SÜ’de TİDEM Tanıtım ve İstişare Toplantısı

SÜ’de TİDEM Tanıtım ve İstişare Toplantısı
Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TİDEM) tanıtım ve istişare toplantısı gerçekleştirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TİDEM) tanıtım ve istişare toplantısı gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonunda düzenlenen programa, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı TİDEM Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, dünyada iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı olumsuzları gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirerek önerilerde bulundu.

SÜ Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Doç. Dr. Baştaş, “7 Haziran 2019’da Resmi Gazete’de yayınlanarak Tarım ve İklim Değişikleri Uyulama ve Araştırma Merkezi TİDEM kurulmuştur. Planladığımız çalışmalar arasında;  iklim değişikliğinin bahçe bitkileri, bitki koruma, gıda mühendisliği, peyzaj mimarlığı, tarla bitkileri, tarım ekonomisi,  tarım makinaları ve teknoloji mühendisliği, tarımsal yapılar ile sulama, toprak bilimi ve bitki besleme zootekni disiplinleri ile bağlantılı çalışmaları yürütmektir. Ayrıca iklim değişiklerinin tarım üzerine etkileri ile ilgili her türlü laboratuvar ve arazi çalışmalarını yürütecek alt yapıyı oluşturmak, iklim değişikliğine daha dirençli, az zarar gören ekonomik önemi yüksek bitki çeşitleri ve hayvan türlerinin ıslahı üzerinde araştırmalar yapmaktır” diye konuştu.

İklim değişikliği konusunda herkesin yapabileceği mutlaka bir şey olduğunu belirten Baştaş, “Önemli olan sorunu tam olarak anlayarak bu durumu nasıl çözebileceğimizi araştırmak ve bu konuda bir şeyler yapmak için gönüllü olmaktır” dedi.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe ise, “Selçuk Üniversitesi’nde böyle önemli bir merkezin ülkemizde ilk defa kuruluyor olması bizleri çok gururlandırdı. Kurulmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye için çok önemli bir stratejik adım diyebiliriz. İklim değişikliği konusunda hepimiz bir şeyler yapmalıyız, yapıyoruz ancak gayretlerimiz yeterli olmuyor. Herkes elinde geldiğinin en iyisini yapacak ki dünyamızı bu tehlikeden kurtarmaya korumaya çalışacağız. Selçuk Üniversitesi bu anlamada güzel adımlar atıyor Bizde elimizden gelen ne varsa tüm katkıları yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Dekan Sivritepe, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Özgür Somuncu, Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar,  Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, Konya Önder Çiftçi Derneği Başkanı M. Erol Sözen, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Dündar, iklim değişikliği konusunda nelerin yapılması gerektiği konularına değinerek ortak projelerde çalışmak istediklerini belirtti.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.