Rektör Aksoy: “Önemli Olan Zorlukların İçerisinde Başarıları Yakalayabilmek”

Rektör Aksoy: “Önemli Olan Zorlukların İçerisinde Başarıları Yakalayabilmek”
İki Doğu İki Batı Bilinç ve Fikir Seminerleri’nde uluslararası öğrencilerle buluşan SÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Başarılar, tüm bu zorluklara rağmen devam edilebildiğinde önem arz ediyor. Aksi hâlde başarılar, zorluklar olmadan gerçekleştiğinde bir karşılık bulmuyor. Önemli olan zorlukların içerisinde başarıları yakalayabilmek” dedi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, İki Doğu İki Batı Bilinç ve Fikir Seminerleri’nde uluslararası öğrencilerle buluştu. Üniversite eğitimini uluslararası öğrenci olarak tamamladığını belirten Aksoy, ailelerinden binlerce kilometre uzakta okuyan öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, önemli mesajlar verdi.

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından düzenlenen seminerler serisinin bu haftaki konuğu, SÜ Rektörü Prof. Dr. Aksoy oldu.

“İki Doğu İki Batı Önemli Görevler İcra Ediyor”

Rektör Aksoy, “İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği benim geçmiş dönemlerden itibaren tanıdığım, yakinen takip ettiğim, bir dönem ders de verdiğim bir dernek. Bugün itibariyle gelmiş olduğu aşamayı görünce, kat ettiği yolun her noktasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Her dönem üzerine koyarak güçlü bir yapıya, kurumsal bir yapıya dönüştüğü için ekibi tebrik ederim. İki Doğu İki Batı önemli görevler icra ediyor” dedi.

“Ben de Bir Uluslararası Öğrenciyim”

Kendisinin de bir uluslararası öğrenci olduğunu belirten Aksoy, şöyle konuştu: “Öğrencilik dönemim uluslararası öğrencilerin sorunlarını idrak edebileceğim şekilde geçti. 2003 yılında Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldum. Viyana Üniversitesi bana birçok şey kattı. Viyana’da yabancı uyruklu öğrenci olmanın getirmiş olduğu zorluklarla da karşılaştık haliyle. Üniversiteden, lisans ve yüksek lisansı birleşik eğitimle okuyarak 3 yılda master yapmış düzeyde mezun oldum. Bu, o dönemde, uluslararası öğrenciler için bir ilkti. Hatta bir gazete haber yaptı. Almanya’da, Avusturya’da özellikle misafir işçilerin çocuklarının genelde işçi olarak hayatlarına devam ettiğinin düşünüldüğü 90’lı yıllarda, göçmen çocuklarının çok fazla üniversitede okumadığı dönemlerde, bizler Viyana Üniversitesinde gayret ettik ve okuduk. Tamamen ailemin desteği ile okudum. Devletimizin imkânları olmasına rağmen biz bu imkânları kullanma ihtiyacı hissetmedik. Bir şekilde kendi yağımızla kavrulduk. Kendimiz de çalıştık. Uluslararası öğrencilerin yabancı bir ülkede geçimlerinin ne kadar zor olduğunu çok iyi anlıyorum. Onların yaşadığı zorlukları tahmin edebiliyorum. Ama yılmadan, sabrederek devam etmek gerekiyor.”

“Önemli Olan Zorlukların İçerisinde Başarıları Yakalayabilmek”

“Çalışma hayatımda genelde birçok şeyi hedefleyerek ilerlemeyi seviyorum” diyen Rektör Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle sevdiğim bir alanda çalıştığım için çalışma hayatımda da birçok noktada başarıları kolaylıkla yakalama imkânım oldu. Sevmediğiniz bir iş ve alanda başarılar da zor oluyor. Hatta zaman zaman hiç olmuyor. Çünkü insanları motive etme zorlukları yaşayabiliyorsunuz, bununla karşı karşıya kalabiliyorsunuz.”

Programa katılan öğrencilerin, “Başarılı bir akademik hayat için neler tavsiye edersiniz?” sorusunu da yanıtlayan Aksoy, “Kısa, orta, uzun vadeli hedefleriniz olmalı. Kısa vadeli hedefler dersi geçmek, orta vadeli hedefler okulu bitirmek, uzun vadeli hedefler iyi bir iş elde etmek olabilir. Yabancı öğrenci olmanızdan dolayı dil zorlukları ile karşılaşabilirsiniz. Kendinizi ifade etmede güçlükler yaşayabilirsiniz. Şehir ile ilgili uyumda güçlükler çekebilirsiniz. Ailenizden uzaksınız. Yaşam noktasında, bir başka ülkenin kültürüne, kimliğine alışma zorlukları ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Başarılar, tüm bu zorluklara rağmen devam edilebildiğinde önem arz ediyor. Aksi hâlde başarılar, zorluklar olmadan gerçekleştiğinde bir karşılık bulmuyor. Önemli olan zorlukların içerisinde başarıları yakalayabilmek. Ben kendi çalışma disiplinimde, günde en az dört beş saat çalışarak hedeflerime ulaşmaya çalıştım. Bu gün hâlâ, günlük düzenli olarak çalışma disiplinimi sürdürüyorum. Allâh-u Teâlâ herkese çalıştığının karşılığını veriyor. Çalışmadan hiçbir şeyde başarılı olmak mümkün değil. Özellikle yabancı uyruklu öğrencilerimizin karşı karşıya kaldığı sorun dil sorunu ise bunun üzerine giderek çözebilirsiniz. O alanla ilgili kitaplar okuyarak, çalışmalar yürüterek yapabilirsiniz. Bu da düzenli çalışmayla birlikte oluyor” şeklinde konuştu. 

“Uluslararası Öğrenci Sayımızı Artırmak İstiyoruz”

Rektör Aksoy, uluslararası öğrenciliğin stratejik öneminin olduğunu belirterek, “Bir anlamda da kendi fahri elçilerinizi yetiştiriyorsunuz. Uluslararası öğrenci ülkesine döndüğünde buradaki kültürü, kimliği, yaşamı, paylaşımları beraberinde götürüyor. Uluslararası öğrencilerle bir arada olmak o kültürün içerisinde yetişmesini sağlamak önemli. Selçuk Üniversitesi ailesi olarak geçmiş dönemlerden itibaren Türkiye’nin de özellikle son 10 yılda çok fazla imkân sağlamaya gayret ettiği ve sayısını da artırmak istediği alan uluslararası öğrencilik. Türkiye, bu anlamda stratejik öncelik olarak değerlendiriyor. Biz de buna katkı sağlama gayreti içerisindeyiz. Türkiye’deki artışa paralel olarak Selçuk Üniversitesinde de bir anlamda uluslararası öğrencilerin sayılarının artmaya başladığını görüyorum. Biz çeşitli merkezlerde YÖS yapacağız. Geçtiğimiz yıl Selçuk Üniversitesi olarak yaklaşık 1100 civarında kontenjanla ilana çıktık. Başvuru 16 bin civarında oldu. Bu bize şunu gösterdi; artık kontenjanlarımızı artırmamız gerekiyor. Birçok alanda kontenjanlarımızı yüzde 10-15 oranında artırmaya gayret ediyoruz. Yeni ilanda da bu çerçevede ilana çıkmaya çalışacağız. Ayrıca kendi YÖS’ümüzü yapacağız. Öğrenci sayımızı artırmak istiyoruz. Uluslararası öğrenci sayısı Selçuk Üniversitesi için yeterli değil. Biz köklü bir üniversiteyiz. Ciddi bir kampüsümüz, yurt imkânlarımız, yabancı uyruklu öğrencilerin ortak paylaşabilecekleri noktalar ile uluslararası öğrenciler için önemli fırsatlar sunan bir üniversiteden bahsediyoruz. Üniversitemiz; yemekhanesi, kantini, kütüphanesi iç içe olan bir üniversite. Hastanesi, postanesi, bankası hepsi kampüsün içerisinde olan bir üniversite. Bu anlamda da yabancı uyruklu öğrencilerimiz için tercih edilebilir bir üniversite. Biz genellikle akredite olmaya gayret ediyoruz. Tıp, Veteriner, Fen Fakültemiz başta olmak üzere tüm fakültelerimizi uluslararası akredite kuruluşlarında akredite etmeye çalışıyoruz. Bu akreditasyon süreçleri de yabancı uyruklu öğrencilerimiz için önem arz ediyor. Onlar için diploma denkliklerini rahatlıkla sağlayabilecekleri alan oluşturuyor bize…” ifadelerini kullandı.

İki Doğu İki Batı Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Murat Arslan ise, Rektör Aksoy’a seminere katılımları ve uluslararası öğrencilere destek vermeleri sebebiyle teşekkür etti

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.