Yokuş: ‘Tuz Gölü ve Havzası Can Çekişiyor’

Yokuş: ‘Tuz Gölü ve Havzası Can Çekişiyor’
İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, son 50 yılda Tuz Gölü’nün suyunun ve potansiyelinin yarısından daha fazlasını kaybettiğini, son yıllarda yaşanan kuraklıktan da etkilendiğini belirterek, “Tuz Gölü ve havzası can çekişir hale gelmiştir” dedi.

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Türkiye’nin tuz ihtiyacını büyük bir bölümünün karşılandığı Tuz Gölü ve havzasının son durumunu TBMM’de dile getirdi.

Tuz Gölü’nün denetimsizlik nedeniyle tehdit altında olduğunu söyleyen Yokuş, “Dünyada eşi benzeri olmayan Tuz Gölü, maalesef, usulsüz ve denetimsizlikler nedeniyle tehdit altındadır. Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında A sınıfı sulak alan statüsünde olan Tuz Gölü, özel çevre koruma alanı olarak da belirlenmiştir. Konya ve etrafındaki çevre faktörü hiçe sayılarak kurulan sanayi kuruluşlarının atıkları ve hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan direkt akıtılan kanalizasyon suları nedeniyle Tuz Gölü'nde kirlilik düzeyi tehlikeli boyutlara ulaşmıştır” dedi.

 

“Tuz Gölü ve Havzası Can Çekişir Halde”

 

Geçtiğimiz Aralık ayında, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan Tuz Gölü Raporu'nda çevre sorunları ele alındığını ve Tuz Gölü'nün geleceğindeki tehlikelerin belirlendiğini ileri süren Yokuş, şunları söyledi:

 “Söz konusu raporda Tuz Gölü'nü tehdit eden çevre sorunları; yer altı sularının azalması, obrukların çoğalması, hidrolojik değişimler, kaçak kuyular, meteorolojik değişimler, su kirliliği ve havzadaki tarım ve yapısı ve uygulamaları şeklinde 7 başlıkta toplanmıştır. Yine raporda Tuz Gölü ve çevresi için hayati önem taşıyan yer altı sularının bulunduğu Konya kapalı havzasındaki yer altı sularında son otuz üç yılda ortalama 14 metre azalma meydana geldiği tespit edilmiştir. Bilindiği gibi yer altı sularındaki azalmalar obruk oluşumlarını tetikliyor; malumunuz, Konya'mızda obruklar her yıl katlanarak artıyor, kuraklığın her geçen yıl etkisini daha çok hissettirdiği ülkemizde Tuz Gölü ve havzası can çekişir hâle gelmiştir.” 

 

“Kalıcı Önlemler Alınmalıdır”

 

“2002 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kurulan, araştırma komisyonu raporunda yer alan Tuz Gölü'yle ilgili çözüm önerileri bugüne kadar hayata geçirilememiştir” diyen Fahrettin Yokuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “19 yıllık AK Parti iktidarında Tuz Gölü daha da büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmıştır. Tuz Gölü'nü kurtarmak adına kalıcı önlemler alınmalıdır; öncelikle kanalizasyonların direkt ve yer altı sularına karışması önlenmelidir. Tuz Gölü kaybedilecek bir gölümüz değildir, bu hususta yüce Meclisi göreve davet ediyorum.”

 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.