NEÜ Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu

NEÜ Akademi Ödülleri Sahiplerini Buldu
“Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri” programında NEVA Teşvik Ödülleri, NEÜ’nün Yıldızları ve NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorilerinde başarılı olan akademisyenlere plaket ve ödülleri verildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ), bünyesinde görev yapan başarılı akademisyenleri ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla düzenlediği ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri” programında NEVA Teşvik Ödülleri, NEÜ’nün Yıldızları ve NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorilerinde başarılı olan akademisyenlere plaket ve ödülleri verildi. Törende, "Dünyanın En Başarılı Bilim insanları" listesine giren akademisyenler de ödüllendirilirken, profesörlük unvanı alan akademisyenlere ise beratları takdim edildi.

NEÜ Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Eğri, Konya Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Deniz Köse, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Necmettin Erbakan Üniversitesi yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

“4 Yılda Üniversitemizi Çeyrek Asır İleriye Taşıyacak Projeler Ortaya Koyduk”

Programda ilk olarak kürsüye gelen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 10 üniversite arasında yer alma hedefiyle çalıştıklarını söyleyerek, “17 Eylül 2019 tarihinde 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Sayın Cumhurbaşkanımız bir konuşma irat ettiler. Konuşmalarının bir yerinde özellikle yeni kurulan üniversitelerin rektörlerine üstlendikleri görevin ağırlığını hatırlatırlarken altının çizilmesi gerektiğini düşündüğüm şöyle bir ifadede bulundular: Dediler ki; ‘Her yerde olduğu gibi üniversitelerimizde de iyi bir yönetici, 4 yılda kurumunu çeyrek asır ileriye taşıyabilir.’ Geldiğimiz noktada; tüm paydaşlarının, paydaşı olmaktan onur duyduğu, memnun ve mutlu olduğu, dünyada ilk 500, Türkiye’de ilk 10 hedefine koşar adımlarla ilerleyen bir Necmettin Erbakan Üniversitesi idealimizin eşiğinde olduğumuzu görmenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Bunu, 40 bini aşkın mensubumuz ile biz, birlikte başardık. Akademisyen, idareci, mevcut ve mezun öğrencilerimiz, emeklilerimiz ve diğer kurum dışı paydaşlarımızla birlikte el ele vererek, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği gibi; Necmettin Erbakan Üniversitemizi, 4 yılda çeyrek asır ileriye taşıyacak projeler ortaya koyduk. Bu hedef öylesine, laf olsun diye konulmuş bir hedef değildi. Dolayısı ile öylesine, mış gibi çalışarak ulaşılabileceğimiz bir hedef de değildi. Ancak mis gibi çalışarak ulaşabileceğimiz bir hedefti. Biz de aynen öyle yaptık” ifadelerini kullandı.

“THE Sıralamasında, Türkiye’deki Devlet Üniversiteleri İçerisinde 8.’liğe Yerleştik”

Üniversitede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu şunları söyledi: “Bilindiği üzere akademik başarının en önemli göstergelerinin başında ranking listeleri geliyor. Göreve geldiğimizde sadece bir sıralamada olan Üniversitemizi 6 yeni sıralamaya dahil ettik. İşte bu kuruluşlardan biri olan THE’nın geçen yıl açıkladığı dünya üniversiteler sıralamasına ilk defa girmiştik. Bu yıl Türkiye’den sıralamaya girebilme başarısı göstermiş üniversiteler içerisinde 30 sıra birden yükselerek 14.’lüğe, devlet üniversiteleri içerisinde de 25 sıra birden yükselerek 8.’liğe yerleştik. Çok daha anlamlı olanı; öğretim kategorisinde dünyada 385. olarak ilk 500’de yer alırken, Türkiye’de ise ikinci olduk. Yine THE tarafından yayınlanan Impact Rankings listesinde Dünya geneli sıralamada ilk 1000, ‘Kaliteli Eğitim’ kategorisinde de ilk 400 üniversite arasında yer aldık. Bizi daha da gururlandıran ise THE, CRUW gibi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı listelere, ülkemizden girebilme başarısı elde etmiş en genç üniversite olmamız.”

“Anadolu’nun Sınırlarını Aşarak Küresel İddia Taşıyan Bir Noktaya Geldik”

Dünyanın en etkili bilim insanları listesinde geçen yıl 7 akademisyenle yer aldıklarını, bu yıl yaklaşık iki katı artışla söz konusu listede yer alan akademisyen sayısının 13’e çıktığını kaydeden Rektör Zorlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlar derinden, ince ince işlenerek ulaşılan çok kıymetli kazanımlar. Öte yandan bundan tam birkaç ay önce, TÜBİTAK tarafından yayınlanan en başarılı 10 Türk araştırma kuruluşu arasına 8. sıradan dahil olduk. Şüphesiz bu sonuçlar, Türk yükseköğretim sistemi içerisinde ve küresel arenada gücümüzü her geçen gün artırdığımızın birer göstergesidir. Elhamdülillah kısa süre içerisinde başta değerli bilim insanlarımızın, öğrencilerimizin, idari personelimizin ve hayırseverlerimizin üstün katkıları ile Anadolu’nun sınırlarını aşarak küresel iddia taşıyan bir noktaya geldik.”

“Eğitim ve Bilimde İlerleyişimiz Devam Edecek”

Akademi Ödülleri programının bilim camiası açısından çok kıymetli olduğunu vurgulayan AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “Hepimizin arzu ettiği şey, ülkemizin çok daha iyi seviyelere gelmesi… Bu yolda çaba sarf ediyoruz ve biliyoruz ki her şeyin başı eğitim. Eğitim ve bilimde ilerlediğiniz kadar ülkeniz de ilerliyor. İnşallah üniversitelerimiz, eğitim kurumlarımız sayesinde eğitim ve bilimde ilerleyişimiz yükselecek. Necmettin Erbakan Üniversitesinde yapılanları izledik ve dinledik. Çok kısa sürede önemli bir başarı söz konusu. Başta Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere üniversite yöneticilerini, akademisyenleri, idari personeli ve emeği geçen herkesi tek tek kutluyorum” dedi.

“Kaliteli Üniversitelere Sahip Olmak Şehrimiz, Ülkemiz ve Tüm İnsanlık Açısından Önemli”

Konya’da bulunan üniversiteler, eğitim kurumları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının eğitim hizmetinin iyileştirilmesi için birlikte çalışmalar yürüttüğünü belirten Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Eğitimin kapasitesini, kalitesini ve katılımını arttırma yönünde çok iyi bir dayanışmanın olduğunu ifade etmek istiyorum. Şehrimizin kaliteli üniversitelere sahip olması şehrimiz, ülkemiz ve tüm insanlık açısından önemli. Bu açıdan Necmettin Erbakan Üniversitesinde gerçekleştirilen ve yapılması planlanan çalışmaları çok değerli buluyorum. Ödül ve berat alan akademisyenlerimizi tebrik ediyor, akademisyenlerimizin motivasyonu için böyle bir etkinliği organize eden başta Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Elsevier Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoğlu, Necmettin Erbakan Üniversitesinde son 5 yılda ortaya konan bilimsel yayın performansına ilişkin sunumunu gerçekleştirdi. Saraçoğlu sunumunda, Necmettin Erbakan Üniversitesi yayın performansının son istatistiklere göre Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı, Dünya ortalaması, Avrupa ortalaması, OECD ülkeleri ortalaması ve Avrupa Birliği’ndeki 27 ülkenin hepsinden daha yüksek olduğunu aktardı.

Tören, açılış konuşmaları ve sunumun ardından ödül törenine geçilmesiyle devam etti.

NEVA Teşvik Ödülleri kapsamında Q1 dergilerde ilk yazar olarak en fazla yayın yapan bilim insanları ödüllendirildi. Ödülleri, Sağlık Bilimleri alanında Prof. Dr. Zerrin Defne Dündar, Fen/Mühendislik Bilimleri alanında Doç. Dr. Yasin Onuralp Özkılıç, Sosyal Bilimler alanında da Dr. Öğr. Üyesi Saadet Korucu Kış kazandı.

NEVA Teşvik Ödüllerini kazanan akademisyenlere ödüllerini Konya Valisi Vahdettin Özkan takdim etti.

NEVA Teşvik Ödülleri kategorisinde dereceye giren akademisyenlere, plaketin yanında birer adet de Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı NEVA’nın katkıları ile Gremse altın ödülü verildi.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Prof. Dr. Şükrü Nail Güner, Prof. Dr. Recep Dursun, Prof. Dr. Kültigin Türkmen, Doç. Dr. Özge Metin Akcan, Dr. Öğr. Üyesi Bilgen Özlük yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Fen/Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Erci, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fahri Ünlerşen yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde ise; Prof. Dr. Dicle Aydın, Doç. Dr. Seyit Ahmet Kıray, Doç. Dr. Hatice İrem Özteke Kozan, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Gülmez, Dr. Öğr. Üyesi Tolga Seki yer aldı.

NEÜ’nün Yıldızları kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketleri, Konya Milletvekili Orhan Erdem tarafından takdim edildi.

NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanları; Arş. Gör. Dr. Münür Selçuk Kendir, Arş. Gör. Dr. Meryem Gümüş oldu.

NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisi, Fen/Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanları listesinde; Arş. Gör. Dr. Tekmile Cankurtaran Kömürcü, Arş. Gör. Ahsen Ulutaş yer aldı.

NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanı; Arş. Gör. Dr. Hayri Koç oldu.

NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketlerini, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik takdim etti.

Elsevier tarafından düzenlenen “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2022” listesinde yer alan NEÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Özdemir, Prof. Dr. Ali Tor, Prof. Dr. Hasan Kotan, Prof. Dr. Hüseyin Çaksen, Prof. Dr. Kültigin Türkmen, Doç. Dr. Emrah Madenci, Doç. Dr. Erhan Zor, Doç. Dr. Hatice Yıldız Durak, Doç. Dr. Hüseyin Haklı, Doç. Dr. İlhan Asiltürk, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Lokman Gemi ve Doç. Dr. Serdar Akbayrak’a başarı beratlarını NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar takdim etti.

Alanlarında başarılı olan akademisyenlere ödül ve plaketlerinin verilmesinin ardından, profesörlük unvanı alan akademisyenlere beratları, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu tarafından takdim edildi.

Ödül, plaket ve berat takdimlerinden sonra Rektör Zorlu, Elsevier Türkiye Sorumlusu Ayhan Akanay Saraçoğlu’na programa katkılarından dolayı teşekkür ederek, tablo hediye etti.

Protokol üyeleri, üniversite yönetimi ve akademisyenlerin yer aldığı hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program sona erdi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.