Kurter: “Çumra Şeker, Avrupa ve ABD’deki Örnek Tesislerle Yarışıyor”

Çumra Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Kurter, “Çumra Şeker Fabrikası, ülkemizdeki en modern tesislerden biriydi. Yeni yatırımlarla birlikte artık Avrupa ve ABD’deki örnek tesislerle yarışır hale geldik hatta bazı yönleriyle onların da önüne geçtik” dedi.

Çumra Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Kurter, “Çumra Şeker Fabrikası, ülkemizdeki en modern tesislerden biriydi. Yeni yatırımlarla birlikte artık Avrupa ve ABD’deki örnek tesislerle yarışır hale geldik hatta bazı yönleriyle onların da önüne geçtik” dedi.

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu ve Çumra Şeker Fabrikası Müdürü Mustafa Kurter, fabrikanın üretim kapasitesini artırmaya yönelik yürütülen çalışmalar hakkında Konya basınını bilgilendirdi.

Kurter, fabrikanın mevcut 16 bin tonluk günlük üretim kapasitesini bu kampanya dönemi içerisinde 20 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Kapasite artışıyla birlikte önemli kazanımlar elde edeceklerini dile getiren Kurter, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sayede difüzyon kayıplarımız azalacak, çiftçiden pancarı daha hızlı alabileceğiz, şeker kayıplarımız düşecek ve daha fazla şeker elde edeceğiz. Kapasite artırım çalışmalarımız sadece difüzyon ünitesiyle sınırlı değil; fabrika ve rafineri istasyonlarımızda da önemli yatırımlar yaptık. Bu kapsamda yaklaşık 22 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdik.”

Türk Şeker’de görev yaptığı dönemde Türkiye’deki pek çok fabrikayı yakından tanıdığını anlatan Kurter, Çumra Şeker’in sektörün öncüsü konumunda olduğunu belirterek, “Çumra Şeker Fabrikası zaten ülkemizdeki en modern tesislerden biriydi. Yeni yatırımlarla birlikte artık Avrupa ve Amerika’daki örnek tesislerle yarışır hale geldik hatta bazı yönleriyle onların da önüne geçtik. Çumra Şeker artık sadece Çumra’nın, Konya’nın değil, Türkiye’nin gururu haline gelmiştir” diye konuştu

“Yerli ve Milli Üretim”

Fabrikanın yüksek otomasyon sistemine dikkati çeken Kurter, “Kumanda odasında arkadaşlarımız sahadan yaklaşık 20 bin sinyal alıyor ve bu sinyaller tam otomatik sistemlerle işleniyor. Enerji üretiminde de kendi türbin ve kazan sistemlerimizle üretim sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çumra kampüsünün sadece bir şeker fabrikasından ibaret olmadığını, entegre bir üretim tesisi olduğunu da işaret eden Kurter, şöyle devam etti: “Burada atıştırmalık ürün üretimi dışında, şeker fabrikasının bileşenleri olan sıvı şeker, ilaç şekeri ve biyoetanol fabrikaları da bulunuyor. Örneğin ilaç şekeri fabrikamız, Türkiye’deki tek ilaç şekeri üretim tesisi ve ülkenin ihtiyacının tamamını karşılıyor. Daha önce yurt dışından ithal edilen bu ürün artık yerli ve milli olarak üretiliyor. Yine biyoetanol fabrikamız, Türkiye’nin yakıt katkı ihtiyacının yaklaşık yüzde 50-60’ını karşılıyor. Çumra Şeker Fabrikası, teknoloji, üretim kapasitesi ve sürdürülebilirlik açısından artık Türkiye’yi uluslararası düzeyde temsil eder hale geldi.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri