Konya’da Ziraat Odaları: “Bu Açıklanan Fiyat Çiftçinin Sonu Demektir”

Konya’da Ziraat Odaları: “Bu Açıklanan Fiyat Çiftçinin Sonu Demektir”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat taban fiyatını açıklamasının ardından, Konya’da Ziraat Odaları Başkanları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı ve açıklanan fiyata tepki göstererek, “Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir” dediler.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat taban fiyatını açıklamasının ardından, Konya’da Ziraat Odaları Başkanları bir araya gelerek basın açıklaması yaptı ve açıklanan fiyata tepki göstererek, “Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir” dediler.

TMO, 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı. TMO makarnalık buğday için ton başına 10 bin, ekmeklik buğday için ton başına 9 bin 250 ve arpa için ton başına 7 bin 250 lira ödeme yapacak. Konya'da 31 ziraat odası bir araya gelerek açıklanan fiyata tepki gösterdi. Konya'daki oda başkanları adına konuşan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir" dedi.

7hazr-ziraat-odalari2.jpg

Ziraat Odalar Başkanları adına açıklamayı yapan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, şunları kaydetti: “Malum Türkiye de hasat başladı. Dört gözle beklediğimiz buğday ve arpanın alım fiyatları TMO tarafından açıklandı ve açıklandığı an itibari ile Ziraat Odası Başkanlarımızın telefonları susmadı. Bu açıklanan hububat alım fiyatları üzerine basın açıklamasını yapma gereği gördük. Bu yapılan fiyat uygulaması yanlıştır. Bu açıklanan fiyat çiftçinin sonu demektir. Çiftçi bu fiyatla bir yıl geçinecek ve bir yıl boyunca tekrar tarlasına masraf edecek ve geçmiş yıldaki borçlarını ödeyecek aynı zamanda yeni yatırım yapacaktır. Bu mümkün değil onun için hükümetimiz bir an önce bu fiyat politikasını yeniden gözden geçirilmesi ve fiyat artışı veya desteklerin arttırılması noktasında acilen düzenleme yapılmalıdır. Eğer açıklanan fiyatlar revize edilmezse bu çiftçi borcunu ödeyemez ve tekrar ekim yapamaz. Ülkemizde girdi maliyetleri artarken resmi enflasyonun yüzde 75 olduğu, TÜİK e göre resmi girdi maliyetleri yüzde 60 olduğu açıklanırken yapılan yüzde 12’lik zam kabul edilemez. Bu hububat üreticisinin sonu olur. TZOB ve odalarımızın buğday maliyetinin 10.87 TL olarak açıklarken hükümetimizin geçen yıl açıkladığı buğday fiyatı 8.250 TL iken bu yıl açıklanan 9.250 TL ekmeklik buğday fiyatı kabul edilemez. Bütün bunların yanında bazı STK temsilcileri piyasadan ve üretim maliyetlerinden bir habermiş gibi fiyatlardan memnuniyet bildirmesi anlaşılır gibi değildir ve kabul edilemez. Üreticiler olarak hükümetimizden fiyat politikasının gözden geçirilip güncellenmesini bekliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.