Selçuk Üniversitesinde Hibrit Eğitim Başladı

Selçuk Üniversitesinde Hibrit Eğitim Başladı
Selçuk Üniversitesinde hibrit eğitim modeline geçen ilk birim Tıp Fakültesi oldu. Titizlikle hazırlanan sınıflar yeniden öğrencilere açıldı. Sistem, gönüllülük esasına dayalı. Bu nedenle yoklama yapılmıyor. Yüz yüze eğitim imkânı sunulduğu gibi dileyenler dersleri online olarak da takip edebiliyor.

Selçuk Üniversitesinde hibrit eğitim modeline geçen ilk birim Tıp Fakültesi oldu. Titizlikle hazırlanan sınıflar yeniden öğrencilere açıldı. Sistem, gönüllülük esasına dayalı. Bu nedenle yoklama yapılmıyor. Yüz yüze eğitim imkânı sunulduğu gibi dileyenler dersleri online olarak da takip edebiliyor.

Küresel salgın nedeniyle 2020 yılının Mart ayından itibaren uzaktan eğitime geçen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesinde asenkron olarak başlayan eğitime, öğrencilerden gelen geribildirimler doğrultusunda senkron (çevrimiçi) olarak devam etme kararı alındı. 2 Kasım’dan itibaren 4. ve 5. sınıflar için hibrit eğitim uygulamasına geçildi. 22 Şubat’tan itibaren de 1., 2. ve 3. sınıflar hibrit eğitim modeline dâhil edilerek dersler hem senkron hem de yüz yüze işlenmeye başlandı. Öğrenciler, ders programında belirtilen gün ve saatlerde kamera ve mikrofon donanımına sahip amfilerdeki derslere katılabiliyor. Online eğitimi tercih eden öğrenciler ise ders sırasında paylaşılan sanal sınıf toplantı linki ile derslere senkron olarak katılabiliyor. Yüz yüze eğitim için tüm teknik ve fiziki şartlar, Mezuniyet Öncesi Eğitim Komisyonu ve Pandemi Koordinasyon Kurulunun görüşleriyle pandemi kuralları gözetilerek belirlendi. Ders öncesi HES kodu kontrolü, ateş ölçümü ve el dezenfeksiyon işlemi yapıldı. Amfilerde metrekareye düşen maximum öğrenci sayıları hesaplanarak öğrenci ders grupları oluşturuldu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN BÜTÜN ÖNLEMLERİ ALDIK”

Sosyal mesafeyi koruyabilmek adına sınıfları iki gruba böldüklerini belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nadire Ünver Doğan, “Bütün teorik dersleri hibrit eğitim modelinde yapmayı planlıyoruz. Elbette pandeminin seyrine göre hareket edilecek. Şu an için bütün önlemlerimizi aldık. Devlet üniversiteleri arasında hibrit eğitim modeline geçen çok fazla üniversite yok. Rektörlüğümüzün önerisiyle hibrit eğitim modeline geçtik. Selçuk Üniversitesinde hibrit eğitim modeline geçen ilk fakülte Tıp Fakültesi oldu. Eğitimlerimiz gönüllülük esasına dayalı. İsteyen online olarak da takip edebilecek. Hibrit eğitim modeline geçmeden önce öğrencilerimize özellikle kovid-19 enfeksiyonlarından korunma önlemleriyle ilgili eğitim verildi. Motivasyonlarını artırmak için program yapıldı” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ, ÖĞRENCİLERİMİZİN SAĞLIĞI”

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selvi de “4., 5. ve 6. dönemdeki öğrencilerimiz yani stajyer doktorlarımız ve intern hekimlerimiz yüz yüze eğitime başlamıştı. Kliniklerde hocalarından doğrudan ders alıyorlardı. Çünkü biz iyi hekimler yetiştirmek istiyoruz. Maske, mesafe ve hijyene dikkat ederek olabildiğince kısıtlı şartlarda bu eğitimi devam ettiriyorduk. 1., 2. ve 3. dönemler ise online eğitimdelerdi. Onların da pratik eğitim zamanı geldi ve biz hibrit eğitim modeline geçtik. Hibrit eğitim modelinde kronik hastalığı olmayan, uzun dönem ilaç kullanmayan ve gönüllü olanlar amfilerimizde ders görürken aynı zamanda evde kalanlar canlı olarak derslerine devam ediyor. Yüz yüze eğitim için talep oldukça yoğun oldu. Önceliğimiz, öğrencilerimizin sağlığıdır” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN TEKNİK ALTYAPIYI GÜÇLENDİRDİK”

Selçuk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Erdinç Koçer ise “Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için kendi uzaktan eğitim sistemimizi kurduk. Toplam 12 sunucu üzerinden çalışan bir online sınav sistemimiz şu an hâlâ çalışıyor. Canlı sanal sınıf uygulamalarını Google Meet ve Microsoft Teams üzerinden gerçekleştiriyoruz. Öğrenci ve akademisyenlerin kullanımına yönelik gerekli kılavuz ve kullanım videoları, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimizin web sitesinde paylaşıldı. Dersler, hibrit eğitim kapsamında oluşturulan sanal sınıflar üzerinden hem yüz yüze hem de online olarak takip edilebiliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar üzerinden kendi sistemimizi geliştirdik. Takvim ve sınav sistemine yönelik yaptığımız çalışmalarda Üniversitemiz bünyesinde geliştirdiğimiz yazılımlar tercih edildi. Her birimin kendine ait sunucusu olduğu gibi aynı anda tek IP’den bağlanılabilme gibi kontroller de yaptık” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.