‘Osmanlı Arşivinde Henüz Yayınlanmamış 150 Milyon Belge Bulunuyor’

‘Osmanlı Arşivinde Henüz Yayınlanmamış 150 Milyon Belge Bulunuyor’
Prof. Dr. Caner Arabacı, Osmanlı arşivinde henüz yayınlanmamış 150 milyon belge bulunduğuna dikkat çekerek, tarihçi yazar Yılmaz Öztuna’nın insanları yeniden düşünmeye sevk eden eserleriyle birlikte Türkiye’de tarihe bakışın değiştiğini ve ülkenin batılı kaynaklardan başka yerli bir yazara kavuştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Caner Arabacı, Osmanlı arşivinde henüz yayınlanmamış 150 milyon belge bulunduğuna dikkat çekerek, tarihçi yazar Yılmaz Öztuna’nın insanları yeniden düşünmeye sevk eden eserleriyle birlikte Türkiye’de tarihe bakışın değiştiğini ve ülkenin batılı kaynaklardan başka yerli bir yazara kavuştuğunu söyledi

Prof. Dr. Caner Arabacı, Konya Aydınlar Ocağı tarafından İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen ‘Tarihçi Yazar Yılmaz Öztuna Vefatı’nın 10. Yılında anma programında, Yılmaz Öztuna’nın Tuna boyları beylerinden köklü bir aileye mensup olduğunu anlattı. Osmanlı-Rus harbi sırasında Öztuna’nın baba dedesinin 18 yaşındaki oğlunu Dersaadet’e yani İstanbul’a kaçırdığını kaydeden Arabacı “O savaşta aileden bu delikanlıdan başka sağ kalan olmamıştır. İstanbul ulemasında ders alıp kendini yetiştiren bu delikanlı iyi bir din eğitimi almış olmasına rağmen, belki de geldiği kültürden etkilenerek İstanbul’un en büyük gazinosunu işletmiştir” diye konuştu.

“Yılmaz Öztuna Tarih Alanında Devrim Yaptı”

Osmanlı arşivinde henüz yayınlanmamış 150 milyon belge bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Arabacı “Yılmaz Öztuna tarih alanında bir devrim oluşturmuştur. Ben ortaokul ve lise de öğretmen olduğum yıllarda bazen Öztuna’nın kitabından ders anlattım ama yüksek lisansa başladığımda hocalar ambargo koydu”  ifadelerini kullandı.

Öztuna’nın insanları yeniden düşünmeye sevk eden eserleriyle birlikte Türkiye’de tarihe bakışın değiştiğini ve ülkenin batılı kaynaklardan başka yerli bir yazara kavuştuğuna değinen Arabacı, sözlerini şöyle sürdürdü: “O henüz 16 yaşındayken ve Fransa’ya gitmeden önce ansiklopediyi yazamaya başladı. Kendisi 40 eser yazdığı söylemiştir ama torunu eser sayısının 90’a vardığını söylemektedir. 1960’a kadar kendilerine ait handa ticaret yapan Öztuna 1961’den sonra hayatını kalemi ile kazanmaya başladı. İkinci eşi, handan dükkân kiraladığı sırada tanıştıkları aslen Seydişehirli olan hanımefendidir. 1969 yılında Adalet Partisinden Konya milletvekili seçildi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda denetleme, repertuvar, eğitim kurullarında üye olarak görev yaptı. Kültür Bakanlığı’nda baş müşavir, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda kurucu yönetim kurulu üyesi ve Türk Musikisi Korosu'nda kurucu yönetim kurulu üyesiydi. Türk ve Osmanlı tarihi, klasik Türk musikisi ile ilgili eserler yazdı. 9 Şubat 2012 tarihinde de Ankara'da vefat etti, İstanbul'da Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.”

Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Güçlü, Arabacı’ya günün anısına kitap takdiminde bulundu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.