Oranlı: “Merhamet dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür”

Oranlı: “Merhamet dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür”
Gazeteci – Yazar Çetin Oranlı’nın kaleme aldığı ve “Merhamet sessiz fakat dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür” mesajıyla çıkan ‘Ruha Dokunan Patiler’ kitabı Konya’da okurlarla buluştu. Yoğun ilgi gören imza gününde Oranlı, kitapseverlerle birebir sohbet etti. Oranlı, kitapseverlerin ‘Ruha Dokunan Patiler’i çok sevdiğini söyledi.

Gazeteci Çetin Oranlı’nın kısa bir süre önce okurlarla buluşan dördüncü kitabı ‘Ruha Dokunan Patiler’ kitapseverlerden yoğun ilgi görüyor. “Merhamet sessiz fakat dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür” mesajıyla Hayykitap Yayınları’ndan çıkan ve hayvanseverlerin beğenisini kazanan eserde gerçek olaylara dayanan ve ana kahramanı kediler olan 13 hikâye bulunuyor.

Yazar Çetin Oranlı, D&R Konya Kulesite’de ‘Ruha Dokunan Patiler’ kitabının imza gününde kitapseverlerle buluştu. Kitapseverlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Oranlı, okurlarla birebir sohbet etti, kitabını imzaladı.

Etkinliğe, BİK Konya İl Müdürü Özden Konur, BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Yenigün Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan,  Selçuklu Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Ali Düz, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rıfat Tankut,  Haber Kent Genel Yayın Yönetmeni Mürsel Çetin,  eski Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hamdi Yıldırım, Torku Saha Sorumlusu Hatice Bozok, Mali Müşavir Vehbi Özdemir,  Gazeteci Rasim Atalay ve Harun Yilmaz da katıldı.

Son çıkan kitabı hakkında bilgi veren Oranlı, aile gelenekleri açısından kedilere değer verildiği ve sevgi gösterildiği bir ortamda büyüdüğünü ifade ederek, “Dedelerimizin evlerinde sobanın yanında veya evin bir köşesinde sevimli ve oldukça bakımlı kediler bulunurdu. Özelde kedilere, genelde ise hayvanlara karşı sevgi ve şefkatin gösterildiği bir ortamda çocukluğumuz geçti. Böyle bir geçmiş ilerleyen yıllarda farklı şehirlerden tecrübelerle buluşunca başrolünde kedilerin bulunduğu ve merhameti esas alan, gerçek olaylardan beslenen bir öykü kitabı oluşturma fikri doğdu” diye konuştu.

“Ruha Dokunan Patiler, 13 kısa hikayeden oluşan bir kitap” diyen Oranlı, Mersin, Ordu illerinden sonra Konya’da üçüncü imza gününü gerçekleştirdiklerini söyledi.

“KEDİ NANKÖR DEĞİL, AKSİNE VEFALIDIR…”

Öykülerin her birinin başrolünde kedilerin bulunduğunu, kedi ve insan ilişkilerin sevgi temelinde ele alındığını anlatan Oranlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hikâyelerimizde merhamet, şefkat, sevgi, vefa ve sadakat vurguları var. Hayvan sevgisi ekseninde değerlerimize ve geleneklerimize değinmeye de çalıştık.  Bazı insanlarımızda kedilerin nankör olduğuna dair asılsız bir kanaat var. Bu doğru değil, kediler son derece vefalıdır. Ki bunu hikayelerimizde geçen olaylar da ortaya koyuyor. Aslında bu tür olumsuz ifadeler insanın kendisini dışavurumu, olumsuzluğunu yansıtması. Yoksa hayvanların her biri yaratılmış olarak kendi hayat çabasının içerisinde. Bize düşen yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmektir. Hikâyelerde kedilerin kendine has özellikleri de işleniyor.” 

“RUHA DOKUNAN PATİLER’İ OKUR SEVDİ”

Kitap çıkalı kısa bir süre olmasına rağmen okuyucuda güzel bir iz ve tat bıraktığını dile getiren Oranlı, “Okurun gerçekten yoğun bir ilgisi var. Bundan sonra da kitabı okurlarla buluşturmaya gayret göstereceğiz. Başrolünde kedilerin olması hasebiyle bu kitap şu anda alanında ilk ve tek” değerlendirmesinde bulundu.

Oranlı, Hayykitap’tan çıkarak okuyucularla buluşan Ruha Dokunan Patiler’e bütün D&R mağazaları başta olmak üzere önde gelen kitap evlerinden ve kitap satış sitelerinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

KİTAP HAKKINDA:

“Merhamet sessiz fakat dünyayı değiştirebilecek kadar güçlüdür...”

Yağmurlu, soğuk bir günde pencere kenarına sığınan tekir kedi, patileriyle kapıyı çalarcasına cama tıklıyor. Sesinde miyavlamanın en naif tınısı, beyaz bıyıklarla süslü yüzünde gülümsemeye benzer bir ifade. Her haliyle sanki sevilmek için var edilmiş. Belli ki o sevimli patiler, insan kalbine bir çağrıda bulunuyor, merhamet başta olmak üzere iyilik hislerini uyandırarak, yürekleri ısıtıyor. Belki de bu yüzden insan ruhuna iyi geliyor.

İnsanın binlerce yıllık yoldaşı kedi, hayatımıza öyle köklü bir şekilde yerleşmiş ki sadece bir evcil hayvandan ibaret değil. İnsan ve kedi arasında yalnızca kedi severlerin, yaşamlarının bir bölümünde kedi besleyenlerin anlayabileceği bir sır var şüphesiz...

Bu kitapta yer alan, çoğu gerçeğe dayanan sımsıcak öyküler, kedi ve insan ilişkisine ve bu iklimde gelişen güzel duygulara birer vurgu niteliğinde. Vefa, sadakat, asalet, karakter sahibi olmak, sevgi, iyilik ve en önemlisi de merhameti eksenine alıyor. Elbette başrolde yer alan kedilere hakkını teslim ederek...

ÇETİN ORANLI KİMDİR?

1974 yılında Ordu’nun Kumru ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Kumru’da tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını yaptı.

Üniversite öğrencisi iken Konya basınında çalışmaya başladı. Toplam 16 yıl görev yaptığı Merhaba Gazetesi’nde 10 yıl boyunca Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü görevini üstlendi. Çetin Oranlı, siyaset, kültür başta olmak üzere gazetecilik yaptığı dönemde yüzlerce röportaj gerçekleştirdi. Konya Televizyonu’nda televizyon programları yaptı. Yazı dizileri, köşe yazıları ve söyleşiler başta olmak üzere, gazetecilik çalışmalarından ötürü çok sayıda ödül aldı. Çeşitli panel ve toplantılarda gazetecilik, yerel basın ve sorunları üzerine sunumlar yaptı. Konya sanayisinin gelişim ivmesini altmış bölümden oluşan ‘Başarı Öyküleri’ isimli yazı dizisi ile gündeme taşıdı. ‘Başarı Öyküleri’ ASKON Genel Merkezi tarafından Türkiye genelinde ‘en iyi yazı dizisi’ (2005 yılı) seçildi. Ankara Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Oranlı, iki dönem Konya Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreterliği görevini yaptı. 2012 yılından bu yana Basın İlan Kurumu’nda çalışıyor. Ordu’da dört buçuk yıl, Tokat’ta ise iki buçuk yıl Basın İlan Kurumu İl Müdürü olarak görev yapan Oranlı, halen aynı kurumda Mersin İl Müdürlüğü görevini ifa ediyor.

İlk kitabı ‘Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ Mart 2016’da, ikinci kitabı ‘Sözün Ardı - İz Bırakan Söyleşiler’ Şubat 2017’de, memleket esintilerinin yer aldığı üçüncü kitabı ‘Demir Kepenkli Ev - Anadolu Hikâyeleri’ ise 2018 yılı Nisan ayında yayımlandı. İngilizce bilen Oranlı, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda doktora yapıyor. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Oranlı, evli ve 3 çocuk babası.

(Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.