SÜ’deki Uluslararası Sempozyumda 125 Bildiri Sunulacak

SÜ’deki Uluslararası Sempozyumda 125 Bildiri Sunulacak
Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi, Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. Amerika, Malezya, Güney Afrika, Mısır, Özbekistan, Kırgızistan ve Cezayir gibi ülkelerden birçok bilim insanının katılımıyla gerçekleştirilen ve 2 gün sürecek sempozyumda 125 bildiri sunulacak.

Selçuk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde düzenlenen Uluslararası Mahiyet ve Hakikat Bağlamında Vahiy Olgusu Sempozyumu’nun açılış konuşmasını, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş yaptı. Altıntaş, “İnsanlığın tarihinde karanlık bir çağ yoktur. Vahiy ışığına gözlerini kapayan ve kulaklarını tıkayanlar için her çağ aslında karanlıktır. Bugün insanlığın aile hayatından tutun da sosyal adalete, iktisattan uluslararası ilişkilere, insan haklarına varıncaya kadar birçok konuda İslam vahyinin yol göstericiliğine, rehberliğine ihtiyaç duyuluyor. İki gün sürecek olan, yurt içinden ve yurt dışından özellikle Amerika, Malezya, Güney Afrika, Mısır, Özbekistan, Kırgızistan ve Cezayir gibi ülkelerden birçok bilim insanımızla birlikte icra edeceğimiz bu sempozyumda 125 bildiri sunulacak ve tartışılacak. Sempozyumda; vahiyde Hz. Peygamberin rolü, vahyin mahiyeti ve aktarılması, epistemoloji, mantık ve felsefe açısından vahiy, İslam kelamcılarının vahiy anlayışları, ilham, vehbi ilim ve vahiy ilişkisi, tasavvufta vahiy anlayışı, vahiy - sünnet ilişkisi, doktrin ve mezhepler bağlamında vahiy, vahyi okuma biçimleri, dil, kıraat ve tefsir, kişi merkezli vahiy anlayışları, farklı fırkalarda vahiy anlayışları gibi pek çok konu dile getirilecek” dedi. 

Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge de “Gizli ve hızlı bildirim anlamına gelen vahiy kelimesi Kur’an-ı Kerim’de çok değişik şekillerde ifade ediliyor. Sempozyumda vahiy, hem Kur’an-ı Kerim’deki kullanımları hem de İslam düşünce dünyasına yansımaları açısından ele alınacak. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

“Adalet, Barış ve Hoşgörünün Hakim Olması İçin Çalışmalıyız”

Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudayberd Kocabekov ve İmam Maturidi Uluslararası Araştırma Merkezi Direktörü Karımov Jamolıtdın ile gerçekleştirilen canlı bağlantıların ardından kürsüye, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat geldi. Prof. Dr. Polat, “Vahiy, inancımızın sarsılmaz bir parçasıdır. Rabbimizin alemlere rahmet olarak gönderdiği Peygamber Efendimiz aracılığıyla ulaştırdığı emir, hüküm ve bilgiler vahiy yoluyla bizlere ulaşmış ve kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim de bizlere yol gösterici olmuştur. “Oku!” emriyle başlayan kutsal bir kitaba sahip olan bizlere, Rabbine layık bir kul, Peygamberine yakışır bir ümmet olmak şuuruyla hareket etmek yakışır. Dünyanın, ahiretin tarlası olduğunu bilenler olarak her günümüzün bir öncekinden daha verimli geçmesi için gayret göstermeliyiz. Dünyadaki adaletsizliklerin, zulümlerin ve eşitsizliklerin son bulması; İslam’ın sunduğu adalet, barış ve hoşgörünün tüm dünyaya hakim olması için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

“İnandığınız Değerleri Güzel Yaşamadan Konuşmanızın Bir Anlamı Yok”

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen de “Türkiye’de ve dünyada en mahrum, en mahzun, en yetim kitap Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim’den konuşanlar genellikle Kur’an-ı Kerim’i bilmiyor. Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okuma oranı yüzde 40 değil. Kur’an-ı Kerim’i bir defa bile okumaktan aciz olan insanlar, sünnet konusunda konuşuyorlar ve eleştiri yapıyorlar. Toplum dönüşecekse Kur’an-ı ve sünneti doğru anlayan hocalarımızın toplumla buluşması ile olacak. Kur’an-ı Kerim’in, sünnetin durumunu tartışma konusu yapmadan önce hayatımıza nasıl yansıtmamız gerektiğini konuşmamız gerekiyor.  Müslüman, görüldüğü zaman en hakkaniyetli, en dürüst, en güzel insan şeklinde şahitlik yapılmıyorsa bu çok ciddi bir problemdir. Bizim yaptığımız hatadan dolayı Allah’tan, Peygamberden uzaklaşan varsa bunun vebalinin altından kalkılabilir mi? Bir gencin ideolojik saplantılarla küfre, inkara gitmesine niye ses çıkarmaz Müslümanların alimleri, hocaları? İnandığınız değerleri güzel yaşamadan konuşmanızın bir anlamı yok. İnsanoğlu kendisini yeterli görünce azgınlaşmaya başlıyor. Koltuğu, makamı bir şey zannediyor. Allah imkan veriyor, azgınlaşıyor. Bazen bilimsel, idari körlük oluyor. Bazen insanın gözünün önünde servet, şehvet, makam, ilim perde olur. Kendisini her şey konusunda söz sahibi zanneder.” şeklinde konuştu. 

İslami İlimler Fakültesi Kütüphanesinin Açılışı Yapıldı

Program kapsamında Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, Selçuklu İlçe Müftüsü Bekir Derin, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, İslami İlimler Fakültesine hayırseverlerin desteğiyle kazandırılan kütüphanenin açılışını da gerçekleştirdi. Yaklaşık 9 bin kataloglanmış, 2 bin civarında da kataloglanmaya hazır kitabın yer aldığı kütüphanede; temel İslam bilimleri, Kur’an-ı Kerim, Arapça, kıraat ilimleri, tefsir, hadis, fıkıh, tasavvuf, mezhepler tarihi, felsefe din bilimleri, İslam sanatları, İslam uygarlığı, tarih, din felsefesi, sosyoloji ve psikoloji alanında kitaplar bulunuyor.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.