Yumurta sektöründe kriz derinleşiyor: “TÜRKİYE GENELİNDE 28 MİLYON TAVUK KESİLDİ”

Yumurta sektöründe kriz derinleşiyor: “TÜRKİYE GENELİNDE 28 MİLYON TAVUK KESİLDİ”
Irak'ın yumurta ithalatını durdurma kararı ve artan maliyetlerin yumurta sektörü temsilcilerini iflasa sürüklediği bildirildi. Üretilen her bir yumurtada 10 kuruş zarar ettiklerini ifade eden üreticinin ya işletmesinin kapasitesini düşürdüğü ya da üretimden çekilmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Yumurta sektörünün Türkiye'de yüzde 20, Konya'da ise yüzde 30 daraldığını belirten Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, "Türkiye genelinde yaklaşık 140 milyona yakın tavuk varlığından söz ediliyordu ama şu an üreticimiz 28 milyon tavuğunu kesime gönderdi.  Konya'da ise 13 milyon 800 bin olan hayvan varlığımız son 5 ay da 10 milyona kadar düştü.  Konya'da 2005 yılında 108 yumurta üretim işletmesi varken, bu rakam şu an 36'ya kadar düştü. Bir ay içerisinde sorunlarımıza çare bulunmazsa mevcutta bulunan işletmelerin de yarısı kapanabilir" dedi.

Irak'ın yumurta ithalatını durdurma kararı ve artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiren yumurta üreticileri üretimden bir bir çekiliyor. Üretilen her bir yumurta başına 10 kuruş zarar ettiklerini belirten üreticiler, artık dayanacak güçlerinin kalmadığını dile getiriyor.

"TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK 28 MİLYON TAVUK KESİLDİ"

Yumurta sektörünün Türkiye'de yüzde 20, Konya'da ise yüzde 30 daraldığını dile getiren Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Saraçoğlu, şöyle konuştu: "Türkiye'de yaklaşık 140 milyon tavuk varlığından bahsediliyordu ama son 5 ay içerisinde üreticilerimiz 28 milyon tavuğunu kesime göndermek zorunda kaldı. Konya'da ise 13 milyon 800 hayvan varlığımız vardı. Son 5 ay da hayvan sayımız 10 milyona kadar düştü.  Konya'da 2005 yılında 108 yumurta üretim işletmesi varken, bu rakam şu an 36'ya kadar düştü. Bir ay içerisinde sorunlarımıza çare bulunmazsa mevcutta bulunan işletmelerin de yarısı kapanabilir."

"IRAK'A KAÇAK YOLLARLA MAL GÖNDERİYORUZ"

Hükümetin tarım politikasının ithalata dayalı olduğunu savunan Saraçoğlu, "Her şeyi bitirdiler şimdi de sıra yumurta sektöründe mi ? Yetkililer mayıs ayının başından itibaren sorunların aşılacağını ve ihracat için yeni pazarlar bulacaklarını söylüyor ama hala atılmış somut bir adım yok. Irak'a kaçak yollardan haftalık 125-200 tır mal gönderiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Konya'ya gelmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta'ya sorunlarımızı içeren bir rapor verdik. 2 gün içerisinde ilgileneceğini söyledi ama hala haber yok" diye konuştu.

"YUMURTA BAŞINA 10 KURUŞ ZARAR EDİYORUZ"

Irak'la ihracatın durması ve yurt içinde ise düşen yumurta fiyatları nedeniyle yumurta başına 10 kuruş zarar ettiklerini belirten yumurta üreticisi Hasan Konya ise şunları kaydetti: "Ben 1988 yılından itibaren yumurta sektörünün içerisindeyim. Daha önce bizi bu kadar zorlayan başka bir süreç hatırlamıyorum. Şu an bir yumurtanın bize maliyeti 35 kuruş. Biz yumurtayı iç pazarda 25 kuruştan satıyoruz ve her yumurta başına 10 kuruş zarar ediyoruz."

"BİZİ TEHDİTLE FİYAT DÜŞÜRMEYE ZORLUYORLAR"

Sektörde yaşanan kriz nedeniyle kendi işletmesinde küçülmeye gitmek zorunda kaldığını söyleyen Hasan Konya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kendi tesisimizde 530 bin yumurtlayan hayvanımız vardı. Bunu mecburen 280 bine düşürmek zorunda kaldık. Son zamanlarda yaşadığımız bu meselelerden dolayı şirketimizin marka değeri 30 milyon dolarken şu an 15 milyon dolara düştü. Cumhurbaşkanımız milli ve yerli üretimden bahsediyor. Herhalde biz ülkemizde yabancıyız ki yok edilmeye çalışılıyoruz. Bizi tehditle fiyat düşürmeye zorluyorlar. Üreticiyi böyle sindirmenin bir manası yok. Üreticiye gerçek anlamda destek verirseniz bu ülkeyi ihya eder."

Türkiye'de tarım sektöründe planlı bir üretim modeli oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Hasan Konya, "Maalesef ülkemizde tarım sektöründe planlı bir üretim yok. Bu da üreticinin değil, yetkililerin bir kabahatidir. Bundan dolayı Irak kapıyı kapattı yumurtada bir kriz yaşandı diyerek yanlışları örtbas edemeyiz. Bakanlığın Türkiye'deki yumurta üretiminin planlamasını yapsaydı hiçbir sıkıntı yaşanmazdı. Biz yeteneksiz, basiretsiz, genel müdürlerin, devlet dairesindeki insanların yüzünden bu hale düştük" şeklinde konuştu.

(Müslüm Evci / Haber Kent / Özel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.