Usta: ‘Sezaryeni Bir Doğum Alternatifi Görme Düşüncesini Değiştirmemiz Gerekiyor’

Usta: ‘Sezaryeni Bir Doğum Alternatifi Görme Düşüncesini Değiştirmemiz Gerekiyor’
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Leyla Şahin Usta, sezaryen doğumla mücadeleye ilişkin, “Alışılmış bir sistemi değiştirmenin ciddi bir mücadele gerektirdiğinin farkında olarak bu yola çıktık. Doğumhanelerimizde sezaryen oranlarının düşürülmesi, aslında hastanelerde verdiğimiz bir kurtuluş savaşıdır. Sezaryeni bir doğum çeşidi ya da alternatifi gibi düşünen anne adaylarımızın ve ailelerinin bu düşüncelerini değiştirmemiz gerekiyordu” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, sezaryen doğumla mücadeleye ilişkin, “Alışılmış bir sistemi değiştirmenin ciddi bir mücadele gerektirdiğinin farkında olarak bu yola çıktık. Doğumhanelerimizde sezaryen oranlarının düşürülmesi, aslında hastanelerde verdiğimiz bir kurtuluş savaşıdır. Sezaryeni bir doğum çeşidi ya da alternatifi gibi düşünen anne adaylarımızın ve ailelerinin bu düşüncelerini değiştirmemiz gerekiyordu” dedi.

Usta, sezaryen doğumla mücadele için pilot il olarak Konya'da başlatılan ve Türkiye geneline yayılan ‘İlk Adım Ebe-Gebe Okulu’ eğitimine çevrimiçi bağlanarak anne adaylarına seslendi.

Konya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yard. Uz. Dr. Engin Dinç ile birlikte anne adaylarının online eğitim aldığı Şubat ayı bitiş toplantısında konuşan Milletvekili Usta, doğum eylemi ile ilgili toplumda kanıksanmış alışkanlıkları değiştirme adına böyle bir projenin hayata geçirildiğini bir kez daha vurguladı.

Hedeflerinin sadece Konya da değil Tüm Türkiye’de ve bütün doğumhanelerde aynı değişimin başlatılabilmesi olduğunun altını çizen Milletvekili Usta, “Alışılmış bir sistemi değiştirmenin ciddi bir mücadele gerektirdiğinin farkında olarak bu yola çıktık. Doğumhanelerimizde sezaryen oranlarının düşürülmesi, aslında hastanelerde verdiğimiz bir kurtuluş savaşıdır. sezaryeni bir doğum çeşidi ya da alternatifi gibi düşünen anne adaylarımızın ve ailelerinin bu düşüncelerini değiştirmemiz gerekiyordu. Normal doğum eyleminin anne ve bebek için faydalarını anlatabilmemiz son derece önem taşıyordu. Bu anlamda düşündüğümüzde projenin hayata geçirilmesi benim için bir hayaldi. Çok şükür ki gönüllülük esası ile başlayan bu projemiz sayesinde amacımıza ulaşmaya başladık” diye konuştu.

Konya İl Sağlık Müdürlüğü ile birlikte gönüllü olarak hareket eden sağlık çalışanlarının destek ve çabası ile projenin son derece güzel noktalara geldiğini vurgulayan Milletvekili Usta, şöyle devam etti: “Salgın ile birlikte maalesef yüz-yüze eğitimlere ara verilmiş olsada online eğitimlerde de anne adaylarımızda ve eğitimcilerimizde aynı heyecanın devam ettiğini görmek bizleri sevindirdi. ‘İlk Adım Ebe-Gebe Okulu’ projesi kapsamında verilen eğitimlere katılan gebelerimize, eşlerine, projemize büyük önem vererek gerekli desteği sağlayan İl Sağlık Müdürümüze, eğitimci hocalarımıza ve sağlık çalışanı ebelerimize emekleri nedeni ile teşekkür ediyorum. Onların destekleri ve çabaları ile bu güzel noktalara gelmeyi başardık.”

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Koç ise ‘İlk Adım Ebe-Gebe Okulu’ projesinin artık Türkiye’ye örnek model olduğunu ifade ederek, “AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta Hanımefendinin önderliğinde ve himayelerinde yürüttüğümüz proje ile çok olumlu geri dönüşler almayı başardık. Şu ana kadar 3 bin 900 anne adayımıza yüz-yüze, pandemi döneminde ise yaklaşık 300 anne adayımıza eğitimlerimizi online olarak verdik. Pandemi şartlarına göre en kısa sürede tekrardan yüz-yüze eğitimlerimize başlamayı planlıyoruz” dedi. 

İlk Adım Ebe-Gebe Okulu Projesi’nin bir toplumun geleceği açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koç, projenin önemine değinerek şunları kaydetti: “Bir neslin sağlıklı olması ülkenin geleceğidir. Sağlıklı nesiller hepimizin garantisidir. Bu eğitimler bebek daha anne karnındayken başlıyor. Bu nedenle bu projeyi çok çok önemsiyor ve değer veriyoruz” dedi. Prof. Dr. Koç, “Özellikle doğum kaygısı yaşayan anne adaylarımız bu korkularından verilen eğitimler ile kurtuluyor ve bilinçlenen gebelerimizin durumu ailelerine de çok olumlu yansıyor. Yapılan bu eğitimler sonucunda alınan geri bildirimler anne adaylarımızın ‘keşkesiz’ bir doğum süreci geçirdiklerini de bizlere gösteriyor.”

 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.