Rektör Zorlu: “Kalite Seferberliği Başlattık”

Rektör Zorlu: “Kalite Seferberliği Başlattık”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Prof. Dr. Cem Zorlu, geleneksel ‘Basın Buluşması’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, üniversite olarak proje ve hedeflerini anlattı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Prof. Dr. Cem Zorlu, geleneksel ‘Basın Buluşması’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, üniversite olarak proje ve hedeflerini anlattı.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Geleneksel basın buluşmamıza teşriflerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Her sene üstüne koyarak çalışmalarımıza devam etmeye çalışıyoruz sizin de katkılarınızla. Çünkü bizim yaptıklarımızı kamuoyuna duyuran sizlersiniz. Necmettin Erbakan Üniversitesi hedefleri doğrultusunda Türkiye’de sayılı, dünyada da bilinen tanınan bir üniversite haline gelmek için yoluna devam ediyor. Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü öncelikle tebrik ediyorum. Gazetecilik her alanda zor ve meşakkatli bir meslek. Sizlere Allah’tan kolaylıklar diliyorum” dedi.

2023 yılının zor şekilde geçtiğini ama Türkiye’nin zorlukları aşabilecek güçte olduğunu söyleyen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Şubat ayında ciddi bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Cenab-ı Hakk ülkemizi, memleketimizi bu tür felaketlerden muhafaza buyursun inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin zorlukları rahatlıkla aşacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Filistin’de yaşanan insanlık dramı hakkında görüşlerini ifade eden Rektör Zorlu, “Gönlümüzü yaralayan ve her gün başımıza yastığa koyduğumuzda vicdanen yaralayan bir facia ve katliamla da karşı karşıyayız. Filistin dramı artarak devam ediyor. Vicdan sahibi her insanın gönlünü yaralıyor, zihnini meşgul ediyor, uykularını kaçırıyor. Vicdan sahibi diyorum çünkü oradaki katliam ve soykırım sadece Müslümanların derdi olan bir şey değil. Batıda da herhangi bir dine mensup olmasa bile Hristiyanların ve diğer birçok din mensuplarının tepki gösterdiği bir katliam ve soykırım haline geldi. İsrail terör devletini, yaptığı bu katliamdan dolayı lanetliyorum. İnşallah toplum olarak, devletler olarak lanetleme ve boykotun ötesine geçen birtakım icraatlar yapacağımız günler gelecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’nun konuşmasının devamı ve konu başlıkları şu şekilde:

“Tabi bu iki üzücü olaydan sonra bir tebrikle sözlerime devam etmek istiyorum. Payitahtın belediye başkan adayı olan hemşerimiz Sayın Murat Kurum’u tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Ben kazanacağından ve kazandıktan sonra da bakanlık döneminde yaptığı gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesine damga vuracağına eminim. Yakinen tanıdığımız dostumuz, kardeşimiz. Konya’ya da büyük katkıları olan bir siyasetçi. Konya’dan birisinin çıkıp payitahta belediye başkanı olmasının da Konyalılar için ayrı bir gurur vesilesi olduğunu ifade etmek isterim.

Basın toplantısı sonrasında vakti olan arkadaşlarla birlikte binamızda kısa bir gezi yapmayı düşünüyoruz. Gördüğünüz gibi muhteşem bir bina… Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bizim dönemimizde özel gayretlerle bitirildi, büyük bütçeler ayrıldı.

Fiziki gelişmeler noktasında; Hukuk Fakültemiz bir binaya kavuştu. Aynı zamanda Meram Meslek Yüksekokulumuz da Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinden ‘Ortak Derslikler’e taşındı. Hukuk Fakültesi için bu nokta önemliydi, marka değerinin de gittikçe yükselen bir fakülte olduğunu ifade etmek isterim. Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültemiz, Mühendislik Fakültemiz, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz de bu binaya yerleşti. Ekonomik şartlar dahilinde yeni bir bina yapma ihtiyacı olmadan bu binayı fonksiyonel olarak kullandık. Adalet Meslek Yüksekokulumuz da ‘Ortak Derslikler’e taşınıyor ama Adalet Meslek Yüksekokulu kapandı. Merkezdeki Adalet Meslek Yüksekokulumuz, Meram Meslek Yüksekokulu bünyesine dahil edilecek. Ereğli’deki de yeni bir meslek yüksekokulu açma teşebbüsümüz var, eğer açılırsa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu içerisine ya da mevcut meslek yüksekokulunun içerisine yerleştirilecek.

Konya şehir merkezinde bulunan yerleşkelerimiz dışında biliyorsunuz ki Ereğli ve Seydişehir’de yerleşkelerimiz var. Fiziki olarak Seydişehir’de çok sıkıntımız yok, zaten binalarımız yeni. Ereğli’de çok eski olması hasebiyle maalesef Kemal Akman Meslek Yüksekokulumuz depremden etkilendi, çürük raporu alındı ve yıkıldı. Yerine yenisi inşa edilecek.

Tıp Fakültesine Bin 300 Araçlık Otopark

Tıp Fakültesi hastanemizin hamdolsun, Konya Büyükşehir Belediyesinin de gayretleriyle bin 300 araçlık otoparkı devreye girdi. Büyük sıkıntıydı, park sorunu şu anda çözüldü ve ücretsiz olarak vatandaşın hizmetine sunuldu. Sağlık Yerleşkemizde yine büyükşehir belediyesinin katkılarıyla 202 araç kapasiteli otopark, yol ve çevre düzenlemesi yapıldı. Üniversite olarak gerek Konya Büyükşehir Belediyesiyle gerekse merkez ilçe belediyelerimizle gerekse kampüslerimizin bulunduğu ilçelerdeki belediyelerimizle gerçekten bir dayanışma ve kardeşlik ruhu içerisinde çalışıyor, imkanları paylaşıyoruz. Bizdeki akademik birikimi onlara sunuyoruz, onlar da bize fiziki ve altyapı imkanlarını sunuyorlar. Diş Hekimliğine bir kantin kazandırdık, ciddi bir talepti. Günlük 2 bin kişiye hizmet veriyor Diş Hekimliği Fakültemiz. Gidenler görmüş olabilir, çok güzel bir kantini hastalarımızın ve fakültemizde çalışan personelin hizmetine sunduk.

Kütüphane inşaatımız devam ediyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar içerisinde bunlar kolay şeyler değil. Bugünkü bedeli 1 milyar liradan daha fazla. Buranın mükellefinin yapmış olduğu projeler normal bir projenin iki katı. Görselliği ön planda, çok konforlu projeler yapılıyor. Bu mükellefin çizmiş olduğu kütüphane de bir hayırsever, Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı tarafından yapılıyor. Ahmet amcamıza Allah’tan rahmet diliyorum bu vesileyle. Vakfa müteşekkiriz. Neredeyse Necmettin Erbakan Üniversitesinin binalarının yarısını yapmış durumda. Yaptırılan kütüphane Türkiye’de ilk beşe girebilecek nitelik ve büyüklükte muhteşem bir kütüphane. 20 bin metrekare kapalı alanı, 1 milyon basılı kitap kapasitesine sahip, 7/24 hizmet verebilecek, 2 bin 500 kişi kapasiteli, engelli dostu, sergi, fuaye, bilimsel etkinlik alanları, akıllı bina sistemleri ve yeşil bina uygulamalarının olduğu bir kütüphane 2025’de faaliyete geçecek. Vakıf, Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesini önceliyor. 10 bin metrekareye yakın bir alanı var, inşallah bin, bin 500 öğrenciyi barındırabilecek kapasiteye ulaşacak. Nasip olursa o, bu sene bitirilecek. Kütüphanemiz de 2025 yılı itibarıyla faaliyete geçecek. Köyceğiz Kampüsü’ndeki binalar şehrin mührü gibi, her taraftan görülebiliyor ve bu kütüphane de Konya şehir merkezindeki her yerden görülebilecek nitelikte bir yapı.

BİTAM’ın yan tarafındaki B ve C laboratuvar bloklarının şu anda inşaatı başladı. Orada Malzeme ve Metalurji Mühendisliği, Güzel Sanatlar Seramik, Uçak Mühendisliği, Uzay ve Uydu Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği’nin bunun kullanacağı 34 adet laboratuvar ve atölye var B blokta. C blokta da Tıbbi Aromatik Bitkiler, Harita Mühendisliği İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği’nin kullanacağı 14 tane laboratuvar ve atölye var. İnşallah bu yıl bu iki bloğu hizmete açacağız. A blok da inşallah gelecek sene hizmete açılacak.

Bu Sene Spor Salonunun Temelini Atacağız

En önemli ihtiyaçlarımızdan birisi de spor alanları ve spor salonu. Spor Toto bu konuda bize destek verdi. Biz protokolü imzalamıştık bir buçuk yıl önce. Güzel bir spor salonu inşa edecek, bu taahhüdü aldık ancak deprem birçok projenin ötelenmesini zorunlu hale getirdi. Biz yeni proje çizdirdik muhteşem bir proje 75 bin metrekarelik alanda öğrencilerin spor aktivitelerini yapabilecekleri açık ve kapalı mekânların bulunduğu bir proje. Projede, eğitim havuzu ve spa merkezinin bulunduğu yarı olimpik yüzme havuzu da mevcut. 3 voleybol sahası, 3 basketbol sahası, 2 futbol sahası, 1 tenis sahası olmak üzere bir kompleksten bahsediyoruz sadece bir spor salonundan değil. İnşallah bu sene temelini atacağız.

Köyceğiz Yerleşkemizde peyzaj çalışmalarına başladık. Şu anda görüyorsunuz bu binaların özellikle çevresi olmak üzere ama peyzaj çalışmaları kısa sürede bitecek bir çalışma değil. Kampüse girdiğiniz andan itibaren sağlı sollu alanların tamamen yeşillendirilip bir peyzaj çalışması şart bu kampüste. Bu sene başladık, aşağıya kadar inip tamamen kampüsün peyzaj çalışmasını bitirip Köyceğiz’in bir kampüs haline getirilmesini sağlamış olacağız. Yeni nesil sadece fakültenin marka kalitesine bakmıyor, sosyal imkanlar ve kampüsün sunmuş olduğu imkanlara da bakıyor. Bundan dolayı da burayı daha iyi bir kampüs daha yeşil, daha verimli hizmet veren bir kampüs haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. İnşallah bu da kısa sürede gerçekleşecek.

Selçuk Ecza Deposu, eski tıp dediğimiz yerde sağlık kampüsümüzde bir laboratuvar inşaatı bitirdi, aşağı yukarı bir yıl oldu. Biz orayı çoktan harekete geçirebilirdik ancak bir başka hayırseverin yanına bir başka laboratuvar inşası sürecinden dolayı gecikti. O hayırseverde birtakım sıkıntılar zorluklar yaşadığı için gecikmeler yaşanıyor. Hayrından ve sözünden vazgeçmiş değil ama biz Selçuk Ecza’nın bize yapmış olduğu Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Biyoeşdeğerlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Rejeneratif Uygulama ve Araştırma Merkezi, Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni bu sene aktif hale getireceğiz.

Üniversite-Sanayi İş Birliğinin Somut Örneği: OSB Teknik Meslek Yüksekokulu

Attığımız tohumlar yeşeriyor, bunlardan birisi de OSB Teknik Meslek Yüksekokulu bu sene ikinci yılı. 4 tane bölüm açtık 20’şer öğrenci alıyoruz ve CNC operatör bölümünü Türkiye’de ilk biz açtık. Makine Mühendisliği’ne gidecek öğrenci puanıyla buraya geldi. 4 dönemden oluşuyor malum Meslek Yüksekokulları. İlk dönem tamamen teorik. Öğrenciler, 2. dönem 2 gün sanayide, 3. dönem 3 gün sanayide, 4. dönem 4 gün sanayide. Yani buraya giren öğrenci sanayide işini bulmuş olarak mezun oluyor. Burada belirlediğimiz bölümleri tamamen sanayicilerin kendi istediği bölümler. Hangi bölümden mezun olmuş elemana ihtiyacınız var sorusunu sorarak 40-50 tane sanayiciye öyle açtık bu bölümleri. Peki niye gündeme getirdik fiziki gelişmelerde? Çünkü buranın binasını sanayi odası yapacak. Sanayi odası ihalesine çıktı şu anda temeli atılıyor, bu sene sonu eğitim öğretim yılına yetiştirilmeye çalışılıyor, en geç ikinci dönem başında buraya öğrencilerimiz yerleşmiş olacak. Bu işte, sanayi ve üniversite iş birliğinin müşahhas mücessem bir örneği… Hep ara eleman diyoruz ya 4 bölüm açtık şu anda, 10 bölüm açacak kapasitede bina yapıyoruz. Sanayicimiz gelip bizden hangi bölümü isterse müfredatını kendileri belirlemek şartıyla açıyoruz. Bu Teknik Meslek Yüksekokulu meselesinde çağrı bize değil bütün üniversitelere idi ama biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu çağrıyı dikkate alarak bu daveti dikkate alarak teşebbüste bulunduk, açtık, öğrenci aldık ve şu anda binası yapılıyor. Memleketimize hayırlı olsun. Buranın Türkiye’deki sayılı meslek yüksekokullardan birisi olduğunun özellikle altını çizmek istiyorum.

Ereğli Kampüsümüzde Yapı Çalışmaları Devam Ediyor

Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu depremden etkilendi, yıkım kararı çıktı ve yıkıldı. İnşasına başlandı ve 2 yıl içinde bitirmeyi planlıyoruz inşallah. Ereğli’de Hayırsever Ali Talip Özdemir tarafından yaptırılan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu binasının kaba inşaatı bitmiş durumda.

Ereğli Belediyesi ile Ziraat Fakültemizin yürüttüğü Organik Tarım Projesi vardı. Yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazi Milli Emlak’tan tahsis edildi. 2 sene önce ekim faaliyetlerinin başladığı projede şu anda organik sertifika alma aşamasındayız. İnşallah bu sene sertifikayı aldıktan sonra Türkiye’de önemli bir işe imza atmış olacağız.

Ereğli Kampüsümüzde Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ve Ereğli Belediyesinin iş birliğiyle temeli atılmak üzere olan bir yemekhane var. Bu da 2024 yılı içinde inşallah tamamlanacak.

Seydişehir Yerleşkemiz ise, çok şükür merkezdeki yerleşkelerimizden çok daha iyi imkanlara sahip. İki tane hayırseverlerimiz tarafından yapılmış yeni binamız var. Hiçbir kampüsümüzde olmayan spor salonu dahi orada var. Biz mevcut kampüslerimizin, şehir ve fakülte ayırt etmeden eksiklerini gidermeye çalışıyoruz.

‘Necmettin Erbakan Müzesi’ ve ‘Gençlik Merkezi’ Projeleri

Necmettin Erbakan Müzesi projesi de depremden etkilendi ama devam ediyor. Bu müzeyi birlikte yapacağız. Karatay Belediyesi, yaklaşık 6 bin metrekarelik bir yer tahsis etti. Proje aşamasındayız ve projenin sponsorluğunu Konya Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Önümüzdeki aylarda müze içerisindeki eserler ve çalışmalarla ilgili basın mensuplarımızın da fikirlerini almak için tekrar bir araya gelmeyi arzu ediyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kampüsümüze Gençlik Merkezi yapılacak. Bu sene içinde inşaatının başlatılması sözünü aldık. Bu merkezin, bizim öğrenci yaşam merkezi konusundaki ihtiyacımızın büyük bir kısmını gidereceğini düşünüyoruz.

Kalite Seferberliği Başlattık

Kalite ve akreditasyon seferberliği başlattık. Artık Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) üniversiteleri akredite ediyor. 5 yıllık akreditasyon almak için büyük gayret sarf ediyoruz. Şu anda da Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Eğitim Fakültesinden 5 program ve Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi akredite oldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi akredite için büyük gayret sarf ediyor. Akredite demek eğitimde kalite demek. Eğitimde standart, sürdürülebilirlik ve uluslararasılaşma demek. Bir üniversite için akredite olmak o kadar çok önemli ki bazı öğrenciler kendi fakülte veya bölümlerinin bir sene sonra akreditasyon alacağını duyduğu andan itibaren akredite olmuş bir fakülteden mezun olmak için mezuniyetini geciktiriyor. Akredite olmuş bir diploma ile uluslararası arenada istediği yerde yüksek lisans imkanı bulabiliyor. Bundan dolayı çok önemli. İnşallah gelecek yıl çok daha fazla akredite olmuş bölümümüzle eğitim öğretime devam edeceğiz.

‘İntörn Mühendis’ Uygulamasıyla Öğrencilerimizi Hazırlıyoruz

Bir başka gerçekleştirdiğimiz önemli husus ise mühendislik okuyan öğrencilerimize yönelik İntörn Mühendislik Uygulaması. ‘Mühendis mezun olup gidiyor, ne makine görmüş ne de eline tornavida almış’ diye her zaman söylenir. Üniversite olarak isteyen ve belirli şartları sağlayan Mühendislik Fakültesi ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi 4. Sınıf öğrencilerimize ücretli ve sigortalı olarak çalışma imkanı sağlıyoruz. Şu anda TÜRKSAT’ta başladı. HAVELSAN, ASELSAN KONYA, Telefoncular Metal, AYD Otomotiv gibi 34 şirketle protokoller imzaladık. Şu an isteyen başarılı öğrencilerimiz okula hiç gelmeden tamamen şirkette staj imkanı buluyor. Haftada 5 gün 40 saat çalışacaklar. İlk 3 yılda tüm derslerinde başarılı olan öğrencilerimiz katılabiliyor. Öğrencilerimizi hem hayata hazırlıyoruz hem de Necmettin Erbakan Üniversitesinden mezun olan bir mühendisin diğer üniversitelerden mezun olan mühendisten daha farklı pozisyonda olmasını temin ediyoruz.

NEÜ’yü Sıralamalarda Bulunduğu Seviyeye Getiren Atama Yükseltme Kriterleridir

Necmettin Erbakan Üniversitesini bugün bu seviyeye getiren, sıralamalarda sıçramaları sağlayan temel neden atama yükseltme kriterleridir. Bu konuda asla taviz vermiyoruz. Hatta bu konu ilk başta geldiğinde itirazlar oldu, sitem edenler oldu. Önümüzde iki tane seçenek vardı. Ya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Anadolu’nun içerisinde kendi kendine yeten bir üniversite olacak ya da Türkiye’de bilinen, tanınan, standardı ve marka değeri yüksek bir üniversite haline gelecek. Biz ikincisini tercih ettik. Şu an çok ciddi bir mesafe aldık. Herkes bu gayretin içerisinde. Kaliteli hocanın olduğu yerde kaliteli öğrenci de olur. Başarı olan bir yerde başarılı öğrenci de olur. Marka değeriniz artar. Bu konuda Akademi Ödülleri veriyoruz. Özel bir program yapıyoruz. Tanınan bilinen kişiler, bilim adamları geliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı’nı (NEVA) bunun için, sponsorluk yapsın diye kurduk. Şu anda amacına hizmet ediyor. Biz her sene ödül verdiğimiz alanları değiştiriyoruz. Akademik kriterlerimizi de değiştiriyoruz. Rankinglere bakıyoruz. İlk önce Times Higher Education (THE) ile başladık, şu an çok sayıda ranking kuruluşu ile çalışıyoruz. Sadece tek ranking kuruluşunun standartlarına bağlı kalmıyor, bütün sıralama kuruluşlarını masaya yatırıyoruz. Çünkü hepsinin parametresi farklı. Hepsinde iyi bir noktaya gelmek zorundayız. Necmettin Erbakan Üniversitesi bütün ranking kuruluşlarında ilk 5’e girmek zorunda. Bunun için gayret sarf ediyoruz. Her sene akademik kriterlerimizi revize ediyoruz. 2023 kriterlerimizi değiştirdik. 2024’e revize ettik. Bu hedeflerimiz doğrultusunda her alanda çok özverili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu konuda herhangi bir geri adım atmayacağız, taviz vermeyeceğiz. Bu konu bizim elimizi de güçlendiriyor. Birçok akademisyen bizim üniversitemize gelmek istiyor. ‘Tamam gelebilirsin’ diyoruz ama ilk sorduğumuz soru atama kriterleri şartlarını sağlayıp sağlamadığı.

Ülkemizin ihtiyaçları, hedefleri ve milli menfaatleri doğrultusunda bazı alanlarda araştırma yapan akademisyenlere öncelik veriyoruz. Sürdürülebilir kalkınma projeleri, afet ve acil durum yönetimi projeleri, sosyal inovasyon projeleri, küresel ısınma ve iklim krizi projeleri, aşı ve enfeksiyon çalışmaları projeleri, koruyucu hekimlik projeleri, alternatif enerji ve kaynakları projeleri, savunma sanayi projeleri, biyogüvenlik projelerine öncelik veriyoruz.

2018 yılında rektörlük görevine geldiğimizde dünyada muteber ranking kuruluşlarının hiçbirinde sıralamaya giremiyorduk. Bu ranking kuruluşlarının üniversiteler için önemini örnek vererek anlatayım. Bir programda iki şirket karşı karşıya geldiklerinde birbirlerini ciroları ile değerlendirirler. Yurtdışına gittiğimizde bizlere ‘Dünya sıralamasında neredesiniz?’ diye sorulmaya başlandı. Biz de önemini kavradık ve her sene üzerine koyarak gidiyoruz.

THE Dünya Üniversiteler 2024 Sıralaması’nda Türkiye’deki 209 üniversite arasında 14. sıradan 12. sıraya yükseldik. Devlet üniversiteleri arasında bu yıl iki sıra daha yükselerek 6. olduk. Hedefimiz Türkiye’de ilk 5, dünyada ilk 500. Bunun için çalışıyoruz. Başarının temel sırrı inanmak. Necmettin Erbakan Üniversitesi yönetimi ve akademisyenleri Türkiye’de ilk 5’e, dünyada ilk 500’e girmeye inanıyor. Üniversitemiz, son iki yılda genel sıralamada 32, Devlet Üniversiteleri arasında da 27 basamak yükseldi. Sıralamaya dahil olan en genç üniversiteyiz. ‘Öğretim’ kategorisinde dünya genelinde 384. olduk, Türkiye’de 2. olduk. Genel sıralamada 8 sıra yükselerek 10. olduk. Devlet üniversiteleri arasında 5 sıra yükselerek 4. olduk. “Öğretim” kategorisinde Türkiye’deki 66 üniversite arasında 4 sıra yükselerek birinci olduk. Dünyada 963 üniversite içinde 36’ncı olduk.

THE Asya Üniversiteleri 2023 Sıralaması’nda ise 928 üniversite içerisinde geçen yıla kıyasla 87 sıra yükselerek 372. sırada yer aldık. Türkiye’den 80 üniversitenin girebildiği sıralamada, 7 sıra yükselerek 18. olduk. Devlet üniversiteleri arasında 6 basamak yükselerek 11. sırayı aldık. Öğretim kalitesinde Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 2. sırada, Asya’daki üniversiteleri içerisinde 90. sırada konumlandık.

Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi’nin sıralamasında ise 2019 yılında 56’ncı sıradayken 2023 yılında 17 sıra yükselerek 39’uncu olduk. Türkiye'den sıralamaya dahil olan en genç üniversite olma başarımızı koruduk. Dünya genelinde ise 1.714’üncü sırada yer alarak CWUR 2023 Dünya Üniversite Sıralaması’nda en iyi yüzde 8.4’lük dilime girme başarısı elde ettik. Dünyanın en etkili bilim insanları sıralamasında hocalarımızın sayısı gün gün artıyor. 2020 yılında 5 hocamız sıralamada yer alırken 2023 yılında 16 akademisyenimiz ile sıralamada yerimizi aldık. URAP’ta yükselişimiz devam etti. 2015 yılında 64’üncü sıradayken şuan 34’üncü sıradayız. Bu yükseliş gayretle oldu. Herkes buna inanıyor. Bunun için Büyük Veri Koordinatörlüğü kurduk. Çünkü rankinglerde temel faktörlerden birisi sadece üretmek değil ürettiğinizi kaydetmek. Büyük Veri Koordinatörlüğü de sadece 8 üniversiteye verilmişti. YÖK bizim gayretimizi, çabamızı, performansımızı görünce 9. üniversite olarak Büyük Veri Koordinatörlüğü’nü kurduk ve bu konuda öğretim görevlisi desteği aldık.

Yayıncılık faaliyetlerimiz çok iyi durumda. Türkiye’de üniversite olarak yayınevi kurup, birçok eski üniversiteyi geride bırakıp para kazanmak çok kolay bir şey değil. Kültür Bakanlığı tarafından dünyadaki sayılı kültür kitap fuarlarına davet edilen tek üniversite biziz. Frankfurt Fuarı, Abu Dabi Kitap Fuarı’na gittik. İngiltere’ye de bu sene gideceğiz inşallah. Sadece kendi üniversitemizin değil, bilinen, tanınan üniversite hocaları tarafından da gönderilen yayınları basıyoruz.

Burs İmkanları

Şu anda vermeye devam ettiğimiz mevcut ihtiyaç ve başarı burslarımıza ek olarak 2023 itibariyle, depremden sonra 30 depremzede öğrencimize burs veriyoruz. Ayrıca üniversite tercih döneminde derece yapan öğrencilere gelirlerse ciddi miktarda burs sağlayacağımızı söyledik. İlk 20’ye giren öğrencilere 20 bin lira, ilk 100’e 15 bin lira, ilk 500’e 10 bin lira ve ilk 500 ile bin arasına da 5 bin lira vereceğimizi söyledik. 4 öğrencimize bu kapsamda burs veriyoruz. Gelecek sene burs miktarımızı artırarak iddiamızı sürdüreceğiz. Uluslararası başarı burslarımız var. Bir önceki yıl 4 uluslararası öğrencimizi ülkemize, Konya’ya getirmiştik. Bu sene 2 öğrencimiz geldi. Biri Çad’ın ülke birincisi. Diğeri ise Yemen’den üniversitemizi tercih etti. Bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Kendi ülkesinde başarılı olup da bizi tercih eden öğrencilerimize de 5 bin lira veriyorduk. Bu yıl ise 8 ila 10 bin lira arasında burs vermeye devam edeceğiz. Önemli olan parlak beyinleri üniversitemize getirip Konya sevdalısı, Türkiye kültürü ile yetişmiş insanlar oluşturup memleketlerine göndermek.

Üniversite-Belediye İş Birliği Projeleri

Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleriyle de çok iyi faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Marka değeri oluşmuş birtakım etkinliklerimiz var. Bunlardan birisi de yakında oluşan Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD). DOSD’un mutfağında biz varız. Selçuklu Belediyesi ile paydaşı olduğumuz SOBE’nin, Karatay Belediyesi ile paydaş olduğumuz Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin mutfağında biz varız. Selçuklu Belediyesinin Sanat Akademisi’ne önemli derecede katkı sağlıyoruz. Karatay Belediyesi destekleriyle Karatay Sanat Akademisi adı altında Geleneksel Türk Sanatları bölümümüz tarafından çeşitli kurslar veriliyor. En önemlisi de Konya Büyükşehir Belediyesi ile kurulan Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA). Seçimden sonra büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerimizle birlikte yeni projelere de imza atacağız. İmkan ve kabiliyeti birleştirince çok güzel bir sinerji oluşuyor. Üniversite-sanayi iş birliği gibi üniversite-belediye iş birliği de çok önemli. Bu iş birliklerinden Türkiye’de ve dünyada marka değeri olan kurumlar ortaya çıktı.”

Konuşmasının ardından NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Toplantıda, NEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Kahraman, Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu da; uluslararasılaşma faaliyetleri, Erasmus projeleri, Travma Uygulama Araştırma Merkezi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezi hakkında bilgiler verdi.

Program sonunda Rektör Zorlu basın mensuplarıyla birlikte Köyceğiz Yerleşkesi’nde yapımı devam eden ve tamamlanan binaları gezdi. İncelemelerin ardından program, Rektör Zorlu’nun basın mensuplarını uğurlamasıyla sona erdi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.