“Kaybolan Doğal Güzelliklerimiz ve Ekolojik Yıkım” Fotoğraf Sergisi

“Kaybolan Doğal Güzelliklerimiz ve Ekolojik Yıkım” Fotoğraf Sergisi
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) yürütücülüğünde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İşbirliği ile ‘Ekolojik Yıkım İle Mücadele Haftası’ etkinlikleri kapsamında ‘Doğa İçin Bir Fotoğraf’ ‘Ekolojik Yıkım’ Fotoğraf Sergisi ekolojik yıkımdaki acı durumu gözler önüne serdi.

Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) yürütücülüğünde TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İşbirliği ile ‘Ekolojik Yıkım İle Mücadele Haftası’ etkinlikleri kapsamında ‘Doğa İçin Bir Fotoğraf’ ‘Ekolojik Yıkım’ Fotoğraf Sergisi ekolojik yıkımdaki acı durumu gözler önüne serdi.

Sergide, Haber Kent Genel Yayın Yönetmeni Mürsel Çetin’in de iki eseri sergilemeye değer görüldü.

Doğa fotoğrafçısı, yaban hayatı gözlemcisi Prof. Dr. Kazım Çapacı, Doğa Fotoğrafçısı, Çevreci, Eğitmen Tansu Gürpınar ve TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman’ın seçici kurul üyeliğini yaptığı ve 69’u kadın, 156 erkek toplam 225 fotoğraf sanatçısının 797 eserle katıldığı sergi için 61 eser seçilirken iki fotoğrafım sergilemeye değer görüldü. Sergide yer almanın mutluluğunu yaşıyorum. Değerli jüri üyelerine ve TFSF Başkanı Dr. Sefa Ulukan’a teşekkür ederim.

Fotoğraf Sergisi’nin amacı şu şeklide açıklandı: ‘Bu sergi ile fotoğraf sanatı aracılığıyla yaşanan bu yıkımların kayıt altına alınması ve gelecek nesillere görsel bellek olarak aktarılması amaçlanmaktadır. Her geçen gün ülkemizin doğal zenginliğinin elimizden kayıp gitmesine şahit olurken, bir fotoğraf gönüllüsü olarak sizleri bu yıkıma direnenlerin mücadelesini belgelemeye, kaybolacak güzelliklerin değerini toplumumuza hatırlatmaya ve bu uğurda mücadele edenlere destek olmaya davet ediyoruz.’

 

Dr. Ulukan: “Keşke Böyle Bir Yıkım Yaşanmıyor Olsa ve Biz de Bu Sergiyi Yapmıyor Olsaydık”

 

TFSF Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sefa Ulukan, sergiye yönelik yaptığı açıklamada, “Gün geçmiyor ki basında ve yakın çevremizde bir çevre sorunu haberi yazılmasın, duyulmasın. Önceleri “Çevre Kirliliği” deyip sanki bu “kirlilik” temizlenince geçecekmiş gibi algıladı sade vatandaşımız ama bugün bu bir yıkıma dönüştü. Uzmanlar yaşamsal ilişkilere doğal olmayan müdahalelerin bu yıkıma yol açtığını söylüyor. Yani dışardan bir müdahale ile yaşam savaşı verenlerin yaşamına son vermek, en net açıklaması. Peki bu müdahaleyi yapan kim? Tabii ki İnsan, yani biz.

Marmara’da “Deniz salyası” tüm vahşiliğimizin bir sembolü olarak gözlerimizin önünde. Bu bir doğa olayı değil, bir yıkımdır, doğanın ölümüdür. Düne kadar gururla Maldivlere benzettiğimiz Salda Gölü’nü beş yıl sonra ne hale geleceğini merak edenler Türkiye’nin “Nazar Boncuğu” Meke gölüne baksınlar. Fırtına deresi, Kaz Dağları, Ergene Havzası, İkizdere hep insanın doymak bilmez hırsı ile yıkıma uğrattığı yerlerin sadece birkaç bilineni.

TFSF Yönetimi olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ile ortak bir sergi ile bu konuda bir görsel hafıza oluşturulmasını arzuladık. Fotoğrafın anlatım gücü ile binlerce kelimeye bedel fotoğraflarla bu yıkıma dikkati çekmek istedik. Bunu sanatçı duyarlılığı ile ve bu çevrede yaşam süren bir insan olarak vefa borcumuz olduğunu düşündük. Tüm fotoğraf severlere açık sergi duyurumuzu 69 kadın, 156 erkek toplam 225 fotoğrafçı 797 eserle katıldı. Değerli jüri üyelerimiz bunların arasından 61 fotoğrafı sergilemeye aldı. Emek ve zaman ayırıp eser gönderen tüm dostlarımıza özel belgelerimiz ve fotoğraf kitaplarımızdan oluşan minik bir teşekkürümüz olacak.

Evet bir 5 Haziran günü bu sergiyi açıyoruz ama gönlümüzden geçen “keşke böyle bir yıkım yaşanmıyor olsa ve biz de bu sergiyi yapmıyor olsaydık” şeklinde. Hala çok geç değil bazı şeyleri düzeltmeye …” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.