Gizemini Koruyor: Neden 50 Yıldır Kapalı Bankaların Önünde Güvenlik Sağlanıyor!

Gizemini Koruyor: Neden 50 Yıldır Kapalı Bankaların Önünde Güvenlik Sağlanıyor!
1974 yılından günümüze kadar soyulup soğana çevrildiği dünya basına yansıyan Kapalı Maraş’taki bazı bankaların hala kapısının önünde görevlilerin güvenliği sağlaması gizemini koruyor.

1974 yılından günümüze kadar soyulup soğana çevrildiği dünya basına yansıyan Kapalı Maraş’taki bazı bankaların hala kapısının önünde görevlilerin güvenliği sağlaması gizemini koruyor.

Kapalı Maraş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bulunan bir bölgedir. Türkçede "Kapalı Maraş" olarak bilinen bölgenin resmi adı "Varosha" olarak geçer. Kapalı Maraş, Girne İlçesi’ne bağlıdır ve Mağusa (Famagusta) şehrinin bir semti olarak kabul edilir.

Kapalı Maraş, 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı sırasında, Türk ve Rum toplumları arasında çıkan çatışmalar sonucunda terk edilmiştir. O dönemde bölge, önemli bir tatil beldesi ve turistik merkezdi. Ancak terk edildikten sonra bölgeye giriş ve yerleşim yasağı getirilmiştir.

Kapalı Maraş'ın sınırları içindeki binalar ve plajlar yıllar boyunca terk edilmiş durumda kalmıştır. Bu nedenle bölge, "Kapalı Maraş" adını almıştır. Kapalı Maraş, belli bir süre boyunca askeri kontrol altında tutulmuş ve sivil nüfusun girişine kapalı olmuştur.

Ancak 2020 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti, Kapalı Maraş'ın bir kısmını yeniden açma kararı almıştır. Bu kararla birlikte, Kapalı Maraş'ın bazı bölümleri sivil yerleşime açılmıştır. Bununla birlikte, bölgenin tamamı hâlâ askeri kontrol altında olup, sınırlı bir şekilde ziyaretçilere açılmıştır.

Kapalı Maraş'ın geleceği ve açılma süreci, Kıbrıs sorununun çözümüne bağlı olarak belirlenecektir. Kuzey ve Güney Kıbrıs arasında çözüm müzakereleri devam etmektedir ve bu süreçte Kapalı Maraş'ın geleceği de ele alınmaktadır.

3 Barclays Bankası şubesi dahil 17 bankanın bulunduğu Maraş'taki banka bodrumlarında para kasaları ve altın olduğu öne sürüldü.

Basına yansıyan haberlere göre, “Her hafta Cuma günleri üç kişilik bir heyetin mühürleri kontrol ettiği, altın ve paralara neden el sürülmediği ve bugüne dek orada tutulduğu merak ediliyor’ başlıklarıyla ele alındı.

Kapalı Maraş’taki birkaç bankaya soygun girişiminde bulunulduğu yine basına yansıyan haberler arasında yerine aldı.

Günümüzde hala kapalı bankaların önünde 7 gün 24 saat esasına görevlilerin güvenliği sağladığı gözlendi.

(MÇ / Haber Kent / Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.