Yönetmen Güneş: ‘Bazı Dizilerde Sapkınlık Teşvik Ediliyor’

Yönetmen Güneş: ‘Bazı Dizilerde Sapkınlık Teşvik Ediliyor’
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nde ‘Dijital Platformlar Karşısında Sinemanın Geleceğini’ anlatan yönetmen İsmail Güneş, bazı dizilerin sapkınlıkları teşvik ettiğini öne sürerek, “Özellikle bir dijital kanal; kendi sahibi eşcinsel olduğu için tüm dizilerde eşcinsel istiyor. Onun da yan karakter olarak değil, başarılı bir insan olarak görünmesini istiyor ve sizin buna karşı yapabilecek bir durumunuz yok” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nde ‘Dijital Platformlar Karşısında Sinemanın Geleceğini’ anlatan yönetmen İsmail Güneş, bazı dizilerin sapkınlıkları teşvik ettiğini öne sürerek, “Özellikle bir dijital kanal; kendi sahibi eşcinsel olduğu için tüm dizilerde eşcinsel istiyor. Onun da yan karakter olarak değil, başarılı bir insan olarak görünmesini istiyor ve sizin buna karşı yapabilecek bir durumunuz yok” dedi.

TYB’nin düzenlediği çevrimiçi konferansta yönetmen İsmail Güneş dijital platformlar karşısında geleneksel sinemanın durumunu anlattı.

“Bizim Yaşadığımız Sorunlar Diğer Ülkelerde Yok”

Sinemanın televizyona karşı kendini toparladığı tespitinde bulunan Güneş “Televizyonlarla mücadele eden sinema bıraktığı yere tekrar çıtasını koyabildi. İçerikleri eskisi kadar büyük olmasa bile neticede televizyona karşı savaşta kafa kafaya yürüdü, bir direnç var” dedi.

“Oscar’da Netflix filmleri yarışmasın” diye konuşulduğuna vurgu yapan Güneş “O mecra Hollywood'un kendi yapımlarını, kendi yönetmenleri ve kendi şöhretli oyuncularını iyi paralar vererek kendi içerisine almış durumda. Ama buna direnen yönetmenler yapımcılar senaristler var. Burada çalışmak istemeyenler var ve hatta Oscar yarışmalarında da bu filmleri orada yarıştırmamak üzere  çaba sarf ediyorlar” diye konuştu.

“Yapımcı Sinemasını 95’te Öldürdük”

Telif hakları yasasında 1995 yılında yapılan değişiklikle Türkiye’nin de dünya standartlarına gelmeyi amaçladığına işaret eden Güneş sözlerini “O yasayla filmin sahibi yönetmendir, senaristtir, film müziği bestecisidir, yapımcı sadece mali haklarına sahiptir; dediler. Yapımcı da ‘Ben parasını vereceğim; film yönetmeni, senaristi, müzisyeni sahibi olacak’ deyip çekildi. Eserin hakları, ayrı mali haklar ayrı demediler. Böylece Türkiye’de yapımcı sineması 1995’de öldü” ifadelerini kullandı.

“Anti Kültür İnsanı Yetiştirdik”

Konuşmasına kitap sektöründen örnekler vererek devam eden Güneş şöyle konuştu: “Kitap dağıtımı düşünün. Romanınızı kimseler basmayınca kendiniz bin tane bastınız. Peki okuyucuya nasıl ulaşacak? Bedava verseniz okunmuyor. Tuhaf bir jenerasyon geliştirdik ve bunu hep birlikte yaptık. Sanatçı, idareci, hükümetler yaptı ve bir anti kültür insanı yetiştirdik.”

“Eşcinsel Diziler Teşvik Ediliyor”

Ahlâk derdi olan bir ülkenin kendi değerleriyle bir derdi olmadığını ve o güzel değerleri yaşatmak için yerli düşüncelerle film çekmek isteyen insanların yok olduğuna işaret eden Güneş konuşmasını “Festivallere katılırken ‘LGBT’misiniz?’ diye soruyorlar. Eğer öyleyseniz size pozitif ayrımcılık uygulayacağız diyorlar. Şu anki yapı bu. Özellikle bir dijital kanal; kendi sahibi eşcinsel olduğu için tüm dizilerde eşcinsel istiyor. Onun da yan karakter olarak değil, başarılı bir insan olarak görünmesini istiyor ve sizin buna karşı yapabilecek bir durumunuz yok” diye konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.