İslami Dayanışma Oyunları’na Görkemli Açılış

İslami Dayanışma Oyunları’na Görkemli Açılış
Türkiye'nin ev sahipliğinde 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı 5’inci İslami Dayanışma Oyunları'nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla görsel şölen eşliğinde gerçekleşti.

Türkiye'nin ev sahipliğinde 56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı 5’inci İslami Dayanışma Oyunları'nın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla görsel şölen eşliğinde gerçekleşti.

Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nda yapılan açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz bin Turki el-Faysal Al Suud, Kuveyt Enformasyon, Kültür ve Gençlik Bakanı Abdulrahman Al Mutairi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay,  TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile diğer katılımcı ülkelerin temsilcileri ve büyükelçileri ile spor severler katıldı.

Kuran-ı Kerim'in okunmasıyla başlayan organizasyon, protokol üyelerinin stada gelmesinin ardından İstiklal Marşı ve ardından Türk bayrağının göndere çekilmesiyle sürdü. Ardından Uluslararası İslami Dayanışma Spor Federasyonu tarafından 2021 yılında yapılması planlanan ancak pandemi nedeniyle 1 yıl ertelenen 5’inci İslami Dayanışma Oyunlarına katılan 56 ülkeden sporcular geçit töreninde bayraklarıyla yürüdü.

Türk Bayrağını Nafia Kuş ve Sena Keçici Taşıdı

Geçit töreni sırasında en fazla alkışı Azerbaycan ve Filistin kafilesi aldı. Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nı dolduran vatandaşlar, milli sporcular Nafia Kuş ve Sena Keçici’inin taşıdığı Türk bayrağı ile resmi geçide katılan Türk kafilesindeki sporcuları da büyük coşkuyla karşıladı ve destekledi.

Federasyon Bayrağını Eski Sporcular Getirdi

İslami Dayanışma Spor Federasyonunun bayrağını ise aralarında eski milli sporcuların da yer aldığı birçok turnuvada büyük başarılar elde eden isimler taşıdı. Bayrağı Hülya Şenyurt, Nut Tatar, Yasemin Adar, Merve Çoban, Halil Mutlu, Hüseyin Özkan, Servet Tazegül, Mehmet Akif Pirim stada getirdi. Sporcu yeminini paralimpik sporcu Öznur Cüre, hakem yeminini ise bisiklet hakemi Serkan Karademir okudu.

Görkemli Açılış

Konya’da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 5’inci İslami Dayanışma Oyunları’nın açılış töreni, büyük bir görsel şölene sahne oldu. Seremoni de dansçılar oyunlara özel lale şeklinde tasarlanmış, oyunların asıl yapılması gereken tarihi anımsatan 21 sayısını içinde barındıran, Arapça ‘kardeş’ anlamına gelen kelimenin yer aldığı logoyu canlandırdı. Drone şovlarıyla Mevlana’nın siluetinin gökyüzüne yansıtılması, büyük alkış aldı. İslam dünyasının önemli müzisyenlerinden Maher Zain mini bir konser verdiği açılışta, halk oyunları gösterisi ve kaşık şov yapıldı.

Türk Yıldızları Stadın Üzerinde Uçtu

Törende, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları, gösteriş uçuşu yaptı.

Stadın üzerinden geçen Türk Yıldızlarının gösterisinin stattaki sporseverler de büyük bir ilgiyle takip etti.

Bakan Kasapoğlu: “Bu Oyunlar Kutlu Bir Çağrıdır”

Törendeki ilk konuşmayı yapan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Bugün sporun kardeşliğin ve dayanışmanın temsil edildiği oyunlara ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Hep birlikte Türkiye'mize yaraşır şekilde, İslam alemine yakışır bir şekilde bu organizasyonu gerçekleştireceğiz. Mevlana'nın şehri Konya'dan duyurmak isteriz ki, İslam barış ve esenlik demektir. Bu oyunlar da İslam'ın barışa ve kardeşliğe davet eden kutlu çağrısıdır. Her yıl 200'e yakın spor organizasyonuna ev sahipliği yapıyoruz. Bu oyunların hazırlığında olağanüstü bir gayret ve heyecanla çalıştık. Muhteşem eserleri Konya'mıza ve ülkemize kazandırdık. Tüm gayretlerin sonunda Konya 2021 unutulmayacak bir spor şöleni olacak. İnşallah mutlulukla anacağınız hatırlar ile buradan ayrılacaksınız. Bu oyunlarda görev yapan gönüllülerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

Taha: “Pekiştirmek İçin Adım”

5’inci İslami Dayanışma Oyunları açılışında konuşan İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye teşekkür etti. Taha, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye teşekkür etti. Taha, “İslam ülkelerinin böyle organizasyonlarda bir araya gelmesi önemli rol oynuyor. İslami coğrafyada İslami değerleri pekiştirmek için önemli bir adım atmış olduk. Türkiye'yi tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.

Prens Al Suud: “İslam Spora Özendirmiştir”

İslami Dayanışma Spor Federasyonu Başkanı ve Suudi Arabistan Spor Bakanı Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud da açılışta bir konuşma yaparak, “İslam ilk yıllarından beri spora özendirmiştir. Hakkı teslim edip insanla olmak gerekir. Biz sizin desteğiniz ile bu federasyonu kurduk” dedi.

Erdoğan Besmele İle Başlattı

Prens Abdülaziz Bin Türki Al Faysal Al Suud’un konuşmasının ardından besmele ile konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “5. İslami Dayanışma Oyunları spor faaliyetlerini başlatıyorum. Tüm emeği geçenleri şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

(MÇ/Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.