Moritanyalı Öğrenciler, ‘Konya ve Türkiye'ye Hayran’ Kaldılar

Moritanya’dan Konya’ya gelen üniversite öğrencileri KTO Karatay Üniversitesi’nde bir ay süreyle yoğunlaştırılmış Türkçe eğitimi alırken, hem dil becerilerini geliştirme hem de Türk ve Konya’nın köklü kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu.

Moritanya’dan Konya’ya gelerek KTO Karatay Üniversitesi’nde düzenlenen yaz okuluna katılan Türkçe öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyat Bölümü'nü seçmelerindeki en büyük etkenin Türkçe’yi çok sevmeleri olduğunu ifade ettiler.

Moritanyalı öğrenciler, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın misafirleri, KTO Karatay Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Konya’dan ve Türkiye’den çok güzel duygularla ayrıldılar.

Moritanya’dan Konya’ya gelen 35 üniversite öğrencisi KTO Karatay Üniversitesi’nde bir ay süreyle yoğunlaştırılmış Türkçe eğitimi alırken, Türk Dili ve Edebiyatı ekseninde hem dil becerilerini geliştirme hem de Türk ve Konya’nın köklü kültürünü ve medeniyet mirasını yakından tanıma fırsatı buldu.

“Mavi Atlas’tan Bereketli Bozkır’a” temasıyla gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu Projesi, farklı coğrafyaları ortak bir dil ve kültür paydasında buluşturarak öğrencilere unutulmaz bir eğitim ve kültürel etkileşim deneyimi sunuyor.

Projenin Ortaya Çıkış Hikayesi

Söz konusu projenin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk’ün, Moritanya Nuakşot gezileri sırasında ortaya çıktığı ve sonrasında hayata geçirildiği öğrenildi.

Moritanya Nuakşot Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gören 35 öğrenci, KTO KAR-DİL Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla özel bir eğitim programından geçiyor. Öğrenciler yalnızca Türkçeyi yerinde öğrenmekle kalmıyor, aynı zamanda Konya ve Türk kültürünü ve misafirperverliğini yakından tanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Nuakşot Büyükelçiliği, Nuakşot Eğitim Müşavirliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Nuakşot Üniversitesi’nin paydaşlığında yürütülen "Mavi Atlas’tan Bereketli Bozkır’a” Türkçe Yaz Okulu Projesi’yle, Türkiye ile Moritanya arasındaki eğitim ve kültür bağlarının daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.

KTO Karatay Üniversitesi öğretim üyeleri de, öğrencileri tanımayı, Türk kültürünü onlara anlatabilmeyi, Türkçeyi onlara yerinde gösterebilmenin kendileri için büyük bir heyecan olduğunu ifade ediyorlar.

“Türkçe Öğrenmek Ne Çok Zor Ne Çok Kolay”

Moritanyalı öğrenciler ise, Türkçe’nin çok güzel bir dil olduğunu ifade ederek, Türkçe’nin çok kolay veya çok zor olmadığını dile getirdiler. Çok çalışmakla Türkçe’nin kolay öğrenilebileceğini anlatan Moritanyalı öğrenciler arasında gelecekte Türkçe öğretmeni veya tercüman olmak istediklerini aktardılar.

Türk dizilerini beğenerek izlediklerini dile getiren Moritanyalı öğrenciler, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a kendilerini Konya’ya getirdikleri için teşekkür ettiler. Misafir öğrenciler, “Burada bir ay boyunca kalacağız. Konya’yı da çok sevdik, çok güzel. Konya Ticaret Odası’na, Karatay Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz. Bizi güzel şekilde ağırladılar” diyerek duygularını paylaştılar.

“Türk Dilinin Zengin Tarihi ve Edebi Birikiminden Çok Etkilendik”

Moritanyalı öğrenci Ayşe şeyh Ahmed’i, Türk dilini çok sevdiğine işaret ederek, “Türk dilinin zengin tarihi, derin edebi birikimi ve yapısı beni her zaman çok etkiledi. Bu dili ve edebiyatı sadece öğrenmek değil akademik bir derinlikle anlamak istediğim için bu bölümü severek seçtim” dedi.

Konya’ya hem Türk kültürünü tanımak hem de Türkçe’yi yerinde öğrenmek için geldiklerini aynı zamanda kendi kültürlerini de tanıtmak amacını taşıdıklarına değinen Ayşe şeyh Ahmed’i, KTO Karatay Üniversitesi'ndeki eğitimi çok başarılı ve güzel bulduğunu anlattı.

Konya’yı ve Türkiye’yi çok beğendiğini söyleyen Ayşe şeyh Ahmed’i, ziyaret ettiği Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi türbesinin kendisini çok etkilediğini ifade etti.

“Türkçe Güzel ve Zengin Bir Dil”

Moritanyalı Öğrenci Ada Moussa ise, Türkçe’nin güzel ve zengin bir dil olduğunu belirterek, “Türkçe güzel ve zengin bir dil ayrıca Arapçayı aynı kelimeler kullandığı için seçtim. Genel olarak Türkiye çok güzel ve duyduğumuz gibi bulduk. Özellikle Konya çok güzel bir şehir, çok beğendim. Konya’da birçok lezzetli yemekler denedik, çok güzel bulduk özellikle etli ekmek. Konya halkları çok nazik çok misafirperverler” diye konuştu.

“KTO Karatay Üniversitesi çok değerli bir üniversite orada çok faydalı dersler aldık” diyen Ada Moussa kendilerini davet edenlere teşekkürlerini iletti.

“Mavi Atlas’tan Bereketli Bozkır’a” Projesi

“Mavi Atlas’tan Bereketli Bozkır’a” adlı projenin amacının, öğrencilerin kısa sürede hem Türkçelerini ilerletebilmesi, Türkçeyi yerinde öğrenebilmeleri, Türk kültürünü, Türk sanatlarına dair farkındalıklarını geliştirebilmelerini sağlamak olarak açıklandı.

(Haber Kent / Özel)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri