Muharrem Karabacak: ‘Ahi’nin Eli, Kapısı, Sofrası Açık; Gözü, Beli ve Dili Kapalı Olmalı’

Muharrem Karabacak: ‘Ahi’nin Eli, Kapısı, Sofrası Açık; Gözü, Beli ve Dili Kapalı Olmalı’
Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak, “Ahilerimiz, Ahi Dostlarımız… Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” dedi.

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “Ahilerimiz, Ahi Dostlarımız… Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” dedi.

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ’35. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı’ törenlerle kutlanıyor.

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Konya Büyükşehir Belediyesi mehteran takımı eşliğinde Alaaddin Tepesi’nden Kapu Camii’ne kadar ‘Ahi Esnaf Yürüyüşü’ gerçekleştirildi. Ardından Şed Kuşanma töreni gerçekleştirildi.

“Elde Edilen Kâr Kararınca Helal Yolda Harcanır”

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, programda yaptığı konuşmada, “Ahinin Kapısı Hak Kapısıdır, bu kapıdan hürmetle girilir, saygı ve samimiyetle çalışılır, elde edilen kâr kararınca helal yolda harcanır” diyerek, bugünün Ahileri 60.000 esnaf ve sanatkar, odaları ile teşkilatı adına selamladı.

Başkan Muharrem Karabacak, “Ahilerimiz, Ahi Dostlarımız… Harama bakma, haram yeme, haram içme. Doğru, sabırlı, dayanıklı ol. Yalan söyleme. Kimseyi kandırma. Kanaatkâr ol. Dünya malına tamah etme. Yanlış ölçme. Eksik tartma. Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü, beli ve dili kapalı olmalı” diye konuştu.   

“Ahilik, Çalışanın, Üretenin, Helal Kazancın, Helal Ticaretin ve Adaletli Yönetimin Simgesidir”

Ahiliğin dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanatla birleşmesi olduğuna işaret eden Başkan Karabacak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu kapsamda Ahilik, işçinin, çalışanın, üretenin, helal kazancın, helal ticaretin ve adaletli yönetimin simgesidir.

‘Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selâmetle…’ sözleriyle barışın, huzurun, doğruluğun ve erdemli toplum oluşturmanın formülünü veren Ahiliğin kurucusu, Pirimiz Ahi Evran’dır. Bizlere bu güzel ve anlamlı buluşmaya vesile olan Pirimiz Ahi Evran Veli başta olmak üzere ebediyete irtihal eden ahileri, esnaf ve sanatkarlarımıza Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum...”

“Ahilik, Sanatı, Sağlam Ahlaki ve Mesleki Temellere Oturtmayı Amaçlar”

“Ahilik, çırak-kalfa-usta hiyerarşisini kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar” diyen Başkan Muharrem Karabacak, şöyle devam etti:

“Ahilik, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerlere önem vermektedir. Şehrimiz, Hz. Mevlana’nın diyarı, Ahi Evran’ın makamı ve Selçuklu’nun başkentidir. Şairin dediği gibi bir Başkent daima Başkenttir. Bu kutlu başkentin esnaf ve sanatkârları da, yöneticileri de büyük hizmetlere imza atmalıdır. Bu bilinçle hareket eden esnaf ve sanatkârlarımızın, odalarımızın ve şehrimizin yöneticileri, dünya değişse bile birliğinden, beraberliğinden, kardeşliğinden ve dayanışmasından asla taviz vermeden çalışmalarını yürütmüş yürütmeye de devam edecektir. Bu birlikteliğimiz ülkemize ve dünyaya örnektir.

Bu duygu ve düşüncelerle 35’incisini kutladığımız Ahilik Haftamızın ülkemize, milletimize, Konya’mıza, esnaflarımıza, sanatkârlarımıza ve tüm Ahilerimize hayırlı uğurlu olması diliyorum.

 Birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimizin daim olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum.”

(Mürsel Çetin / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.