TÜRSAB, Yasakların Kalkmasını Bekliyor

TÜRSAB, Yasakların Kalkmasını Bekliyor
TÜRSAB Konya BTK Başkanı Özdal Karahan, turizm sektörünün ekonomik sorunlarını aşması ve kültür turlarının başlaması için yasakların kalmasını beklediklerini söyledi.

Covid-19 salgınından dolayı turizm sektörünün ayakta kalmasının zorlaştığını belirten TÜRSAB Konya Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Özdal Karahan, yasakların kalkmasını beklediklerini ifade ederek, “Yaklaşık bir yıldan fazla süren salgın sürecinde esnaf ve sanatkârlarımız gibi en çok etkilenen sektör turizm oldu. Turizm sektörünün içinde yer alan Turizm ve seyahat acentelarını da derinden etkilendi. Sokağa çıkma kısıtlamaları ve uluslararası yasaklardan dolayı kazancımız kalmadığı gibi,  vergi, kira, kredi borçları ve çalışanların maaşlarını ödeyemiyoruz. Gereken yapılmazsa ve destek verilmezse ayakta kalmamız gittikçe zorlaşacağından en azından işlerin düzeleceği 2020 yılına kadar SGK, vergiler ve kredi borçlarının ertelenmesini istiyoruz. Ya da karşılıksız hibe verilmesini talep ediyoruz” dedi.   

 

“Normalleşmeye Geçilerek, Yasakların Kalkması Bizlere Rahatlatacaktır”

 

Özdal Karahan 17 Mayıs’ta sona eren tam gün kısıtlamasının kalkmasını beklerken, 1 Haziran’a uzatılmasının sektörde belirsizlik oluşturmasına neden olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde geçen yıl turizm sektörü 11 milyon turist, 10 milyar dolar düzeyinde kalarak gelir kaybı yaşadı. Turizmdeki gelir kaybımızın daha fazla artmaması için özen gösterilecek bir süreç takip edilmelidir. Öncelikle Haziran ayında tam kapanmadan vaz geçilerek, normal sürece geçilmelidir. Özellikle kültür turlarının hareketlenmesi bu yasakların kalmasıyla gerçekleşecektir. Kültür turlarının hareketlenmesiyle sektörümüz büyük bir rahatlama yaşayacaktır.  Bunun yanında şehirlerarası yolcu taşıma kapasitesi arttırılmalıdır. Turizmde önümüzdeki sezonun iyi gitmesi aşılanmaya bağlıdır.  Aşılanma ne kadar artarsa, turizm sektörünün de önü o derece de açılacağından turizm sektörünün de aşılanması oldukça önem arz ediyor. Sektör temsilcileri ve çalışanları aşılanma sürecinin içinde dâhil edilmesi gereklidir.”

 

“Seyahat Acentalarına Destek Sağlanmalıdır”

 

Seyahat acentalarına destek sağlanması çağrısında bulunan Özdal Karahan bu konuda şunları dile getirdi:  “Genel Merkezimiz Kültür ve Turizm Bakanlığından Seyahat Acentalarının desteklenmesini talep etti. Seyahat acentaları, pandemi de ve özellikle de Bayram tatilinde uygulanan kısıtlamalar nedeniyle çok ağır mali güçlükler içindedir. Bu sene ve önümüzdeki sene yapacağımız faaliyetlerden kâr elde edilmesi mümkün değilken zararına, nakit akış ve tüketicimizi kaybetmemek için yapılacak işlerden TGA Turizm Payı ödemek zorunda olmak, iş yapmadığımız dönemde de beyanname vermek ve bu nedenle bazı bedeller ödemek bizleri derinden yaralamaktadır. Seyahat Acentaları olarak acil desteğe ihtiyacımız vardır. Bakanlığın; TGA turizm payını 2021 ve 2022 yıllarında almaması, KÇÖ desteğinin seyahat acentaları için 2022 yılına kadar devamının sağlaması, Seyahat acentaları için kamu bankaları veya kamu kaynaklarından bir kısmı hibe, bir kısmı faizsiz kredi olmak üzere mali destek sağlanması, 2021 ve 2022 yılları fuar katılımlarımızda uçak ve stant bedelinin TGA tarafından karşılanması konularında gerekli çalışmaları yaparak turizmin en önemli unsuru olan biz seyahat acentalarının yaşamasının sağlamasını talep ediyoruz. Umarız iktidar ve Bakanlık destek talebimize yerine getirerek, sektörün rahatlamasını sağlarken, yasakların kalkmasını sağlar.”

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.