Yokuş, Bakanlığın ‘Balık Avı’ Yasağına Tepki Gösterdi

Yokuş, Bakanlığın ‘Balık Avı’ Yasağına Tepki Gösterdi
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile 81 il valilikleri ve il jandarma komutanlıklarına yazı gönderilerek iç sularda balık avcılığının yasaklandığını ileri sürerek, duruma tepki gösterdi. Yokuş, “Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, İçişleri Bakanlığına bağlı Jandarma Genel Komutanlığı 4 Haziran'da 81 il valiliklerine ve il jandarma komutanlıklarına yazı gönderilerek yaz aylarında suda boğulma olaylarına karşı bir dizi tedbir alınmasının istendiği yazıda havaların ısınması ile birlikte suda boğulma vakalarının artacağı, geçmişte Mayıs – Ağustos döneminde vaka sayılarının çok yüksek olduğunun hatırlatıldığını kaydetti.

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy imzası ile gönderilen yazıda boğulma vakalarının önüne geçmek amacı ile bir dizi tedbir alınması talimatı verildiğinin görüldüğünü bildiren Yokuş, 12 maddelik tedbirler arasında iç sular, göl, gölet, nehir, sulama kanalı ve su birikintisi gibi yerlerde balık avlanılmasının yasaklandığını vurguladı.

 

“Bilinçli Avcılar Bu Yasaklara Uyuyor”

 

Yokuş, Bakanlığın genelgesine tepki gösterdi. İç sularda avlanma konusundaki tebliğe göre suya girerek avlanmanın zaten yasak olduğunu savunan Fahrettin Yokuş, “İç sularda gece avlanmak, zıpkınla avlanmak, dalgıç tipi balık adam kıyafetiyle avlanmak yasaktır. Ayrıca amatör olta balıkçıları ağ kullanmazlar. Bu teknikleri sertifikalı ve bilinçli olta avcıları bilmekte ve bu yasaklara uymaktadırlar” dedi.

 

“Sertifakalı Avcılar İstisna Kabul Edilmeli”

 

“Bu genelge, Tarım ve Orman Bakanlığının 5/2 numaralı Amatör Amaçlı Su ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi hakkındaki Tebliğe aykırı olacak şekilde düzenlenmiştir” diyen Yokuş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Genelgede suda boğulma olaylarının önüne geçmek için düzenlenen maddelerde halka bilgi verilmesi, Belediye eve köylerde bilgilendirme yapılması, Cuma namazlarında cemaatin bilgilendirilmesi, tehlikeli alanlara uyarı ve ikaz işaretlerinin asılması ve bölgelerin jandarma tarafından teftiş edilmesi gerekmektedir. Ancak sertifikaya sahip, bakanlıktan onay almış, vergisini ödeyen avcılarımızın bu durumunun istisnası kabul edilmesi gerekmektedir. Amatör olta balıkçılarımız, Tarım ve Orman Bakanlığının tebliğinde tek tek nerelerde, ne şekilde ve hangi usullere uygun avcılık yapacağını bilmekte ve her sezon bu durumu ciddiyet ve özveriyle takip etmektedirler”

 

“Olta Balıkçılarının Hakları İhlal Edilmiştir”

 

Genelge ile birlikte amatör olta balıkçılarının haklarının ihlal edildiğini öne süren Yokuş, “Amatör olta balıkçıları; doğa dostu, avlanmayı bilen, çevreyi temizleyen, su canlılarının üreme dönemine ve doğal yaşamın sürdürülebilir sirkülasyonuna saygı gösteren kişilerdir. Avlanma tarihlerini özveriyle takip eden ve gelecek nesillere bu mirasın taşınmasında en etkin rolü oynayan kişilerdir. Genelgeyle, Tarım Bakanlığının tebliğine aykırı düzenlemeler yapılmış, bu genelgeyle amatör olta balıkçılarımızın hakları ihlal edilmiştir” şeklinde konuştu.

 (Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.