'Kanal İstanbul' Konya’da Konuşuldu

'Kanal İstanbul' Konya’da Konuşuldu
“MONTRÖ’NÜN DELİNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”: NEÜ Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kaya, Birlik Vakfı Konya Şubesi’ndeki konferansta, ‘Kanal İstanbu’l ile yeniden gündeme gelen Montrö’nün devre dışı bırakılmadığını, proje tamamlandığında ülkeye ekonomik getiri sağlayacağını savundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yakup Kaya, ‘Kanal İstanbu’l ile yeniden gündeme gelen Montrö’nün devre dışı bırakılmadığını, proje tamamlandığında ülkeye ekonomik getiri sağlayacağını savundu.

Birlik Vakfı Konya Şubesi tarafından Vakıf Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Boğazlar Sorunu ve Montrö Süreci” konulu konferansta konuşan Doç. Dr. Kaya, Misak-ı Milli’den Montrö’ye kadar gelinen süreci anlattı.

KAYA: “İLMİ BİLGİSİ OLMAYAN KİŞİLERCE DEZENFORMASYON YAPILIYOR”

Doç. Dr. Kaya, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle zaman zaman ilmi bilgisi olmayan kişiler tarafından dezenformasyonlar yapıldığını dile getirerek, 3 bölümden oluşan Akdeniz (Çanakkale), Marmara Denizi, ve Karadeniz boğazı (İstanbul) bugün de çok önemli olduğunu kaydetti.

Birinci maddesi yabancı gemilerin savaş, sulh ve savaş tehdidi anlarında boğazlardan geçişi ile ilgili olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kaya, “Televizyonlarda yapılan konuşmalarda Kanal İstanbul ile boğazların savaş gemilerine açılacağı yönünde bir endişe var. Deniliyor ki, Kanal İstanbul olursa Amerika buradan rahatça geçer. ‘Kanal İstanbul Montrö’yü devre dışı bırakacak’ deniliyor. Montrö’de ‘Savaş gemilerinin boğazlardan geçişi Türkiye’nin izniyle olur, uçak gemileri, denizaltılar, harp gemileri savaş zamanında geçemez’ diyor. Savaşan devletlerin gemilerine de izin verilmiyor. Tarihçi İlber Ortaylı bile ‘Çok geç kalınmış bir proje’ diyor. Kanal İstanbul yapıldığında Süveyş Kanalı gibi bir kanal ortaya çıkarsa, 150-200 yıl hizmet verebilecek bir kanal olursa, Montrö delinmeyecektir. Çünkü 1936’da Montrö imzalandığında boğazlardan yılda toplam 3 bin gemi geçerken, şimdi günde 150, yılda ise bu rakam 50 bine ulaşıyor. 2070’te yılda 80 bin gemi olması bekleniyor. Boğazlardan geçen bir gemi beklemeden dolayı 350 bin dolara kadar zarar edebiliyor. Kanal İstanbul yapılırsa, biz buradan ticari olarak ta kazanacağız. İnsanlar muhalefet ederken aklın, bilimin ışığında, vicdanlarıyla fikir beyan etmeli. Kanal İstanbul ile Montrö’nün delinmesi gibi bir şey söz konusu değil, çünkü Montrö Çanakkale Boğazı’nı da kapsamaktadır” diye konuştu.

Doç. Dr. Kaya, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.

Programın sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Doç. Dr. Yakup Kaya’ya günün anısına tablo hediye etti.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.