Köylülerin ‘Çekmeyen Cep Telefonu’ Çilesi!

Köylülerin ‘Çekmeyen Cep Telefonu’ Çilesi!
Köylüler cep telefonuyla görüşebilmek için ya damların ya çatıların ya da su deposunun üzerine çıkıyor. Abditolu Köyü’nde iletişim yüksek yerden sağlanıyor.

Konya’nın Çumra İlçesi’ne bağlı Abditolu Köyü’nde yaşayanlar, cep telefonuyla görüşebilmek için ya damların ya çatıların ya da su deposunun üzerine çıkıyor. En rahat görüşme yapmak isteyenler yüksek bir yere çıkmak zorunda.

Abditolu Köyü, Konya’ya ile Çumra İlçesi’nin tam ortasında yer alan ve her iki yere de 20 kilometre uzaklıkta. GSM operatörlerinin baz istasyonu bulunmaması nedeniyle cep telefonlarıyla iletişim kurulamıyor.  Köyde yaşayan vatandaşlar, yetkililerden sorunlarına çözüm bulmalarını istiyor.

130 haneli ve yaklaşık 1000 nüfuslu köyünde yaşayanlar ellerinde cep telefonu, şebeke arıyor, nerede çekerse konuşmaya çalışıyorlar.

Abditolu Köy Muhtarlığı 1. Azası Seyit Ali Ferliarslan, köylerinde cep telefonu çekmediğini belirterek, “Köyümüz Konya’ya  ve Çumra İlçesine 20’şer kilometre uzaklıkta. İkisinin ortasında bir yerleşim yeri burası. Cep telefonu çekmiyor. Ya damların ya da evlerin çatılarına ya da yüksek bir yere çıkıyoruz ancak konuşabiliyoruz. Arayan olursa iletişim çok zor, kimse bize ulaşamıyor. Onun için köye baz istasyonunun kurulması için çalmadığım kapı, vermediğim dilekçe kalmadı. Müracaatlarım sonuçsuz kaldı. Başvurularıma yanıt alamadım. Köyümüze cep telefonu vericisinin kurulmasını, bir an önce sorunlarımızın çözümünü istiyoruz” diye konuştu.

“Komşuların adına dilekçe topla’ dediler, onu da yaptım verdim. Yine sonuç alamadım” diyen Ferliarslan, “Acil görüşmelerde cep telefonuyla ne aradıkları kişiye ne de arandığımızda bize ulaşılabiliniyor. Evlerimize internet bağlattık o da çok zor çekiyor. Hafif bir yağmur yağsa elektriklerimiz kesiliyor, internetimizin çekim gücü azalıyor.  Köyde cep telefonlarının çoğu yerde çekmemesi dolayısıyla büyük sorunlar yaşıyoruz” dedi.

-CEP TELEFONU ÇİLESİ

Köyde yaşayanlar, GSM operatörleri çekmediği için yüksek yerlere çıkarak cep telefonlarıyla konuşmaya çalışıyor.

-HER YERDE SİNYAL ARIYORLAR

Köy sakinleri, telefonla konuşmak için hasta olan ya da yaşlıların çocuklarıyla, torunlarıyla görüşebilmek için oda oda sinyal aradığını, yakınlarıyla ya da askerdeki çocuklarıyla konuşmak isteyenlerin yüksek yerlere çıkmak zorunda kaldığını, görüşmelerin ise çok zor olduğunu ve konuşamadıkları için hasret kaldıklarını dile getirdiler.  Ya da onlar aradığında kendilerine ulaşamadıklarını vurguladı.

“Millet aya gidiyor, biz daha cep telefonuyla görüşemiyoruz, yayayız” ifadelerini kullanan köy sakinleri, teknolojinin bu kadar ilerlediği bir zamanda, bulundukları yerden rahatça konuşmak istediklerini dile getirdiler.

"KOLAY ERİŞİM VE İLETİŞİMİ BİZDE İSTİYORUZ"

Yetkililerden sorunlarına çözüm bulmasını isteyen köylüler, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımızdan, Sayın Milletvekillerimizden, Sayın Valimizden sesimize kulak vermelerini ve duymalarını istiyoruz. Evlerimizden dışarı veya yüksek bir yere çıkmadan rahatça konuşmak istiyoruz. Lütfen sorunumuzu çözün, mağduriyetimizi giderin. Teknolojinin imkanlarından bizde yararlanalım. Kolay erişim ve iletişimi bizde istiyoruz. Köyümüze GSM vericisi kurulmasını talep ediyoruz.”

Öte yandan internetin tam verimli olmaması dolayısıyla ise korona virüs nedeniyle eğitimlerine evlerinde devam eden öğrenciler ise yaşadıkları sıkıntıyı aktardı. Çocuklarının bu sorununa da bir an önce çözüme kavuşturmalarını yetkililerden istedi.

(MÇ/ Haber Kent)

Fotoğraflar: Mürsel Çetin 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.