‘Uzaktan Sağlık Hizmeti’ Sunumunda Pilot İl Seçilen Konya’da Hazırlıklar

‘Uzaktan Sağlık Hizmeti’ Sunumunda Pilot İl Seçilen Konya’da Hazırlıklar
Sağlık sistemindeki en yeni uygulamalardan olan ve geçtiğimiz günlerde detayları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan "Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu (Teletıp)" ile ilgili hazırlıklar Konya’da da devam ediyor.

Sağlık sistemindeki en yeni uygulamalardan olan ve geçtiğimiz günlerde detayları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan "Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunumu (Teletıp)" ile ilgili hazırlıklar Konya’da da devam ediyor.  Proje kapsamında Ankara ve Samsun illeri ile birlikte pilot il olarak seçilen Konya’da,‘Uzaktan Sağlık Hizmeti Sunum’ eğitimi gerçekleştirildi. Aile hekimleri başta olmak üzere çeşitli meslek gruplarından çok sayıda sağlık çalışanının katıldığı eğitimlerde uzaktan sağlık hizmetinin nasıl uygulanacağı detayları ile katılımcılara anlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Dairesi Başkanı Uz. Dr. Banu Ekinci’nin açılış konuşması ile başlayan eğitim programı iki gün sürdü. Uzaktan sağlık hizmetinin özellikle kronik hastalıkların takibinde alternatif bir sağlık hizmeti sunumu modeli olacağını belirten Dr. Ekinci, “Uzaktan sağlık hizmeti sayesinde kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız sağlık kurumuna gitmeden hizmete ulaşmanın kolaylığını yaşarken sağlık kurumlarımızdaki hasta yükü de önemli oranda düşecektir” dedi.

Düzenlenen eğitim programına katılarak eğitim alan hekim ve sağlık çalışanları ile bir araya gelen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç ise uzaktan sağlık hizmeti sunumu ile kronik hastalığı olan bireylerin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmanın ve sağlık kuruluşlarındaki fiziksel başvuru yoğunluğunun azaltılmasının amaçlandığını ifade etti. Konya’nın projede pilot il olarak seçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Koç, “İnternet aracılığıyla uzaktan görüntülü olarak hastanın değerlendirilerek, sağlık kayıtlarının güncellenmesini içeren uzaktan sağlık hizmeti sunumu, hastaya danışmanlık hizmeti ile birlikte sağlık eğitimi verilmesini, kronik hastalıkların izlemlerinin yapılmasını ve gerekli olduğu durumlarda ilaç reçete edilmesini de kapsamaktadır” dedi.

Uzaktan Sağlık Hizmetleri sunumunda, Sağlık Bakanlığınca üretilen veya tescil edilerek kullanılması onaylanan yazılı, sesli veya görüntülü iletişime imkân sağlayan Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi yazılımının kullanılacağının altını çizen Prof. Dr. Koç, proje kapsamında tüm standartların Sağlık Bakanlığı tarafından belirleneceğini söyledi. Prof. Dr. Koç, “Bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle dünyada her yıl milyonlarca insan ölmekte ya da engelli hale gelmektedir. Hem pandeminin yönetimi esnasında bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, kontrolü ve yönetimini arttırmak hem de benzer sağlık tehditlerine hazırlıklı olmak oldukça önemlidir. Bu nedenle bulaşıcı olmayan hastalıkların uzaktan izlemi için Dünya Sağlık Örgütü işbirliğinde "Uzaktan Sağlık Hizmet Sunumu (Teletıp)" projesi çalışmaları ilimizde başlatılmıştır. Söz konusu projenin 12 ay sürmesi beklenmektedir” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.