Metin: ‘Köprüyü Geçenin Köprüyü Yıkmasına İzin Verilmemelidir’

Metin: ‘Köprüyü Geçenin Köprüyü Yıkmasına İzin Verilmemelidir’
Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, 'Akademik Yükselme Yönetmelikleri Kariyer mi, Bariyer mi!' Araştırma Sonuçlarını paylaştığı basın toplantısında, “Talebimiz; akademik yükselmenin zorlaştırılmamasıdır. Köprüyü geçenin köprüyü yıkmasına izin verilmemesidir. Amacımız yükseköğretimde stratejik bir vizyon dizayn ve paradigma değişikliğidir” dedi.

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, 'Akademik Yükselme Yönetmelikleri Kariyer mi, Bariyer mi!' Araştırma Sonuçlarını paylaştığı basın toplantısında, “Talebimiz; akademik yükselmenin zorlaştırılmamasıdır. Köprüyü geçenin köprüyü yıkmasına izin verilmemesidir. Amacımız yükseköğretimde stratejik bir vizyon dizayn ve paradigma değişikliğidir” dedi.

Başkan Şenol Metin, Konya’da bir otelde düzenlenen basın toplantısıyla,  6 aylık çalışmanın mahsulü olan 'Akademik Yükselme Yönetmelikleri Kariyer mi, Bariyer mi!' Araştırma Sonuçları Sunumunu gerçekleştirdi.

Türkiye’nin 10 yıldır çıkabilmek için çabaladığı orta gelir tuzağından kurtulmasının, teknolojik ürün üretme kapasitesine bağlı olduğuna işaret eden Başkan Şenol Metin, “Teknolojik ürün üretebilmek için nitelikli Ar-Ge’niz ve nitelikli beşeri sermayeniz olmalıdır. Her iki değişken için de üniversite stratejiktir. Üniversitelerimizi bu stratejik dönüşüme zorlamak ve bir farkındalık yaratmak için bu çalışmayı yaptık” diye konuştu.

“Amacımız Yükseköğretimde Stratejik Bir Vizyon Dizayn ve Paradigma Değişikliğidir”

Akademik Yükseltme Yönetmeliklerine yönelik akademisyenlerin görüşlerini, ortak aklın süzgecinden geçirerek sistematize ettiklerini ve kamuoyunun bilgisine sunduklarını dile getiren Eğitim-Bir-Sen Konya 2 No’lu Şube Başkanı Şenol Metin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim talebimiz; akademik yükselmenin zorlaştırılmamasıdır. Köprüyü geçenin köprüyü yıkmasına izin verilmemesidir. Amacımız yükseköğretimde stratejik bir vizyon dizayn ve paradigma değişikliğidir. Akademik Yükselme Yönetmelikleri ile ilgili düzenlemeler ortak aklı dışlayarak dar bir kadro ile yapılmaktadır. Öyle ki yönetmeliği kabul eden senatörlerin bile bilgisi yayınlandıktan sonra olmaktadır. Biz tüm paydaşların katılımı ile ortak aklı esas alan bir çerçevede böylesi düzenleme yapılmalı. Bir akademisyenin yürüttüğü çalışmalar karmaşık, çeşitli ve çoğunlukla ölçülmesi mümkün değildir. Akademisyen, hem öğretim faaliyetinde bulunmak hem araştırmalar yapmak hem de topluma hizmet sunmak zorundadır.”

“Üniversite Ranking Şirketlerinin Yaptığı Sıralamalar, Üniversite Yönetiminin Şahsi İtibar Göstergesi”

Akademik yükselmeye dair mevzuat düzenleme nedeninin ‘nitelikli akademisyen istihdamı arayışı’ olarak ifade edilmesine rağmen gerçekte esas gerekçenin ‘üniversite sıralamalarında konumlanma’ olarak açıklayan Başkan Metin, “Akademik Yükselme mevzuat çerçevesinde belirlenmesinde üniversitenin öğretim kalitesinin artırılması, ölçülmesi gibi bir arayışı yoktur. Asıl saik tekelleşmiş ticari şirketlerin yayınladığı sıralamalarda bir üst sıraya yükselmektir. Üniversite ranking şirketlerinin yaptığı sıralamalar küresel, ulusal düzeyde üniversitenin kurumsal itibar göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu sıralamalar üniversite yönetiminin şahsi itibar göstergesi olarak da kullanılmaktadır. Akademik yükselme metinleri de üniversiteleri sıralayan şirketlerin kullandığı kriterlerde kopya metinlerdir ve yayın merkezlidir” ifadelerini kullandı.

Başkan Şenol Metin, “Bu rapor ile yel değirmenlerine savaş açtığımız biliyoruz. Biz ‘hakikati söyleyelim de kıyamet koparsa kopsun’ dedik ve yükseköğretim sisteminin kanayan bir yarasına parmak bastık. Emek veren tüm arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum” dedi.

(Mürsel Çetin /  Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.