MUCİZEVİ YUSUFÇUK (HELİKOPTER-PERVANE) BÖCEĞİ

Halk arasında helikopter, pervane, kız böceği, iğnecik gibi adlarla ifade edilmektedir. Yaklaşık 5000 türü olduğu belirlenen Yusufçuk böceklerinin yaşam ömürleri, 6-7 yıldır ve ortalama ağırlıkları 100 gramdır. Hayatlarının 1 yıl kadarını suda geçiren Yusufçuk böceklerinin henüz gelişmemiş olanları suda, yetişkinleri ise atmosfer havasını soluyarak yaşarlar.

Genelde güneşli havaları seven Yusufçuk böceği, avlarını yakalama konusunda usta bir beceriye sahip. Çok hızlı hareket etme özelliği bulunan Helikopter (Yusufçuk) böcekleri göl, akarsu ve dingin su gibi su birikintilerinde bulunurlar.

Böcekler içerisinde en büyük göze sahip olan türdeki Yusufçuk böcekleri, bu olağanüstü özellikleri sayesinde çok iyi bir avcı olarak bilinirler. Henüz havada iken avlanırlar ve kendi ağırlıkları kadar da besin tüketebilirler. Avını gözüne kestirir, havadayken ona çarpar, ayakları ile yakalayıp güçlü çenesiyle yerler. Etoburlar familyasından olan Yusufçuk böcekleri, yine böceklerle beslenmektedirler.(sivrisinek, tatarcıklar, arılar ve kelebekler). Doğanın dengesi için bu böceklerin önemi de oldukça fazladır.

Yusufçuk böceğinin mucizevi bir yapısının olması, günümüz teknolojisinde bazı yapılar için ilham kaynağı olmuş ve basında çıkan haberlere göre Skorsky helikopter firmasının tasarları bir helikopterde Yusufçuk böceğinden ilham alındığı ifade edilmiştir.

 

 #Yusufçuk #Helikopter #pervane #kızböceği #iğnecik #enbüyükgözesahip #avcı #göl #akarsu #doğanındengesi #Skorskyhelikopter

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.