleriyle iş dünyasındaki başarıları, ilim ve kültür hayatına katkıları, Orta Asya Türk dünyası ve kitabeler ile ilgili çalışmalarına dair konuşma yapan Ertan Bilici de şunları söyledi:

“Kâmil ağabey gönül dilini çok iyi bilir. Gönül ehlidir. Onun evi üniversite senatosundan fazla ilim ve fikir adamının bulunduğu meclislerdir. Bekir Sıtkı Erdoğan'ın şiir günlerini Kamil ağabeyin evinde dinledim. Selçuk Üniversitesi'nin kuruluş yıllarında, Süleyman Hayri Bolay, Ayhan Songar, Kemal Eraslan, Mehmet Çavuşoğlu gibi fikir ve ilim adamlarının hepsiyle Kâmil ağabeyin evindeki sohbetlerde buluşurduk. Kâmil ağabey aynı zamanda sözün sultanıdır.”

Yemiş: ‘Kamil Ağabey Sözü Güzel Söyleyen Bir İnsandır’

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş ise şöyle konuştu:

“Kamil ağabey şehrin alnına yazılmış en güzel cümleydi. Kâmil ağabey mütevazı bir insandır. Karaman'da dolu dolu 5 yıl geçirdik. Fikirlere açıktı. Kur'an-ı Kerim birçok yerinde bize sözü güzel söylemenin emrini verir. Kamil ağabey sözü güzel söyleyen bir insandır. Sözü güzel söylemenin her geçen gün kaybedildiği bir zamanda sözün güzelini söylemek önemlidir. Vefalıdır. Başkanlığından sonraki dört yıl da çıkardığımız her sayıdan sonra arayıp tebrik etmiş, eksiğimizi söylemiş, bizi unutmamıştır.”

Uğurlu: “Geleceğinizi Biliyordum”

Konuşmacıların ardından eşi Hilal Hanım ile kürsüye davet edilen Dr. Kamil Uğurlu “Allah bizi bu fakiri bu programa lâyık kılsın ve herkese Ahmet Köseoğlu, Mustafa Çıpan, Fahri Tuna, Ertan Bilici ve Burhan Yemiş gibi dostlar ihsan etsin. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum; geleceğinizi biliyordum” dedi.

Uğurlu’ya Mevlevi Sikkesi Minyatürü

Programın sonunda Konya Milletvekili Ahmet Sorgun ve TYB Başkanı Ahmet Köseoğlu Dr. Kâmil Uğurlu’ya özel tasarlanmış Mevlevi Sikkesi minyatürü takdim etti. Konuşmacılar Çıpan, Tuna, Bilici ve Yemiş’in katılım belgelerini de Prof. Dr. Ahmet Alkan takdim etti.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.