Karaduman, Bakan Yanık’a ‘İntihar Vakaları’nı Sordu

Karaduman, Bakan Yanık’a ‘İntihar Vakaları’nı Sordu
SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği soru önergesiyle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık’a intihar vakalarını sordu.

SP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği soru önergesiyle, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık’a intihar vakalarını sordu.

Karaduman, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Derya Yanık tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde son dönemde ne yazık ki intihar ve şaibeli ölüm hadiselerinde belirgin bir artış meydana gelmiştir. Salgın sürecinde özellikle geçim sıkıntısı, artan işsizlik, hayat pahalılığı, gelecekten umudun kesilmesi gibi sebepler intihara yol açmaktadır. İzmir'de geçtiğimiz Mart ayında intihar eden kahvehane esnafı Nuri Çengeloğlu ve Mersin Mut’ta kokoreççilik yapan Murat Gümüş’ün geçtiğimiz gün yaşamına son vermesinin ardından İzmir'in Buca ilçesinde 10 yıllık kahvehane esnafı, 50 yaşındaki Erdal Şenözpak, 1 Mayıs Cumartesi öğlen saatlerinde kapalı olan kahvehanesinde intihar etti. Salgın sürecinde işyeri kapalı olan bu insanların kira ve bankaya olan borçlarını ödeyemediği için bunalıma girdiği biliniyor. Bunlar basına yansıyan örnekler, basına yansımayanlarla birlikte bu hadiselerin endişe verici boyutlarda olduğu tahmin edilebilir.

Bu bağlamda;

-2021 yılının ilk dört ayında toplam kaç intihar girişimi olmuştur? Bunların kaçı ölümle sonuçlanmıştır? İntihar sebepleri nelerdir? İntihar edenlerin yaş, medeni hal, cinsiyet ve mesleki durumlara göre dağılımı nasıl olmaktadır?

-İntihar edenlerin arasında işsizlik, geçim sıkıntısı, borçlar nedeniyle yaşamına son verenlerin sayısı ve yıllara göre dağılımı nedir? Yaşamına son veren kadınlarda yoksul olanların sayısı ve genel intihar vakalarına oranı nedir?

-Bakanlığınızın giderek artan intiharlara ve özellikle kadın intiharlarına yönelik bir araştırması ve çözüme yönelik bir politikası var mıdır? Varsa kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

-Özellikle kırsal kesimde işsizlik sorunu ve buna bağlı intiharları azaltmak için istihdamı arttırmaya yönelik herhangi bir planlamanız var mıdır?

-Vatandaşı intihara sürükleyen en önemli etken olan geçim sıkıntısını gidermek için hangi çalışmaları yapmaktasınız?

-Salgın süresince kaç haneye toplam ne kadar nakdi yardım yaptınız?”

 

 (Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.