Konya’da Ormancılık Haftası’nda 35 Bin Fidan Toprakla Buluşturulacak

Konya’da Ormancılık Haftası’nda 35 Bin Fidan Toprakla Buluşturulacak
Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle hafta boyunca Konya bölgesinde 20 farklı noktada 35 bin fidan toprakla buluşturulacak. Etkinliklerin ilk günü 10 bin fidanın dikimi gerçekleştirildi.

Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle hafta boyunca Konya bölgesinde 20 farklı noktada 35 bin fidan toprakla buluşturulacak. Etkinliklerin ilk günü 10 bin fidanın dikimi gerçekleştirildi.

Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından olan ormanlara gereken önemi verip, toplumları bilinçlendirmek için, “21 Mart” günü, “Dünya Ormancılık Günü”, 21-26 Mart tarihleri arası da “Orman Haftası” olarak kutlanıyor.

Konya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Dünya Ormancılık Günü ve Haftası dolayısıyla Selçuklu İlçesi’nin Dokuz Mahallesi Ağaçlandırma Sahası'nda düzenlenen törenle fidan dikimi gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Konya Orman Bölge Müdürü Cafer Bal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Temiz hava ve bol oksijen için; küresel ısınmayı, erozyonu, çölleşmeyi, su kaynaklarının kurumasını önlemek için ve düzenli bir iklim ve yağış düzeni için, varlığı hayati önem taşıyan Ormanlar kurmak için, etkili ve verimli ağaçlandırma konusunda var gücümüzle çalışmaktayız. Bugün Bölgemizde 34 farklı noktada 410 dönüm alanda 50.000 fidan dikilecek. Bunun 35.000 adedi 20 noktada 260 dönüm alanda Konya’da, 13.000 adedi 6 noktada 130 dönüm alanda Karaman’da, 2.000 adedi 8 ayrı noktada 20 dönüm alanda Aksaray’da dikilecek. Bugün, 85 dönüm alanda 5.000 adet karaçam 5.000 adet sedir olmak üzere 10.000 adet fidan dikilecektir.”

Cafer Bal, “İnsanları şehirden ormanlara götürmek iyi bir başarıdır, fakat çok daha büyük bir başarı vardır: Ormanı insanlara, şehirlere getirmek!” dedi.

21mart-orman-fidan-dikimi2.jpg

“Konya’da Kişi Başına 2 Bin 772 Metrekare Orman Alanı Düşüyor”

Konya’nın orman varlığının 643.000 hektar olduğunu ve ilin yüzde 16’sını oluşturduğunu dile getiren Cafer Bal, “Alan bazında ilimizin orman varlığı iller arasında 9. sıradadır. İlimizde kişi başına 2 bin 772 metrekare orman alanı düşmektedir. Ağaçlarımız ardıç, meşe, karaçam, sedir, kızılçam ve göknar ağırlıklı. Konya genelinde, son 20 yılda toplam 143 milyon fidan dikilmiş, 280 milyon fidan üretilmiştir. Konya’da bu yıl tohum ekimi ve fidan dikimi yoluyla 4.000.000 fidan toprakla buluşacak. İlimizde 46 adet Orman Parkı, 21 Adet Bal Ormanı ve 2 adet de Ekoturizm alanı oluşturulmuştur” ifadelerini kullandı.

Konya Vali Yardımcısı Yavuz Güner ise ormanların ülkenin doğal zenginliği olduğunu dile getirerek bunu çoğaltma ve büyütmenin tüm toplumun görevi olması gerektiğini vurguladı.

Ormana olan ihtiyacın, havaya, suya duyulan ihtiyaç gibi olduğunu aktaran Güner, ağaç dikmenin hem dini hem de ahlaki önemi olduğuna işaret ederek, “'Kıyamet kopsa da elinizdeki ağacı dikiniz' hadisinden ağaç dikmenin ve büyütmenin önemini anlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

21mart-orman-fidan-dikimi3.jpg

Öte yandan hafta dolayısıyla Konya’da gün boyu vatandaşlara, 42.000 adeti Kayalıpark’ta olmak üzere il geneli 100.000 adet ücretsiz fidan dağıtımının gerçekleştirildiği bildirildi.

21mart-orman-fidan-dikimi4.jpg

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.