“Önümüzdeki Süreçte Sigorta Şirketleri Ya Banka Kuracak Ya Banka Satın Alacak”

“Önümüzdeki Süreçte Sigorta Şirketleri Ya Banka Kuracak Ya Banka Satın Alacak”
SİGORTACILIK BANKACILIĞIN ÜSTÜNE ÇIKACAK: Maher Holding CEO’su Levent Uluçeçen: “Krizi atlattık. Bankalar ciddi anlamda baskı uyguluyor. Yeni dönemde sigortacılık sektörü ön plana çıkıyor. Sigortacılık Bankacılığın üstüne çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde sigorta şirketleri ya banka kuracak ya da banka satın alacak. Bu kaçınılmaz”

Maher Holding CEO’su Levent Uluçeçen, “Krizi atlattık. Bankalar ciddi anlamda baskı uyguluyor. Yeni dönemde sigortacılık sektörü ön plana çıkıyor. Sigortacılık Bankacılığın üstüne çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde sigorta şirketleri ya banka kuracak ya da banka satın alacak. Bu kaçınılmaz” dedi.

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar ise “Quick Sigorta, banka teminat mektubu yerine geçecek ve reel sektörün teminat ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol üstlenecek kefalet sigortası uygulamasını başlattı” diye konuştu.

Maher Holding bünyesinde faaliyet gösteren Quick Sigorta , Konya, Karaman ve Aksaray’daki 70 acenteleri ile bir otelde gerçekleştirdiği toplantıyla yeni ürünleri “Kefalet Sigortası" hakkında bilgilendirdi.

“KEFALET SİGORTASI SEKTORDE BİR İLK”

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Bir süredir pilot uygulama olarak başlattığımız özellikle Kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyaçlarını karşılayabilmek, mevcut durumda bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına tahsis edilen kredi limitlerinin ihtiyaç duyulan esas alanlarda kullanılmasının önünü açabilmek ve reel sektörün elini rahatlatmak adına özel sektöre önemli bir enstrüman kazandırma çalışmalarını hızlandırdık” diye konuştu.

Genel Müdür Yaşar, Türkiye’de bir ilk olarak firmaların ihalelere katılırken teminat mektubu yerine “Quick Sigorta Kefalet Sigortası” kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunabildiklerini vurguladı.

Yaşar, 05 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişiklikle firmaların ihalelere katılırken banka teminat mektubu yerine kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerini sunmalarına imkan tanındığını ve ihalelerde teminat mektubu olarak Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından kefalet sigortası kapsamında düzenlenen kefalet senetlerinin de verileceğini kaydetti.

Bu kapsamda çalışmalarını pilot bir çerçevede sürdüren Quick Sigorta’nın Türkiye’de ilk defa “Kamu İhaleleri”nde kullanılmak üzere Geçici Kefalet Senetlerini düzenlemeye başladığını ifade eden Genel Müdür Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Firmalar açısından kredi limitlerinin daha da önem kazandığı bugünlerde Quick Sigorta tarafından pazara sunulan Kefalet Sigortası ve ona bağlı Kefalet Senetlerinin özel sektörün teminat ihtiyacının karşılanmasında yeni ve ek bir kapasite oluşturmuştur. Bu şekilde, bankalarca hali hazırda teminat ihtiyacı için kullandırılan kredi limitlerinin reel sektör tarafından başka alanlarda kullanımının önü açılmış ve teminat ihtiyaçlarının karşılanması için alternatif ürün sağlanmıştır.”

Kefalet Sigortası konusunda oldukça yoğun talep aldıklarına değinen Quick Sigorta Genel Müdürü Yaşar, “Ekip arkadaşlarımız yaklaşık 6 aydır söz konusu ürün üzerinde piyasa çalışmalarını sürdürüyordu, dar alanda sürdürdüğümüz bu çalışmalar şimdiden iş dünyasında oldukça ilgi çekti ve önemli bir ihtiyacı karşıladı” şeklinde konuştu. 

Yoğun talep gören ürünle ilgili bilgi almak isteyen kişilerin www.quicksigorta.com adresinde bulunan başvuru formunu doldurabileceğini anlatan Yaşar, Gümrük Komisyoncularının ihtiyaçlarını karşılamak üzere de mevzuat düzenleyiciler nezdinde girişimler başlattıklarını dile getirdi.

“TEKNOLOJİK ŞİRKET OLMAK LAZIM”

Maher Holding CEO’su Levent Uluçeçen ise farklı alanlarda yatırımları olan Maher Holding’in 2 yıl önce Quick Sigorta markası ile girdiği sigortacılık sektöründe hızlı bir büyüme gösterdiğini belirtti.

“Teknolojik şirket olmak lazım. Günümüzde bu çok önemli. Bu yüzdende teknolojik şirket oluyoruz” diyen Uluçeçen, şöyle devam etti:

“Dijital bir yaklaşım ile yankılandık. Us süreçleri, çalışma şeklimiz ve iletişim tarzımız her zaman dijital yaklaşım üzerinden gerçekleşti. Bu anlamda sektörde bir çok ilke imza atık. Son olarak Sigortacılıkta inovasyon dalında önemli bir platformu düzenlediği yarışmada Avrupa 1’incisi seçildik. Bu bizim ve ülkemiz için büyük bir başarı. Bu başarıların devamı gelecek. Geçtiğimiz hafta ise Türkland Sigorta’yı bünyemize kattık ve sektörde iki markamız ile faaliyet göstermeye başladık.”

“YENİ DÖNEMDE KEFALET SİGORTASI ÖNEM ARZ EDİYOR”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamda “Kefalet Sigortası”nın önem arz ettiğine işaret eden Uluçeçen, “Krizi atlattık. Bankalar ciddi anlamda baskı uyguluyor. Yeni dönemde sigortacılık sektörü ön plana çıkıyor. Sigortacılık Bankacılığın üstüne çıkacak. Önümüzdeki 10 yıl içinde sigorta şirketleri ya banka kuracak ya da banka satın alacak. Bu kaçınılmaz” diye konuştu.

CEO Levent Uluçeçen, “Bankalar tarafından sağlanan gayri nakdi kredilerin yüzde  75’ini teminat mektuplarının oluşturduğunu, teminat mektuplarının ise yüzde 100’ünün bankalar tarafından sağlandığını, Amerika’da ise tamamının sigorta şirketlerince karşılandığını, bu oranın Asya Pasifik’te yüzde 50, Avrupa’da yüzde 25 olduğunu anımsattı.

“Faaliyete başladığımız andan itibaren ülkemizin ve ekonomik sistemin ihtiyaçlarını dikkate aldık ve taleplere karşılık arz sağladık” diyen Uluçeçen, sektörde ilkleri gerçekleştirmekten mutlu olduklarını ifade etti.

Uluçeçen, “Arkadaşlarımız birçok alanda ihtiyaçları karşılayabilecek, eksikliği hissedilen ürünler üzerinde çalışıyor. Yeni bir şirket olarak gerek marka bilinirliğimiz gerekse ürettiğimiz poliçe rakamlarından son derece memnunum” dedi.

KEFALET SİGORTASI VE KEFALET SENEDİ NEDİR?

Uluslararası terminolojide “Surety Bond” veya “Bonding” olarak adlandırılan bu sigortacılık ürünü, bankacılık sistemi tarafından sunulan banka teminat mektuplarına alternatif özellikte olmakla birlikte borçlunun bankalar nezdindeki kredi limitlerini etkilememekte. Kefalet sigortası ile sigorta şirketi, sigortalının yani ihaleye girenin ya da borçlunun “kefili” oluyor, sigortalının lehtara yani alacaklıya karşı, kefalet senedinde tanımlanan yükümlülüğünü yerine getirememesi riskine karşı teminat sağlıyor. Kefalet sigortası sözleşmesi yani poliçe sigortacı ile sigortalı arasında düzenlenmekte bu sözleşme düzenlendikten sonra lehtara verilen metne sigorta sözleşmelerinde olduğu gibi poliçe değil kefalet senedi denmektedir.

Dünyanın birçok ülkesinde banka teminat mektubu gibi kullanılmakta, Amerika pazarındaki teminat mektubu ihtiyacının tamamı sigorta şirketlerince karşılanırken, bu oran Güney Amerika’da yüzde 95, ve Asya Pasifik’te yüzde 50, Avrupa’da yüzde 25’dir. Kefalet Sigortası’nın çoğunlukla kullanım alanı inşaat, imalat, yapım-onarım, enerji ve alt yapı projeleri ile ilgili olmakla beraber hemen her sektörden talep geliyor. Türkiye’de ise tüm kamu ihalelerinde kullanılabilmekte.

 

(Mürsel Çetin - Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.