Yılmaz: ‘Okullarda Olmazsa Olmazımızı Haykırıyoruz’

Yılmaz: ‘Okullarda Olmazsa Olmazımızı Haykırıyoruz’
CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, “Okullarda olmazsa olmazımız olan ücretsiz öğün talebimizi haykırıyoruz. Ülkemizin en acil çözülmesi gereken sorunlarından biri, çocuk yoksulluğudur” dedi.

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, “Okullarda olmazsa olmazımız olan ücretsiz öğün talebimizi haykırıyoruz. Ülkemizin en acil çözülmesi gereken sorunlarından biri, çocuk yoksulluğudur” dedi.

Yılmaz, Partisinin Konya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın açıklamasında, okullarda ücretsiz öğün uygulamasının kaldırılmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları’nın 81 ilde çocuklar için tek yürek olduğunu söyledi.

CHP Konya İl Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz, çocuklarda yetersiz beslenmenin giderek yaygınlaştığını ileri sürerek, “Ücretsiz öğün acil ihtiyaçtır” ifadelerini kullandı.

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün 81 il, 973 ilçede Kadın Kollarımız ile eş zamanlı basın açıklaması yaparak okullarda olmazsa olmazımız olan ücretsiz öğün talebimizi haykırıyoruz. Ülkemizin en acil çözülmesi gereken sorunlarından biri, çocuk yoksulluğudur. Ekonomik kriz nedeniyle gıda fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli aileleri vurdu. Bu da çocukların sağlıklı, dengeli beslenmesini engelledi.”

“Bodurluk Oranı Her Geçen Gün Artıyor”

Araştırmalara göre Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranının yüzde 10’lara kadar yükseldiğini öne süren Yılmaz, şöyle devam etti: “Üstelik bu sayılar her geçen gün artıyor. Çocuklar açlık kıskacına hapsolmuşken, AKP çocukların bir öğün yemeğine dahi göz dikti. Seçim öncesinde, okullarda ‘1 öğün ücretsiz yemek’ verdiği öğrenci sayısını 5 milyona çıkaracağını vadeden iktidar, okul öncesi ve yatılı okullarda verdiği ücretsiz öğünü kesti. 1 milyon 400 bin öğrenciyi tek öğün doyurmak bile gözlerine battı. Deprem bölgesi hariç tutularak ücretsiz öğün kaldırıldı. Hem de bir genelge ile… Bu elimde gördüğünüz genelgede ne mi var? Açlığa sürüklenen çocuklar var. Yetersiz olan bu uygulama hangi gerekçe ile kaldırıldı? Tasarruf için mi? Küçücük çocukların boğazından tasarruf yapana kadar şaşalı hayatlarınızdan tasarruf yapın. Bu çocuklar hepimizin.”

“Seçim Bitti Çocuklar Unutuldu”

İktidarın çocukların durumunu sadece seçim öncesinde oy için düşündüğünü iddia eden Yılmaz, “Hatırlatmakta fayda var: Kasım 2022’de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken, CHP’nin de içinde bulunduğu muhalefet partilerinin okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verilmesi için sunduğu ek bütçe teklifi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedilmişti. Israrlarımız ve konuyu sürekli gündemde tutmamız neticesinde eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm okullarda ücretsiz olarak yemek verileceğini açıklamıştı. Hatta Bakan bu uygulamanın kapsamının genişleyerek, pansiyonlu okullardaki tüm öğrencilere de ücretsiz olarak yemek vereceğini ‘müjde’ diye duyurmuştu. Bu adımlarla, 5 milyonun üzerinde öğrenciye ücretsiz öğün verilecekti. Fakat okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararı sadece yarım dönem sürdü. Seçim bitti, çocuklar unutuldu” şeklinde konuştu.

“Bu Bir Lüks Değil Zorunluluktur”

Yılmaz, şunları kaydetti: “Okullarda ücretsiz öğün olmaması kabul edilemez. Bu sorun acilen çözülmelidir. Elektrik düğmesine basıldığında dört, musluk açıldığında beş çeşit vergi alan iktidar, çocuklara bir öğün ücretsiz yemeği vermelidir. Bu bir lüks değil, zorunluluktur.”

“Çocukların Açlığı Üzerinden Siyaset Yapılmaz”

CHP Belediyelerinin çocuklar için beslenme seferberliği başlattığını belirten Yılmaz, “Her fırsatta partimiz üzerinden kara propaganda yapanlar, Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin uygulamalarını örnek almalıdır. İlk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik ‘beslenme çantası’ projeleri kapsamında, her gün, on binlerce öğrencimize gıda desteği veriyoruz. Ayrıca üniversite öğrencilerine sıcak çorba ve bir öğün ücretsiz yemek veriyoruz. Biz kısıtlı imkânlarla, öğrencilere destek vermek için çaba sarf ederken, iktidarın sadece okul öncesinde verdiği ücretsiz öğünü kesmesi tam bir rezalettir. Çocukların açlığı üzerinden siyaset yapılmaz, yapılamaz. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyene, çocuklarımız okulda karnını doyurana dek verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Bugünden itibaren her il ve ilçede eylemler başlatıyoruz” diye konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.