Yokuş: “Kuvayı Milliye Karargahı Olarak Kullanılan Konak Kaderine Terk Edildi”

Yokuş: “Kuvayı Milliye Karargahı Olarak Kullanılan Konak Kaderine Terk Edildi”
Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’nun birçok beldesine kurulan Kuvayı Milliye karargahlarından birisi olan Konya’nın Beyşehir ilçesindeki karargah çökme tehlikesi yaşıyor. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, tarihi yapının kurtarılması gerektiğini belirterek, “Ülkeyi yönetenler ‘yerli ve milliyiz’ diyorlar. Eğer gerçekten hepimiz yerli ve milliysek bu Osmanlı eserini ihya etmeliyiz. Eğer bu eser yıkılırsa hepimiz için çok üzücü olur” dedi.

Kuvayı Milliye hareketi örgütlenirken, Türkiye’nin birçok bölgesinde karargahlar kurdu. Konya'nın Beyşehir ilçesinde de 1907 yılında inşa edilen, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından da tescil edilerek koruma altına Kuvayı Milliye karargahı çökme tehlikesi yaşıyor. Camları kırılan ve çatısının bir kısmı çöken konak adeta harabeye dönmüş durumda.

“SOMUT BİR ADIM ATILAMADI”

Beyşehir’de Kuvayı Milliye kurucularından Süleyman Sırrı Koydemir tarafından 1919 yılından karargah olarak kullanılan tarihi yapının önünde açıklamalarda bulunan İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı’mızın 98 yıl dönümünde çok önemli bir mekanın önündeyiz. Kuvayı Milliye hareketimizin kararlarının alındığı bu eser maalesef yıkılmak üzere hatta buranın çatısının belirli bir bölümü de çökmüş.  Zaman içinde Valilik tarafından buranın bir fizibilitesi çıkarılmış ancak hala burası için somut bir adım atılamamış. Önceki dönem Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak bu karargâh için bir ödenek ayırmış ancak yeni Valimiz burası için ne düşünüyor bilemiyoruz. Devlette devamlılık esas ise yeni Valimiz burası için alınan kararı uygulamaya geçirmelidir” diye konuştu.

“BU YAPIYI YAŞATMAK İÇİN ÇABA SARF EDELİM”

Tarihi yapının kurtarılması gerektiğini vurgulayan Yokuş, “Ülkeyi yönetenler ‘yerli ve milliyiz’ diyorlar. Eğer gerçekten hepimiz yerli ve milliysek bu Osmanlı eserini ihya etmeliyiz. Eğer bu eser yıkılırsa hepimiz için çok üzücü olur. Gelin hep birlikte bu yapıyı yaşatmak için çaba sarf edelim. Eğer bu yapıyı kurtarabilirsek yüzyıllar boyu gelecek nesillere ülkemizin kurtulmasına önderlik eden Süleyman Sırrı’ların hatırasını taşırız” ifadelerini kullandı.

“MÜZE HALİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORLAR”

Beyşehir’de Kuvayı Milliye kurucusu Süleyman Sırrı’nın torunları ile konağın durumunu konuştuğunu aktaran Yokuş, “Süleyman Sırrı Beyin torunları ile bu konakla ilgili konuştum. Kendileri burayı devlete vermeye hazır. Burasının tadilat yapılarak müze haline getirilerek yaşatılmasını istiyor. Binanın yıkılması halinde bu ülkeyi bize emanet eden ecdadımıza karşı mahcup olur ve helalleşemeyiz. Bu yüzden ülkeyi yönetenler bu esere sahip çıkmalıdır” şeklinde konuştu. 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.