Karaduman, Tarım Danışmanlarının Sorunlarını Bakan’a Sordu

Karaduman, Tarım Danışmanlarının Sorunlarını Bakan’a Sordu
Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı Abdulkadir Karaduman, tarım danışmanlarının problemlerini meclis gündemine taşıdı. Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı Abdulkadir Karaduman, tarım danışmanlarının problemlerini meclis gündemine taşıdı. Karaduman, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tarımsal danışmanlık yetki belgesi sahibi kişi ve kuruluşlar tarımsal danışmanlık hizmeti sunarken danışmanın işten ayrılması, yerine aynı nitelikte danışman bulamaması sebebiyle danışmanlık hizmeti verememektedir. Yönetmelikte bildirilen süreyi aşan belgesi iptal edilen ziraat odalarının,  yetki belgesini almak için tekrar bir başvuru süreci geçirmesi gerekmektedir. Neticede daha önceden verilen bir hakkın iptal edilmemesi gerektiği ifade edilmektedir. Aynı işlemleri tekrar etmesi hem Bakanlığınız hem de ziraat odaları için zaman kaybı oluşturmaktadır.

2009 yılından günümüze kadar olan bu dönemde bilgi ve birikimini üreticilerimize aktarmaya ve tarıma katkı vermeye çalışan Tarım Danışmanları özlük haklarından yoksun, zor şartlarda görevlerini yerine getirmeye gayret göstermektedirler. Sadece Bakanlığınız tarafından verilen destekleme miktarı kadar maaş alabilen tarım danışmanları gelinen bu süreçte asgari ücretin altında bir rakam olan 2 bin 520 TL‘ye çalışmak zorunda bırakılmıştır. Bakanlığınızın İl ve İlçe Müdürlüklerinde çalışan bir Mühendisin aylık 6 bin 680 TL, teknikerin ise aylık ortalama 5 bin 530 TL aldığı bu dönemde tarım danışmanlarına verilen desteğin artırılmayarak sabit kalması ve asgari ücretin altında bir rakama çalıştırılması Tarım Danışmanlarını zor durumda bırakmıştır.

Bu bağlamda;

-Tarım Danışmanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi, aldığı ücretlerin makul düzeye çıkarılması, bilgi ve becerilerini etkin bir şekilde aktarabilmeleri için gerekli koşulların oluşturulması amacıyla yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?

-Bakanlığınızın mühendis ve tekniker alımında Tarım Danışmanlığı yaparak tecrübe kazanmış mühendis ve teknikerlere öncelik verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir. Alımlarda bu anlamda bir öncelik sağlıyor musunuz?

-Tarımsal yetki belgesi iptal edilen ziraat odaları tekrar başvuru sürecine girerek zaman kaybetmektedir. Yetki belgesi geçerlilik süresinin en az iki yıl olması yönünde bir düzenleme yapacak mısınız?”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.