Konya’da Kurbanlık Fiyatları Açıklandı

Konya’da Kurbanlık Fiyatları Açıklandı
Kurbanlık fiyatlarını açıklayan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “Birlik olarak gerek üretici gerekse tüketicinin durumu göz önüne alınarak fiyatlar belirlenmiştir” dedi.

Kurbanlık fiyatlarını açıklayan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, “Birlik olarak gerek üretici gerekse tüketicinin durumu göz önüne alınarak fiyatlar belirlenmiştir” dedi.

Karabulut, “İki yıla yakın süredir devam eden Covid-19 pandemi süreci tüm sektörleri olduğu gibi hayvancılık sektörünü de büyük ölçüde olumsuz etkilemiştir. Bu süreçte kaderi ile baş başa bırakılan üreticiler büyük zararlar ederek işin içinden çıkamaz hale gelmiştirler. 2021 yılı bahar döneminde, ülkemiz ve bölgemizde baş gösteren kuraklık nede ile hayvancılık temel girdi maddesi olan kaba ve kesif yem fiyatlarındaki geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’leri bulan olağanüstü artışın yanında üreticilerimizin ürettiği eti ve sütü değer fiyatından satamamış olması hem et üreticilerini ve hem süt üreticilerini her zamankinden daha fazla mağdur etmiş ve zorda bırakmıştır. Gıda enflasyonuna sebep olacak düşüncesi ile üreticinin ürettiği ürünün fiyatı baskılanırken, girdi maliyetlerine müdahale edilmemesi izah edilebilir bir durum değildir” diye konuştu.

 

"Konya'da 1 Milyon 205 Bin 863 Büyükbaş Hayvan Bulunmakta"

 

Konya’da 50 bin 491 büyükbaş işletmesinde 1 milyon 205 bin 863 büyükbaş hayvan bulunduğunu anlatan Başkan Nazif Karabulut, şöyle devam etti: “Besilik dana, anaç sığır varlığı ve süt üretimi ile ilimiz Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Salgın sürecinin başlaması ile ekonomik dengelerde değişim olduğu her sektörü olumsuz etkilediği bu dönemde, kuraklık da eklenince hayvancılık sektöründe büyük sıkıntılara neden olmuştur. Tüm sektörler arasında en meşakkatli iş olan hayvancılıkta et ve süt geliri ile geçimini sağlayan yetiştiricilerin elde ettiği kazanç yem zamları ile minimize olmuş hatta sıfırlanmıştır. Bu şartlarda üretimini devam ettirmek sürekli zarar ederek çalışmak sektörden çıkışlara ve işsizliğe sebep olmuştur. 

Yetiştiricilerimizin ürettiği üründen kazanacağı sistemin oluşturulması, yaşanan sıkıntıların en temel çözümü olacaktır. Bunun için daha önce ifade ettiğimiz gibi, yeterli ve nitelikli yerli üretim için planlama yapılmalıdır. Kısa vade de işletmelerin temel girdilerine destekleme modeli geliştirilmelidir. Yetiştiriciler olarak yaşadığımız sıkıntılar her geçen zaman daha da derinleşmektedir ve nihai tüketici dahil tüm kesimleri olumsuz etkilemektedir. Söz konusu işletmeler, hayvansal gıda üretimimizin sigortasıdır. Bu üretim bugün çok daha fazla tehlikeye girmiştir.”

"Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesi ile üreticilerimiz hayvanlarını satıp bir nebze nefes alması için kurbanlık dana, düve ve kuzularını elinde çıkarması gerekmektedir" diyen Karabulut, şöyle devam etti: “Kurban fiyatı konusuna gelince gerek girdi fiyatlarındaki artışlar gerekse dövizdeki kur artışları, üretici ahırına kurbanlık dana alırken hammadde alışlarının yüksek olması nedeniyle haliyle fiyatlara yansımakta olup,  Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak gerek üretici gerekse tüketicinin durumu göz önüne alınarak fiyatlar belirlenmiştir."

 

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut'un yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle açıkladığı kurbanlık fiyatları ise şu şekilde:

“2 yaşını doldurmuş Kurbanlık Vasfı Taşıyan Kurbanlık Erkek dana canlı kg fiyatı 30 TL, 2 yaşını doldurmuş Kurbanlık Vasfı Taşıyan Kurbanlık Düve canlı kg fiyatı 29 TL, 2 yaş ve üzeri Kurbanlık vasfı taşıyan Reforma olmuş İnek canlı kg fiyatı 26 TL.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.