Konya’da Avukatlar İsrail’in Saldırılarını Lanetledi!

Konya’da Avukatlar İsrail’in Saldırılarını Lanetledi!
Konya Barosu'na bağlı avukatlar, İsrail'in Filistin halkına yönelik aylardır sürdürdüğü soykırıma tepki gösterdi. Konya Adliye Baro Kapısında gerçekleştirilen basın açıklamasında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınadı, vahşeti lanetledi.

Konya Barosu'na bağlı avukatlar, İsrail'in Filistin halkına yönelik aylardır sürdürdüğü soykırıma tepki gösterdi. Konya Adliye Baro Kapısında gerçekleştirilen basın açıklamasında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınadı, vahşeti lanetledi.

Avukatlar adına basın açıklamasını yapan Konya Baro Başkanı Oktay Unkur, “İsrail terör devletinin devam edegelen soykırımı ve vahşetini bir kez daha dünyaya duyurmak ve lanetlemek için huzurunuzdayız. Katil İsrail’in savaş uçakları tarafından 26 mayıs tarihinde Gazze şeridinin güneyindeki refah kentinde yerinden edilmiş; çadır kentlerde yaşamlarını sürdüren sivil Filistin halkına karşı gerçekleştirilen hava saldırısında ilk belirlemelere göre 200’den fazla Filistinli yaşamını yitirirken; onlarca Filistinli ise yaralanmıştır” dedi.

Unkur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Maalesef bu vahşette, en kutsal insan hakkı olan yaşam hakkının bu şekilde aylardır sayılara sıkıştırıldığına, her gün yaşamlarını yitiren insanların ölümünün sadece sayılarla ifade edildiğine ve insanlığın ölümüne şahit olmaktayız. Her gün onlarla yüzlerle ifade edilen bu sayıların içerisinde masumlar, mazlumlar, anneler, çocuklar, gençliğinin baharında nice canlar bulunmaktadır. Sözün üstadı olarak anılan biz avukatlar bile bu katliamı hangi kelimelerle ifade edebileceğimiz, bu vahşeti nasıl lanetleyeceğimiz noktasında güçlük çekiyoruz.”

“İşgalci İsrail Devleti Ne İnsani Bir Değeri Ne de Uluslararası Hukuku Tanımamaktadır”

Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in, Refah’taki askeri saldırılarını ve tüm eylemlerini durdurması gerektiğine hükmettiğine işaret eden Unkur, “Buna karşın; İsrail’in Refah’ta sivil halka karşı gerçekleştirdiği katliam göstermektedir ki; işgalci İsrail devleti ne insani bir değeri ne de uluslararası hukuku tanımaktadır” diye konuştu.

“İsrail’in, Uluslararası Adalet Divanı’nın karalarını yok sayan bu saldırıları, çok açık bir şekilde devlet terörü uyguladığının kanıtıdır” diyen Unkur, şöyle devam etti:

“İnsan haklarından, demokrasiden, yaşam hakkının kutsallığından söz eden ülkeleri ve uluslararası kuruluşları İsrail’e karşı en sert tepkiyi vermeye, İsrail’in hukuk dışı saldırı ve katliamlarının sonlanması için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bilinmelidir ki “ hiçbir şey yapılmayarak ve sessiz kalınarak da adaletsizliğe ortak olunabilir.’ İsrail’in aylardan beri Gazze başta olmak üzere Filistin kentlerinde ve en son Refah’ta gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırı karşısında sessiz kalan her ülke, her uluslararası kuruluş, her insan da bu adaletsizlikten ağır şekilde sorumludur. Bu zulme sessiz kalanlar tarih ve hukuk önünde mutlaka suç ortağı olarak anılacak ve adları tarihe kara bir leke olarak geçecektir. İşgalci İsrail devleti tüm dünyanın gözü önünde uluslararası mevzuat ile Türk Ceza Kanunu’nun 76 ve 77.maddelerinde de düzenlendiği gibi soykırım ve insanlığa karşı suçları işlemiş ve işlemeye devam etmektedir. Bu nedenlerle Türk Ceza Kanunu’nun 13. maddesi gereğince söz konusu bu suçları işleyen fail ve faillerin Türkiye’de yargılanmaları için Adalet Bakanımıza talepte bulunması çağrısında da bulunuyoruz, zira bu çağrımız uluslararası mevzuat kadar ulusal mevzuatın da bir gereğidir.

Biz Konya Barosu olarak; kökeni hak olan hukuk kavramının tecellisi noktasında bu katliamın sorumlularının cezalandırılması için uluslararası ceza mahkemesi savcılığına 20 Kasım 2023 tarihinde suç duyurusunda bulunduk ve süreci dikkatle takip ediyoruz.”

Unkur, İsrail tarafından sistemli şekilde yürütülen katliamın ve vahşetin, Avrupa ülkelerinin başkentlerindeki barolar tarafında da yasal sürecin takip edilmesi, bu katliama dur denilmesi ve barolar arasında bu hukuki mücadelede uluslararası birliktelik sağlanması yönünde hukuki çalışmaları derhal başlatacaklarını vurguladı.

Türkiye’de baroların sistemli bir güç olarak harekete geçmesi amacıyla, diğer ülke barolarıyla hukuki koordinasyon çalışması başlattıklarına değinen Konya Baro Başkanı Unkur, “Bu amaç uğrunda atacağımız her adım ateşi söndürmek için taşınan su damlası olacaktır. Bu hedefimiz ve mücadelemiz doğrultusunda istisnasız yanımızda bulunan Konya barosunun değerli tüm mensupları en büyük güvencemizdir. Biz avukatlar olarak katledilen ve soykırıma uğrayan mazlumları ve katillerini asla unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.