Yağız: “Çiftçi Girdi Maliyetleri Altında Ezilmemelidir”

Yağız: “Çiftçi Girdi Maliyetleri Altında Ezilmemelidir”
Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Gübre, tohum, ilaç, yem, elektrik ve sulama gibi girdiler enflasyonun çok üzerinde arttı. Özellikle gübre fiyatlarında 2020 yılına göre yüzde yetmiş ile doksanlara varan artış oldu. Tarımsal girdi artışlarının önüne geçilmeli, çiftçi girdi maliyetleri altında ezilmemelidir” dedi.

Çiftçi ve sektör açısından 2020 yılını değerlendirdiği ve 2021 yılından beklentilerini açıkladığı toplantıda konuşan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Gübre, tohum, ilaç, yem, elektrik ve sulama gibi girdiler enflasyonun çok üzerinde arttı. Özellikle gübre fiyatlarında 2020 yılına göre yüzde yetmiş ile doksanlara varan artış oldu. Tarımsal girdi artışlarının önüne geçilmeli, çiftçi girdi maliyetleri altında ezilmemelidir” dedi.

Yağız, Meram Ziraat Odası hizmet binasında düzenlediği, Karatay Ziraat Odası Başkanı Rifat Kavuneker, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut’unda katıldığı toplantıyla çiftçi ve sektör açısından 2020 yılını değerlendirdi, 2021 yılından beklentilerini açıkladı.

“GEÇEN YIL, ÇİFTÇİMİZ AÇISINDAN ZOR BİR SINAV OLDU”

Geçen yılın üretim açısından pandemi gölgesinde geçtiğini ve çiftçi açısından zor bir sınav olduğuna işaret eden Yağız, “Bu süreçte diğer sektörlere sağlanan desteklerden mahrum olmasına rağmen pandemiyle mücadelede ülke insanına yeterli gıdayı sağlayarak çiftçimiz bu sınavı başarıyla geçti. Pandemi kurallarının getirdiği bütün zorluklara rağmen çiftçimiz üretimi hiç aksatmadan sahada kaldı” diye konuştu. 

“ÇİFTÇİMİZ HİÇ AKSATMADAN ÜRETİME DEVAM ETTİ”

Küresel olarak yaşanan pandeminin ülkemizde de birçok sektörü olumsuz etkilediğine işaret eden Yağız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kapanan işyerleri nedeni ile işsizlik arttı. Bu süre zarfında tarımsal istihdam hiç aksamadan devam etti ve istihdamın lokomotifi oldu. Şehirlerarası ve günlük işçi ulaşımı getirilen nakliye kuralları neticesinde işçilik maliyetleri iki, üç katına çıkmasına rağmen çiftçimiz hiç aksatmadan üretime devam etti. Öne çıkan ürünlerimiz olan hububat, mısır, bakliyat, sebze, meyve, patates ve havuç gibi ürünlerde arz konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.”

“ÇİFTÇİMİZİN KREDİ BORÇLARI ARTTI”

Çiftçinin sorunlarına da değinen Yağız, şöyle devam etti:

“2020 yılında çiftçimiz üretime devam ederken kuşkusuz ciddi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Geçmişten gelen borçlara 2020 yılında yaşanan finansman sıkıntıları da eklenerek çiftçimizin kredi borçları arttı. Ayrıca son yıllarda yaşanan doğal afetler başta enerji olmak üzere yüksek girdi maliyetleri gibi sorunlarla da mücadele edildi.

Tarım sektörü pandemi sürecinde tarımsal üretimini ve ihracatı sürdürerek, istihdam sağlayarak ekonomiye önemli katkıda bulundu. Pandemi sürecinin zirve yaptığı aylarda sanayi yüzde 16,4, inşaat yüzde 2,3 hizmetler sektörü yüzde 24,6 küçülürken tarım sektörü yüzde 4,2 büyüme göstererek ekonominin daha da kötüye gitmesini önlemiştir.

Tarım ve gıda sektörünün önemi gıda güvencesi açısından bu olumsuz süreçte çok daha net görüldü. Tarımda kendine yeterlilik ve milli tarımın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Küresel olarak yaşanan sorun nedeni ile ülkeler tarımsal ihracatlarında kapanmaya gittiler Dolayısı ile param var dışarıdan alırım politikasının da zor zamanlarda işlemediği bir kez daha ortaya çıktı. Gıda güvencesini sağlamak için orta ve uzun vadeli tarım politikalarının ne kadar elzem olduğu görüldü.”

“TÜM ÜLKELERİ GIDA GÜVENCESİNİ SAĞLAMA ENDİŞESİ SARDI”

“Gıda milliyetçiliği kavramının yükseldiği bu dönemde tüm ülkeleri gıda güvencesini sağlama endişesi sardı” değerlendirmesinde bulunan Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Arz açığımız olan ayçiçeği,  mercimek mısır pirinç buğday gibi ürünlerde gümrük indirimleri uygulandı. İthalata bağımlılığın zararları bir kez daha görüldü. Küresel olarak yaşanan bu olumsuz şartlara rağmen bütün tarım paydaşları üretimin aksamaması için tarıma daha fazla önem vermişlerdir.

Bu dönemde çiftçimizin üretimde kalmasını sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığımız ve taşra teşkilatları olan İl ve İlçe Müdürlüklerimize, yerel de tarıma daha da önem veren susam, yonca, fiğ, lavanta tohumu, fidan ve fide destekleri ile ayrıca ekipman destekleri ile çiftçimizin yanında olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay'a, İlçe Belediye Başkanlarımıza ve Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a huzurlarınızda teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

“TARIMSAL GİRDİ ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Yağız, “Gübre, tohum, ilaç, yem, elektrik ve sulama gibi girdiler enflasyonun çok üzerinde arttı. Özellikle gübre fiyatlarında 2020 yılına göre yüzde yetmiş ile doksanlara varan artış oldu. Tarımsal girdi artışlarının önüne geçilmeli, çiftçi girdi maliyetleri altında ezilmemelidir” dedi.

(MÇ/Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.