“Konya’nın ‘İkonyum’unu Henüz Tanıtamıyoruz”

“Konya’nın ‘İkonyum’unu Henüz Tanıtamıyoruz”
“Konya Turizminin Markalaşması” konulu panelde, “Konya, dünyanın en büyük tarihi ve kültürel enstrümanı ama bunu çalmasını bilen çok az sanatçı var” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Konya Turizm Topluluğu tarafından organize edilen “Konya Turizminin Markalaşması” konulu panelde, “Konya, dünyanın en büyük tarihi ve kültürel enstrümanı ama bunu çalmasını bilen çok az sanatçı var” değerlendirilmesinde bulunuldu.

Konya’da bir otelde düzenlenen panele, turizm sektöründe faaliyet gösteren turizm paydaşları, otelciler, acentacılar, profesyonel turist rehberleri, turizm akademisyenleri, yeme içme tesisleri ve daha birçok turizm meslek kolundan oluşan topluluk üyeleri katıldı.

Moderatörlüğünü Konya Turizmciler Topluluğu Başkanı İbrahim Mayda’nın yaptığı panele konuşmacı olarak, Konya TÜRSAB Başkanı Özdal Karahan, Hilton Garden lnn Konya Genel Müdürü İlhan Bilici, Bayır Diamond Hotel Genel Müdürü Mesut Güven, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Alaattin Başoda, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Soner Arslan, TURİDER Başkanı Seda Kuşvuran katıldı.

“Konya Turizminin Markalaşması” konusunun tüm ayrıntılarıyla irdelendiği panel, katılımcıların sorularının yanıtlamasıyla sona erdi.

“KONYA DENİLİNCE MAALESEF YANLIŞ, YETERSİZ BİR ALGI VAR”

Konya turizminin daha nitelikli ve marka bir hale gelebilmesi için şehirlerarası örneklemelerle ve çözüm önerilerinin anlatıldığı panelin kapanış konuşmasını yapan Konya Turizmciler Topluluğu Başkanı İbrahim Mayda, “Panelimizde özetle şunu söyledik; Şehir çok zengin bir şehir, tarihi ve kültürel değerlerin çeşitliliği bakımından Türkiye’de İstanbul’dan sonra en zengin ikinci vilayet konumunda. Konya denilince maalesef yanlış, yetersiz bir algı var, tüm şehir sadece Hz. Mevlana’dan ve etli ekmekten ibaretmiş gibi bir algı var ama biz bunu hep beraber yıkabiliriz” dedi.

“Konya denince Neolojik Dönemin merkezi diyebiliriz” ifadelerini kullanan Mayda, şöyle devam etti:

“Mesela Şanlıurfa Dünya’nın ilk inanç merkezi ama Çatalhöyük dünya’nın ilk yerleşim yeri, bu açıdan Konya’ya Medeniyetin merkezi dersek hadsizlik etmiş olmuyoruz. İnsanoğlu mağara kovuklarından ev hayatına geçtiği dönem burada. Ayrıca bir çok ilkin merkezi burada. İncil’de adı geçen bir şehirdir Konya, İkonyum kelimesinden türer, kutsal tasvir, kutsal betimleme manasında. Elçilerin şehri bölümünde Konya’yı sıkça görüyoruz ama Konya’nın İkonyum’unu henüz tanıtamıyoruz. Üçüncüsü burası bir Selçuklu Başkenti. 211 yıllık bir Selçuklu Başkentidir burası. Medreseler, saraylar, camiler. Konya gerçek bir Türk İslam Şehri, Konya gerçek bir bilim irfan merkezi, Mevlana Hazretleri’ni, Şems’i Tebrizi’yi, Şeyh Sadreddin Konevi ve daha bir çok ulemayı getirtmiş olan bir şehir. 13. yüzyılın belki de İstanbul’u. Dördüncü ve son olarak da Mevlana Hazretleri ve Mevlevilikten bahsederiz. Bu dört değeri düşündüğümüz zaman Konya, dünyanın en büyük tarihi ve kültürel enstrümanı ama bunu çalmasını bilen çok az sanatçı var.”

Konya'da daha nitelikli bir turizm çevresi ve turizm profesyonelleri arası daha sağlıklı ve koordine bir iletişim hedefiyle topluluk olarak etkinliklerine devam edeceklerini de belirten Mayda, panelistlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Programa, Konya Turizm Topluluğu üyelerinin yanı sıra Konya Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Coşkun Bilgi, SÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Uyanık, NEÜ Turizm Fakültesi Turist Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdurrahman Dinç, NEÜ Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasin Bilim katıldı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.